Musandamské fjordy: Skvělý tip na výlet v kouzelném Ománu!

OmánDestinaceTipy na výlety

Do výšky se šplhající a do zářivě modrého oceánu se nořící skály ohromujících hor, malé rybářské vesničky ukryté v úzkých dlouhých zálivech, bohatý a barevný svět pod hladinou moře či setkání s delfíny? Pokud chcete tohle všechno vidět a zažít, máme pro vás super tip na výlet Musandamské fjordy v kouzelném Ománu! 

Musandamské fjordy lemují stejnojmenný skalnatý poloostrov vybíhající z Arabského poloostrova do Hormuzského průlivu, úzkého vstupu do Perského zálivu. Velká část poloostrova je exklávou (část území určitého státu, která je zcela obklopena územím cizího státu nebo více cizích států) Ománu oddělenou Spojenými arabskými emiráty.

Není divu, že strategická poloha poloostrova významně ovlivnila jeho dějiny. Například v Khasabu, hlavním městě exklávy, lze najít pevnost, jež zde postavili Portugalci, aby řídili námořní dopravu a obchod v této oblasti. V 19. století pak přišla řada na Británii, která vybudovala na jednom z ostrovů hlavní  komunikační uzel, jenž spojoval Londýn s britskou Indií. V druhé polovině 20. století získal suverenitu nad poloostrovem Musandam Omán.

Zdejší členité pobřeží se podobá kostrbatým břehům polárních oblastí, avšak místní úzké hluboké zálivy, v nichž se ukrývají malebné rybářské vesnice obklopené horami, nevznikly vlivem ledovce, ale pohyby litosférických desek, takže označení „fjordy“ není úplně přesné. I tak se rozhodně jedná o poutavou přírodní scenérii.

Většina vesnic je přístupná jen po moři a často nemají ani vlastní zdroj pitné vody, ta je sem tudíž pravidelně dovážena. Odlehlost a složitá dostupnost místa formovala místní identitu. Zdejší obyvatelé si dokonce zachovali svůj vlastní jedinečný jazyk s perskými kořeny –⁠ kumzarštinu.

Na výlet za objevením fjordů se můžete vydat například na palubě tradiční lodi zvané dhow zdobené klasickými koberci a polštáři. Poplujete pravděpodobně z Khasabu a po cestě se vám naskytne výhled na fascinující krajinu tvořenou převážně štíty vysokých hor pohoří Al Hadžar

A pokud budete mít štěstí, spatříte v mořských vlnách dovádějící delfíny. Lokalita je známá i pro výskyt žraloků či velryb a zdejší teplé vody jsou bohatými lovišti ryb, jako je například tuňák či barakudy. Součástí většiny plaveb je také koupání a potápění v několika oblastech –⁠ například v průzračných vodách okolo Telegrafního ostrova (Jazirat Maqlab) nebo ostrova Seebi (Jazirat Sibi), kde se často vyskytují hejna barevných rybiček. Spatřit tu můžete i rejnoka nebo mořské želvy. 

Ostrovy lze rovněž navštívit i suchou nohou. Například na Telegrafním ostrově můžete nalézt pozůstatky bývalé britské základny. Kolem dokola vás budou obklopovat hory a vy si možná budete na chvíli připadat jak Robinson Crusoe na pustém opuštěném ostrově. 

„Arabské fjordy“ lze samozřejmě obdivovat jak z moře, tak z vyhlídek v pohoří Al Hadžar. Stačí si jen místo plavby lodí dhow domluvit jízdu terénním autem a můžete jednoduše objevovat i suchozemskou část Musandamu a užívat si dechberoucí horské scenérie.

Jakou z variant zvolíte je čistě na vás, rozhodně si však tento klenot Blízkého východu nenechte ujít! 

Seychely

Seychely: Ostrovy jako stvořené pro vaši skvělou dovolenou!

Co ochutnat na Kapverdách: Grogue, kapverdský rum

Co ochutnat na Kapverdách: Grogue

Mohlo by vás zajímat

Dovolená v Bulharsku

Dovolená v Bulharsku: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

Poletíte v létě do Varny či Burgasu? Ať už si vyberete letovisko Sv. Konstantin a Helena, Zlaté Písky, Kranevo, Albena, Obzor, Elenite, Svatý Vlas, Slunečné pobřeží, Nesebar, Ravda, Pomorie, Sozopol, Primorsko či Lozenec, téměř všichni si v duchu položíte stejné otázky: Co si vzít s sebou? Potřebuju cestovní pas, případně vízum? Mám si v Česku […]

Číst více

Abu Dabbab: Potápěčská lokalita, kde spatříte korály, želvy i dugonga

Egyptská destinace Marsa Alam láká turisty na klidnou a komfortní dovolenou na pobřeží Rudého moře. Hojně sem míří také potápěči a milovníci šnorchlování, poněvadž korálové útesy se častokrát nalézají v těsné blízkosti pláže. Obdivovat lze rovněž pestrobarevné ryby a další mořské živočichy. Fajnšmekři se obvykle domluví s delegátem CK Blue Style a vydají se na […]

Číst více

Djerba Explore Park

Fotoreportáž: Djerba Explore Park na tuniském ostrově Djerba

Dovolenou na tuniském ostrově Djerba si můžete zpestřit návštěvou rozlehlého areálu s názvem Djerba Explore Park. Jeho součástí je nákupní vesnička, muzeum Lalla Hadria, skanzen Djerba Heritage a největší krokodýlí farma ve Středomoří. Stačí se domluvit s vaším delegátem a ten vám organizovaný výlet sem zařídí. Po příjezdu na místo vás provede celým parkem, dozvíte […]

Číst více