Dovolená na Kypru: Objevte tisíciletou vinařskou tradici!

KyprDestinaceChutě světa

Sluneční paprsky se mihotají na hladině a od moře se nese jemný osvěžující vánek. Plážový písek hřeje do chodidel a starosti jakoby přestaly existovat. Co může takovému okamžiku chybět k dokonalosti? No přece sklenka skvělého kyperského vína! S ní bude vaše dovolená na Kypru už zcela bez chybičky. 

Nejdříve trocha historie…

Vinařství má na Kypru opravdu dlouhou tradici. Jen posuďte sami –⁠ stáří vinných amfor nalezených ve 30. letech 20. století poblíž vesničky Erimi bylo odhadnuto na celých 6000 let. Podle poznatků současné vědy to tedy vypadá, že to bylo právě na Kypru, kde lidstvo dnes tolik populární nápoj z plodů vinné révy ochutnalo vůbec poprvé!

Až do byzantské éry ostrova bohužel nemáme k dispozici téměř žádné prameny, ze kterých bychom se o kyperském víně mohli dozvědět více. Víme však, že jeho zlatá éra začala s příchodem křižáckých rytířů ve 12. století. Ti zde zastavili během svého tažení do Svaté země a během několika let převzali veškerou vinnou produkci na Kypru. Právě oni také dali vzniknout vínu commandaria, které známe a milujeme dodnes. Commandaria se rychle stala nejvyhledávanějším vínem v celém křesťanském světě a z jeho produkce a vývozu bohatl celý ostrov. 

Když na konci 16. století  Kypr padl do rukou Osmanů, pro vinařské řemeslo nastala doba temna (ačkoli produkce nebyla zastavena úplně a například sultán Selim s víno z Kypru velmi oblíbil). Od jeho úpadku ho zachránili až v 19. století Britové, kteří ostrov dostali pod svou správu. 

Kyperské víno se stalo nedělitelnou součástí kultury celého lidstva. S narážkami na něj či jeho konzumaci se můžeme setkat jak v těch nejstarších mýtech a legendách, tak i v uměním o poznání novějším. Slavný Homér hovoří o kyperském víně hned na několika místech svého impozantního díla. V Shakespearově hře Marcus Antonius zase věnuje slavný římský vládce Kypr darem milované Kleopatře se slovy: „Tvá láska je sladká jako kyperské víno”. O 12 století později pak anglický král Richard Lví srdce údajně opouštěl Kypr se slovy: „Musím se na Kypr vrátit, abych mohl znovu ochutnat jeho víno”.

A která vína můžete v současné době na Kypru ochutnat? Ze známých odrůd je to především chardonnay, sauvignon blanc, cabernet sauvignon, merlot či shiraz. Ještě zajímavější jsou však pro ostrov charakteristické odrůdy, které si představíme na dalších několika řádcích.

Bílá vína

Nemůžete opustit Kypr, aniž byste ochutnali xynisteri. Toto suché až polosuché víno, v jehož chuti můžete vypozorovat tóny trávy, bylin, citrusů a minerálů, totiž neroste nikde jinde na světě. Na bylinné tóny, navíc ve svěží kombinaci s ovocem, se můžete těšit ve vínech z odrůdy spourtiko. Pokud však vyhledáváte výrazné aroma a vyváženou kyselinku, jistě vás potěší promara. Pro milovníky jemnějších vín je tu pak morokanela.

Červená vína

Naším oblíbeným červeným vínem z Kypru je maratheftiko. Toto plné, sytě rudé víno s jemnou tříslovinou chutná po tmavých bobulích. Skvěle se hodí například k těstovinám či tradičnímu pokrmu z jehněčího masa zvaném kleftiko. Maratheftiko z Kypru pochází, ale jeho pěstování bylo v průběhu let zapomenuto a jeho produkce byla obnovena jen zhruba před 25 lety. V odrůdě yiannoudi se pak můžete těšit na kořeněné tóny pepře, anýzu a vanilky. Nejpopulárnějším červeným vínem Kypru je však určitě mavro. Z něj se připravuje i slavná commandaria, kterou si zamilují všichni příznivci sladkých dezertních vín. O jeho kvalitách snad dostatečně svědčí fakt, že již zmiňovaný král Richard Lví srdce ho označil za „víno králů a krále všech vín“. Zajímavostí také je, že se jedná o vůbec první známé pojmenované víno v dějinách. 

Růžová vína

Tradice růžových vín je na Kypru teprve ve svých počátcích, ale vzhledem k jejich rostoucí popularitě se produkce každoročně navyšuje a roste i celková kvalita.
Nejčastěji se na Kypru můžete setkat s cuvée (vína z více druhů odrůd) z cabernet sauvignonu, cabernet franc, sauvignonu blanc a jihofrancouzskými variantami shirazu, mourvèdre a grenache. I ty vám samozřejmě z celého srdce doporučujeme k ochutnání!

Tak co říkáte? Není na čase si do života vpustit trochu slunce a vypravit se na nádherný Kypr? Doporučujeme okusit ho všemi smysly!

Dovolená na Kapverdách

Dovolená na Kapverdách: Ochutnejte víno z ostrova Fogo!

Dovolená v Turecku: 3 pokrmy turecké kuchyně, které si zamilujete

Dovolená v Turecku

Mohlo by vás zajímat

Dune du Pyla

Dune du Pyla: Nejvyšší duna v Evropě dělá vědcům vrásky

Ve francouzské Akvitánii si můžete připadat jako na Sahaře. Právě tady – na pobřeží Atlantiku, poblíž zálivu Arcachon, zhruba 60 km jižně od vinařské metropole Bordeaux – narazíte na množství písečných dun, které zabírají plochu desítek kilometrů čtverečních. Share Tweet Email

Číst více

Isla del Coco

Ostrov Isla del Coco oplývá nejen poklady, ale i žraloky

Pokud jste opravdoví dobrodruzi, určitě si nesmíte na své pouti po světě nechat ujít Isla del Coco (Kokosový ostrov). Možná tam dokonce najdete i nějaký ten poklad! Share Tweet Email

Číst více

Experti na cestách

Experti na cestách: 14. díl

Experti na cestách vám přináší reportáž o portugalské Madeiře, květině plující po Atlantiku. Ostrovem vás provede moderátor Daniel Brabec, hosty reportáže jsou pak delegátka Jana Kolková a tisková mluvčí CK Blue Style, Ilona Topolová. Dozvíte se, pro koho je dovolená na Madeiře vhodná, co všechno lze na ostrově vidět a zažít i jaké pochoutky skýtá […]

Číst více