Asi již víte, že Kapverdy (celým názvem Kapverdská republika) jsou malé souostroví zhruba 400 km od západního pobřeží Afriky. Pro své nádherné pláže, skvělou kuchyni a pohostinnost místních obyvatel se staly vyhledávanou turistickou destinací. Vydejte se na Kapverdy i vy! Aby však vaše dovolená byla kompletní, určitě vám doporučujeme ochutnat i kapverdské víno.
Trocha historie…
Kapverdy v roce 1460 objevili a během následujících let i kolonizovali portugalští mořeplavci. Historie kapverdského vína se však začala psát až o několik století později, konkrétně v roce 1870. Tehdy na malý ostrůvek jménem Fogo (v portugalštině „oheň“). Ale o tom až později.
Fogo bylo prvně kolonizováno již mezi lety 1470 a 1490 hned jako druhý z kapverdských ostrovů. Život na ostrově však nebyl snadný a jeho obyvatelé čelili značným výzvám. Časté erupce místní sopky Pico de Fogo dokonce mnohdy vyhnaly jeho obyvatele na sousední ostrovy. Fogo navíc sužovala častá období sucha a s nimi související nedostatek potravy a mnohdy hrozilo, že lidé ostrov úplně opustí.
Nakonec ale bylo všechno jinak. V roce 1870 totiž ostrov navštívil hrabě François Louis Armand Fourcheut De Montrond. Ten zde měl původně zastavit pouze za účelem doplnění zásob během plavby ze své rodné Francie do Brazílie. Tam se chtěl údajně ukrýt před dopady jakéhosi nám již dnes bohužel neznámého skandálu. Ať už pan hrabě tenkrát utíkal před čímkoli, my můžeme být jedině rádi, že vše dopadlo, jak dopadlo – byl to totiž právě on, kdo na Fogu zasadil první vinnou révu a položil tak základ jeho dnes již více než 150 let trvající vinařské tradice.
Hraběti Montrondovi se na ostrově nakonec zalíbilo natolik, že se rozhodl do daleké Brazílie nepokračovat. Namísto toho se usadil ve stínu sopky Pico de Fogo, zasadil révu, kterou si jako správný Francouz přivezl s sebou ze své domoviny, a začal dělat víno. Charakteristický styl, kterého se mu podařilo docílit, je dodnes ve světě známý pod jménem Manecom. Toto víno bývá nejčastěji červené a sladké, avšak je možné se setkat i se suššími a někdy i bílými variantami. Ve většině případů se však jedná o robustní vína s plným tělem a vyšším obsahem alkoholu. Zajímavostí je, že vzniká za zcela ekologických podmínek a velké množství prací je stále vykonáváno ručně.
Příliš blízko slunci…?
Dnes se na ostrově pěstuje široké spektrum vinných odrůd evropského původu. Především na lávových polích u vesničky Chã das Caldeiras se výborně daří sauvignonu, muškátu a portugalským odrůdám touriga nacional, tinta preta, castelão či bastardo a španělskému tempranillu. Zdejší úrodná vulkanická půda bohatá na minerály je pro vinnou révu ideálním podložím.
Kapverdské souostroví je mnohem blíže rovníku, než je pro většinu ostatních vinařských regionů typické. Klíčovým faktorem, díky kterému se vinné révě na Fogu tak daří, je nadmořská výška, ve které se sází. Nadmořská výška okolo 1500-1700 m. n. m. totiž pomáhá vyrovnat vliv přirozeně horkého podnebí. Pro to je koneckonců charakteristická spíše produkce rumu a kávy (a obojí se samozřejmě v nižších polohách produkuje i zde). Většina vína se pěstuje na vnitřní straně kráteru, což společně s chladnějšími nočními teplotami nadále přispívá k regulaci procesu dozrávání.
V nabídce jsou v současné době vína sladká i suchá, bílá i červená, leckoho navíc potěší, že se dají obvykle pořídit již za cenu okolo 150 Kč za láhev.
Vulkán Pico de Fogo – požehnání i hrozba
Sopečná činnost, která dává zdejší půdě její úrodnost, však zároveň představuje pro život na ostrově konstantní nebezpečí. Vulkán je totiž i v dnešní době aktivní a naposledy dal o sobě výrazněji vědět v roce 2014. Proudy lávy tehdy zničily část vinic a jen zázrakem se podařilo zachránit jak všechny obyvatele, tak i veškeré vinařské vybavení. Pro tuto chvíli je tedy vinařský průmysl na Fogu zachráněn, ale sopka se může kdykoli znovu probudit.
To je o důvod víc pro to na Kapverdy vyrazit a místní víno ochutnat co možná nejdříve!
Mohlo by vás zajímat

Madeira je kulinářský ráj, doporučuje Lenka Pátek
Portugalský ostrov Madeira mě uchvátil nejen svými přírodními krásami, ale také gastronomií. Z místní kuchyně jsem byla doslova nadšená! Mají tam vynikající maso, ryby a mořské plody, ale také ovoce, zejména mango a marakuju. Zamilovala jsem si dvě restaurace a několik fastfoodů. Všem cestovatelům, kteří se do této destinace vydají bez malých dětí, doporučuji, aby […]

Dovolená na Kypru: Sluníčko, moře a… kočky?
Sluníčko, průzračné moře a nádherné písčité pláže na Kypru asi jen tak někoho nepřekvapí, ale tento překrásný ostrov má navíc ještě jednu zcela zvláštní devizu. Má to čtyři nohy, dvě uši, jeden ocásek a rádo se to s půvabem a ladností povaluje na vyhřátých zápražích, lavičkách a okrajích kašen. Hádejte, co je to? Share Tweet […]

Fotoreportáž: Vyhlídka Cabo Girão Skywalk na ostrově Madeira
Milujete nádhernou přírodu a pěší turistiku? Toužíte se během dovolené raději hýbat a poznávat než polehávat na pláži? V tom případě je jasnou volbou portugalský ostrov Madeira, kam se můžete vydat s CK Blue Style. Jedním z úchvatných míst, jehož návštěvu byste si v rámci pobytu v této oblíbené destinaci neměli nechat ujít, je prosklená vyhlídka na vrcholu útesu […]