Dovolená v Turecku: Nejkrásnější pláže Turecké riviéry

Turecká riviéraDestinaceTurecko

Turecko je rozhodně rájem pro všechny milovníky nádherných pláží s výhledem na mořské vlny lesknoucí se ve slunci a bohatým vyžitím. Pláže Turecké riviéry nabízí jak písek, tak oblázky, velké prostorné pláže i malé romantické zátoky. To vše často obklopeno impozantní tureckou krajinou nebo malebnými městečky.

Turecko je zemí jako stvořenou pro pohodovou i aktivní dovolenou, během které se do sytosti nabažíte vyhřívání a opalování na plážích, tak zajímavých až dobrodružných zážitků při poznávání zdejší kultury, památek a přírody. O krásné prožitky zde určitě není nouze a kvalitní služby zdejších hotelů si často dovolenkáři nemohou vynachválit!

Mezi hlavní cíle turistů patří rozhodně Turecká riviéra, kde naleznete ty nejhezčí pláže z nichž se navíc často můžete kochat pohledem nejen na azurové moře, ale i na impozantní vrcholky pohoří Taurus a jejich zasněžení bílé čepice. No není to okouzlující pohled?

Právě díky pohoří Taurus je Turecká riviéra dobře chráněná před nepříznivými vlivy počasí. Navíc většina pláží má pozvolný vstup do vody, což ocení zejména rodiny s malými dětmi, senioři a nezkušení plavci.

Pláž Konyaalti

Mezi nejoblíbenější letoviska Turecké riviéry rozhodně patří Antalya. Zdejší pobřeží lemují hned dvě velké překrásné pláže, které se staly oblíbeným cílem rodin s dětmi i sportovních nadšenců. První, rušnější a ležící více na západě je pláž Konyaalti. Dostupnost, čistota, vybavenost – to jsou její hlavní přednosti. Hory v pozadí a útesy po obou stranách zde navíc tvoří dechberoucí scénu. 

Nechybí tu turistické vybavení v podobě převlékacích kabinek, toalet, sprch, rybích restaurací, barů, sportovních hřišť a podobně. Středozemní moře je příjemně vyhřáté a na pláži, pokryté kombinací písku a oblázků, většinou panuje charakteristická kombinace odpočinkového klidu a veselého ruchu. Podél pláže se navíc táhne malebná promenáda, která láká k příjemným procházkám.

Pláž Lara

Jak jsme řekli, Antalya se může pochlubit hned dvěma velkými překrásnými plážemi –⁠ tou druhou je Lara, oceněná Modrou vlajkou. Oproti pláži Konyaalti je klidnější, nachází se více na východě letoviska a na většině úseků se platí drobný poplatek za vstup. Veřejnou část najdete více na západě, blíže centru města. Místní písek je však opravdu jemný a ani zde samozřejmě nechybí turistické vybavení a bohatá nabídka vodních sportů.

Nedaleko se navíc nachází aquapark, který svými vodními atrakcemi potěší nejen děti, ale také dospělé. Jeho návštěva tak může být příjemným zpestřením během vaší dovolené. Ovšem i pláž samotná pláž je vhodná pro pobyt s dětmi, vstup do vody je totiž pozvolný a kromě vodních radovánek se malí návštěvníci mohou zabavit například stavěním hradů z písku.

Kleopatřina pláž

Mezi nejvyhlášenější pláže nejen Turecké riviéry, ale i celého světa patří Kleopatřina pláž táhnoucí se v délce 3,5 kilometru u letoviska Alanya (neplést s Antalyí). Své jméno dostala samozřejmě po slavné egyptské panovnici. 

Pověst totiž praví, že tato pláž i město Alanya byly svatebním darem pro Kleopatru od Marca Antonia. Podle některých příběhů jsem byl navíc dovezen ten nejjemnější písek, a to možná dokonce až z Egypta. Ať je to pravda či ne, pláži to na kráse nijak neubírá, a proto byste si ji neměli během pobytu v Turecku nechat utéct.

Mělčina zde není zas tak dlouhá a poměrně náhle a prudce přechází do větší hloubky, proto by při koupání měli dávat pozor zejména nezkušení plavci. Turistické vybavení je tu na skvělé úrovni. Pokud máte čas, určitě si zde počkejte na západ nebo východ slunce, odvezete si tak z dovolené opravdu nezapomenutelný okamžik.

Jestliže narazíte na název Damlatas beach, nenechte se zmást. Jedná se stále o Kleopatřinu pláž, jež tak bývá někdy označována díky krápníkovým jeskyním Damlatas objeveným v roce 1948 hned u pláže.

Pláž Golden Star

Okouzlující přístav Side je známý pro své historické památky. Návštěvníky sem ovšem lákají i čisté vody Středozemního moře a zlatavé pláže. Oblast je vhodná zejména pro rodiny s malými dětmi a osoby se sníženou pohyblivostí, protože vstup do vody je opravdu pozvolný a mělčina se táhne poměrně daleko. Těšit se můžete rovněž na skvěle vybavené hotely a bohatou nabídku vodních sportů i jiných aktivit.

Jednou ze zdejších pláží je Golden Star. Proč ten název? Odpověď je nasnadě, zrnka písku tu mají ve slunečním svitu krásně zlatavý lesk. Nechybí zde lehátka, slunečníky a další vybavení. Jednoduše vám tady nebude nic chybět!

Pláž Belek

Jedním z drahokamů Turecké riviéry je i písčito-oblázková pláž Belek. Zamilují si ji jak cestovatelé toužící po odpočinkové dovolené, tak příznivci sportovních aktivit. Poblíž veřejné části se nachází prostorný plážový park, kde naleznete vše od toalet přes restaurace a kavárny až po trh s různorodým zbožím.

