Tuniská jídla: Na čem si pochutnáte na pevnině i ostrově Djerba?

DestinaceChutě světaTunisko

Chystáte se poprvé v životě do Tuniska? Ať už strávíte dovolenou na pevnině nebo na ostrově Djerba, můžete se těšit nejen na pohodové hotelové komplexy a písčité pláže s pozvolným vstupem do moře, ale také na spoustu kulinářských specialit. Mnohá tuniská jídla jsou výrazně kořeněná. Některá jsou ovlivněna francouzskou, italskou (především sicilskou) a tureckou kuchyní, jiná „přivandrovala“ z dalších afrických zemí a následně byla více či méně upravena. Tuniskou kuchyni v minulosti hodně formovali Berbeři.

Základ tuniské gastronomie tvoří ryby, mořské plody, skopové a jehněčí maso, olivový olej, sladkosti, ovoce a zelenina, zejména rajčata. Často se používá kmín, česnek, koriandr, anýz, bobkový list, zázvor, máta, šafrán, paprika a hřebíček. Doslova národní pýchou je harissa – ostrá pasta z chilli papriček, česneku a olivového oleje. Přidává se do řady pokrmů, je k dostání v každém obchodě s potravinami. Dezerty jsou převážně velmi sladké, plněné mandlemi nebo oříšky. Mnohdy jsou obalované v medu, marcipánu či cukrovém sirupu. Kdo už v Tunisku byl, dobře ví, že v nabídce hotelových restaurací figuruje taktéž dostatek evropských jídel pro ty, co neradi experimentují. Pojďme si nyní ve stručnosti představit nejznámější tuniská jídla.

Saláty

salade tunisienne – tuniský salát obsahuje nadrobno nasekané kousky sezónní zeleniny

salade mechouia – salát z grilovaných rajčat a paprik, kapari, česneku, cibule, oliv, tuňáka a vajec

tuniský salát mechouia

Polévky

lablabi – polévka s cizrnou, česnekem a kmínem servírovaná ve vydlabaném bochníku chleba, může se ovšem jednat i o hlavní jídlo servírované v misce

lablabi neboli lablebi se řadí mezi typická tuniská jídla

chorba neboli čorba – pikantní hustá polévka s jehněčím masem, nudlemi (nebo krupicí) a zeleninou

soupe à la crème de fenouil (fennel cream soup) – fenyklová krémová polévka

mezi tuniská jídla patří i fenyklová krémová polévka

Hlavní tuniská jídla

couscous neboli kuskus – krupice z tvrdé pšenice, obvykle podávaná s dušenou zeleninou a masem (na úvodním snímku)

couscous sans viande – vegetariánský kuskus

brik – fritovaný piroh z listového těsta, plněný vejcem, tuňákem, mletým masem, zeleninou, bramborami atd.

brik a čaj s piniovými oříšky a mátou

tajine neboli tažín – směs zeleniny a vajec, připravená ve speciální hliněné nádobě, často dochucená sýrem či podávaná se špenátem nebo jinou chuťově výraznou zeleninou, někdy obsahuje maso

brochettes – kousky grilovaného jehněčího masa, servírované jako špíz

merguez – pikantní klobásky za skopového masa

klobásky merguez s kuskusem

maraku – pokrm z dušeného jehněčího masa

zitounia – ragú z telecího nebo jiného masa, vařené v rajčatové omáčce s cibulí, ochucené olivami

doulma – zelené papriky nebo dýně plněné směsí mletého masa, pažitky, cibule a vajec

felfel mahchi – sladké papriky plněné masem, obvykle jehněčím, podávané s omáčkou harissa

kamounia – kuřecí, hovězí nebo jehněčí guláš s kmínem

mezi tuniská jídla patří také kamounia

ojja – kousky ryby, masa nebo mozečku uvařené v omáčce z rajčat a pálivých paprik, ochucené zejména česnekem, mátou a koriandrem a poté smíchané nebo zapečené s vejci

kefta – grilované kuličky ze sekaného jehněčího masa, obvykle kořeněné kmínem a koriandrem

koucha fil kolla – hodně kořeněné jehněčí maso, posypané rozmarýnem, dušené ve vlastní šťávě v uzavřeném hliněném hrnci

kabkabou – dušenina z rajčat a rybího masa

shakshouka neboli šakšuka – vařená zeleninová směs (rajčata, cibule a paprika aj.) se sázeným vejcem

shakshouka neboli šakšuka

Dezerty

asida – kaštanový puding, ozdobený pistáciemi a drcenými oříšky

ftair – tradiční ořechový koláč

bambalouni – kobliha posypaná cukrem nebo namočená v medu

maqroudh neboli makhroud – koláčky z krupice a mouky, plněné datlemi, ořechy nebo mandlovou pastou

mhalbiya – dort vyrobený z rýže, ořechů a vody z pelargonie

baklava – medový moučník ze střídajících se vrstev těsta a loupaných mandlí

tuniské sladkosti

Nápoje

lagmi – palmový džus

thibarine – datlový likér (40°)

boukha – pálenka z fíků

Káva je zpravidla silná a aromatická, čaj spíše hořký a většinou se podává s mátou, někdy i s piniovými oříšky. Z piv nejčastěji seženete značku Stella, Berber a Celtia.

čaj a mandle v tuniské kavárně

Přejeme dobrou chuť!

písčitá pláž na ostrově Djerba

Djerba: Tuniský ostrov, kde je krásně od dubna až do listopadu

Houmt Souk: Hlavní město ostrova Djerba svádí k nákupům i posezení

Houmt Souk

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách: 56. díl

Experti na cestách: 56. díl

Blue Style Experti na cestách představili další oblíbenou destinaci, město Bodrum v Turecku, jehož historické části připomínají starověké Řecko. Co tato oblast nabízí, řekla obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek. Kam rád jezdí na dovolenou, prozradil herec ze seriálu Metoda Markovič: Hojer Václav Neužil. Share Tweet Email

Číst více

GOLFOVÝ KLUB AL ZORAH

Al Zorah: Přírodní rezervace a golfový klub

Přírodní rezervace Al Zorah je součástí stejnojmenné předměstské části, která leží severně od města Ajman. Překrásná krajina tohoto přírodního klenotu je tvořena především mangrovníkovým porostem, jenž kromě jiného ukrývá malebné písčité pláže a zářivě tyrkysové laguny Perského zálivu.   Share Tweet Email

Číst více

Derinkuyu

Derinkuyu: Postavili turecké městečko mimozemšťané?

Turecká oblast Kappadokie má tak trochu smůlu – neleží blízko moře, ani z metropole Ankary to není zrovna kousek. Přesto je tu místo, co si na nedostatek turistů nestěžuje. Míří sem totiž ve „velkém“ příznivci prehistorických památek, ale i fantasmagorických teorií, jež šíří hlavně Erich von Däniken a jež pojednávají o tom, že mnohé stavby […]

Číst více