Tinto de verano: Nápoj, který vás osvěží ve Španělsku

MallorcaReceptyChutě světaŠpanělsko

Dovolená ve Španělsku se blíží a vás zajímá, na jakých gastronomických specialitách si tam můžete pochutnat? Před časem jsme si představili některá jídla, dnes dáme přednost pití. Nápoj, který vidíte na fotografii, se nejmenuje sangria (i navzdory tomu, že se jí podobá), ale tinto de verano. O co přesně kráčí?

Originál obsahuje gaseosu

Tinto de verano v překladu znamená „letní červené víno“. Jedná se o směs vína a gaseosy (v poměru 1:1), což je obecný termín pro minimálně slazené limonády, sycené oxidem uhličitým. Ve Španělsku se nejčastěji používá citrónová gaseosa zvaná La Casera. Je podobná Spritu, ale je méně sladká.

nápoj tinto de verano

Tinto de verano se servíruje především v létě a s ledem, někdy s kouskem citrónu, případně i jiného ovoce. V letních parnech je osvěžující a díky nižšímu obsahu alkoholu snesitelnější než samotné víno. Připravuje se doma, v restauracích, ale můžete si ho koupit i v obchodě – v balené verzi.

Jednoduchý recept

Chcete si pochutnat na drinku tinto de verano v pohodlí domova, aniž byste museli pracně shánět originál? Vyrobte si jeho „českou verzi“. Budete potřebovat pouze 2 deci červeného vína, 1 deci sody, 1 deci limonády Sprite nebo 7UP, citrón a několik kostek ledu.

Postup:

Sprite nebo 7UP smíchejte se sodou. Poměr nemusí být přesně 1:1, záleží na tom, zda chcete, aby byl výsledek více, anebo naopak méně sladký.

Vlijte do džbánku se dvěma deci červeného vína, přidejte led a nakrájený citrón. Můžete přilít i trochu rumu, drink pak bude mít výraznější chuť. (Ale také vyšší obsah alkoholu.)

Na zdraví!

nápoj tinto de verano

Phad Thai

Phad Thai: Vyhlášené thajské nudle, které si zamilujete

Fugu: Pokrmy z jedovaté ryby jsou v Japonsku hitem

fugu

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách: 43. díl

Experti na cestách: 43. díl

V dnešním díle Expertů na cestách vám Lenka Pátek (obchodní ředitelka CK Blue Style) a Jan Papež (místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR) poradí, na co si dát pozor a čemu se vyvarovat, aby vaše dovolená proběhla bez problémů. Těšit se tak můžete na cestovatelské desatero a jeden bod navíc! Moderátoři Televizních novin Veronika Petruchová a […]

Číst více

italský salám Mortadella Bologna

Mortadella Bologna: Měkký italský salám z vepřového masa a tuku

Italská gastronomie patří k nejlepším na světě, o tom není pochyb. Většinu pokrmů (např. pizzu) zná každý z nás, dokonce i ti, kteří v Itálii dosud nebyli. Jsou však jídla nebo výrobky, které už kdekdo opakovaně ochutnal, ale jen přibližně každý druhý si pamatuje, jak se „to“ vlastně jmenuje. Tak schválně – co přesně se […]

Číst více

Ostrov Al Noor

Dovolená v Emirátech: Ostrov Al Noor v Sharjah

Emirát Sharjah je často považován za kulturní centrum Spojených arabských emirátů, neboť se zde nachází mnoho muzeí a galerií. Díla člověka i přírody však nemusíte obdivovat jen v nich –⁠ mnoho zajímavostí a krás naleznete také na ostrově Al Noor. Share Tweet Email

Číst více