Pláž Moonlight

Populární pláží v letovisku Kemer je Moonlight beach, která byla mnohokrát oceněná Modrou vlajkou. Zdejší pobřeží a mořské dno je pokryto kombinací písku a vodou ohlazených oblázků. Svou pokožku tu můžete vystavit slunečním paprskům, nebo se ukrýt na lehátko do stínu některého ze slunečníků. Na pláži nechybí ani šatny, toalety, sprchy či nabídka vodních sportů. Nachází se tu rovněž malý aquapark vhodný pro děti.

Pláž Cirali

V objetí moře a hor se nachází malebná pláž Cirali, jež je součástí národního parku Olympos. Jako v ráji tu tudíž budou hlavně milovníci zelenající se přírody. Povrch pláže je kombinací jemného písku a oblázků a omývá ho průzračně čisté moře lesknoucí se jako zrcadlo. Ani v sezóně zde většinou nebývá přeplněno.

Pláž Ölüdeniz 

Pláž Ölüdeniz leží ve stejnojmenné zátoce nedaleko města Fethiye. Jedná se o malebné místo, dobře chráněné před větrem a s dlouhým pásem písku. Pro svou azurově modrou vodu bývá zátoka často nazývána jako Modrá laguna. Není tedy divu, že se Ölüdeniz stala oblíbeným cílem fotografů a dala by se zařadit mezi nejfotografovanější pláže v Turecku. 

Pro vstup na pláž musíte zaplatit drobný poplatek, věřte nám však, že to za to opravdu stojí. 

Světle béžový písek a zářivě modré moře vytvářejí opravdu nezapomenutelnou podívanou. Navíc je pláž oceněná Modrou vlajkou a je tu zakázaná výstavba, takže si místo stále zachovává přírodní charakter.

Oblast láká i příznivce sportů jako je pěší turistika, paragliding, jízda na kánoi a podobně. Nedaleko od pobřeží se pak nachází malý ostrůvek, na který mohou zdatní jedinci doplavat. Kromě ohromujících scenérií v okolí najdete i skvělé restaurace a kavárny.

Pláž Kaputas 

Asi 20 kilometrů od města Kas začínají schody vedoucí do rokliny, v níž se ukrývá okouzlující pláž Kaputas. Není sice nijak velká, ale může se chlubit zlatavým pískem omývaným azurovými vlnami a překrásnými výhledy, neboť ji obklopuje zelenající se příroda. Z počátku je moře hezky mělké, po necelých 10 metrech však začíná hloubka.

Pláž Patara

Jemný zlatý písek táhnoucí se do dáli, šumící průzračně modré moře a charismatické skály, z nichž je překrásný výhled. Co je to za místo? Pláž Patara, nejdelší pláž Turecka a další klenot Turecké riviéry. Díky její rozlehlosti se tu najde místo pro každého, a to i v hlavní sezóně.

Pláž Patara je součástí národního parku a oblíbeným místem, kam připlouvají různé druhy želv klást svá vejce, proto je vstup návštěvníků na ni časově omezen. Nechybí zde ovšem turistické vybavení a okolí je tvořeno bujnou zelení.

A pokud si budete chtít svůj výlet na pláž trochu zpestřit, doporučujeme návštěvu starobylého lýkijského města Patara, opředeného legendami. Podle jedné z nich je rodištěm svatého Mikuláše, který většinu života prožil v nedaleké Myře (dnešní Demre).

Tak co, zaujaly vás pláže Turecké riviéry? Rozpálený třpytivý písek v kombinaci s tyrkysově modrým mořem, vůně borovic, příznivé teploty, ale i ceny, moderní hotelové komplexy, nádherná příroda, přátelská povaha Turků, výtečné pokrmy –⁠ to vše vás zde čeká. A mnohem více!

Tak co, už máte sbaleno?

Nejkrásnější pláže Hurghady

Dovolená v Egyptě: Nejkrásnější pláže Hurghady

Bodrum je Turecko s řeckou atmosférou, vypráví Lenka Pátek

Bodrum je Turecko s řeckou atmosférou, vypráví Lenka Pátek

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách

Experti na cestách: 15. díl

Hostem dalšího dílu Expertů na cestách je Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style, a řeč bude o pestrobarevném Maroku, zemi plné vůní a chutí, vhodné k odpočinku i poznávací dovolené. Dozvíte se jaká místa stojí za návštěvu či co je to marocká whisky. Hosti Eva a Said El Bourkhissi vám navíc představí arganový olej […]

Číst více

Fotoreportáž: Dar Jilani aneb Dům umění a řemesel na ostrově Djerba

Tuniský ostrov Djerba, vzdálený necelé tři hodiny letu z České republiky, je velice oblíbenou destinací. Spousta našich turistů sem míří v období od dubna až do listopadu, někteří i několikrát do roka. Dovolená na Djerbě však nemusí být pouze o opalování a koupání, lze vyrazit na zajímavý výlet. Jedním z nich je Okruh ostrovem, během […]

Číst více

město Fira na ostrově Santorini

Fira: Největší město na ostrově Santorini zdobí hranu kaldery

K nejkrásnějším a nejfotogeničtějším místům v Řecku patří Fira, největší město na ostrově Santorini. Tradiční kykladská architektura v tomto případě zdobí vrchol 260 metrů vysokého útesu omývaného Egejským mořem. Díky příhodnému umístění na okraji bývalého sopečného kráteru je Fira městem výhledů. A jelikož se nachází na západním pobřeží, můžete si ve zdejších kavárnách a restauracích vychutnávat nejen […]

Číst více