Plavba po Nilu

DestinaceEgypt

Egypt je rájem pro každého, kdo si chce užít rozmanitou dovolenou se vším všudy a v případě tohoto poznávacího zájezdu to platí dvojnásobně. Skoro se nechce věřit, že během jednoho týdne můžete zažít tolik nádherných okamžiků, spatřit tolik zajímavých míst a mezitím si dopřát i čas pro dokonalý odpočinek. V tomto článku pro vás máme malou ochutnávku toho, na co se během plavby můžete těšit.

HOTEL NA VLNÁCH

Jak už název poznávacího zájezdu napovídá, strávíte několik dní a nocí na lodi, ovšem ne jen tak ledajaké, ale na luxusní 5* výletní lodi.

Pokud dosud nemáte zkušenosti s tímto typem ubytování, budete velmi příjemně překvapeni. Loď bývá zpravidla čtyřpatrová, a jakmile do ní vejdete, budete si připadat téměř jako v klasickém komfortním hotelu. Najdete zde recepci, pohodlné kajuty s koupelnou, velikou restauraci a společenskou místnost s barem. Na horní palubě jsou lehátka na opalování, bazén a další bar s dostatečným počtem stolů, kde si můžete vychutnat studené pivo nebo jiné osvěžující alko či nealko drinky a zároveň se kochat pohledem na okolní krajinu.

Co se týká stravování, nelze jej hodnotit jinak než pozitivně. Široký výběr pokrmů od polévek a různých variací salátů, přes skvostné hlavní chody, které zahrnují především kuřecí a hovězí maso, ryby, ale nechybí ani těstoviny, rýže a vařená zelenina, až po závěrečnou sladkou tečku v podobě drobných dezertů. Každá večeře se navíc nese v jiném tematickém stylu, zažít tak můžete třeba egyptský, italský nebo BBQ večer.

TIP: Na lodích bývá milá (nikoliv však dotěrná) obsluha. Pokud některému ze členů personálu necháte drobný bakšis, udělá vám pobyt ještě více příjemný. Například pokojová služba vám kromě perfektně uklizené kajuty přichystá i překvapení v podobě ručníkových soch. Na labutě nebo slony ale zapomeňte, tady originalita sahá mnohem dál.

Výletní loď na Nilu

S NÍM SE NEZTRATÍTE

Po celou dobu zájezdu, v podstatě od vystoupení z letadla až po návrat zpět na letiště, vám bude k dispozici zkušený průvodce. Tím naším je rodilý Egypťan, který svoji práci vykonává déle než 20 let. Přestože český jazyk vystudoval za trest (jak se z jeho historek dozvíte), ovládá ho s naprostým přehledem. Jeho letité zkušenosti s průvodcovstvím v této oblasti jsou zřejmé na první pohled. Nic pro něho není problém, cokoliv potřebujete vědět nebo zařídit, jakýkoliv problém potřebujete vyřešit – se vším si poradí. Navíc se jedná o velmi milého chlapíka se smyslem pro humor, nejen tedy že vám během návštěvy každého chrámu poskytne maximální informace a historické zajímavosti, ale i během volného programu se s ním můžete bavit na jakékoliv téma. S oblibou členům zájezdu rozdává jména egyptských bohů a panovníků. Jakmile si některou přezdívku vysloužíte, nezbavíte se jí až do odletu.

TIP: Nechte si poradit. Zajímavostí, které můžete vidět, suvenýrů, které můžete koupit, a fakultativních výletů, které můžete vyzkoušet, je během poznávacího zájezdu opravdu mnoho. Samozřejmě je pouze na vás, co se rozhodnete vyzkoušet, koupit nebo zažít. Pokud si ale nebudete úplně jistí, dejte na doporučení průvodce, případně se mrkněte sem.

Plavba po Nilu s ck blue-style

Podívejte se i na naše video z plavby!

 

PO STOPÁCH FARAÓNŮ

Hlavní lákadlo celého zájezdu je zřejmé – na vlastní oči spatřit dochovaná místa, která nechali vystavět nejznámější panovníci v dobách starověkého Egypta, chrámy zasvěcené jejich bohům, monumentální sochy a nalezené hrobky faraonů. Během 8denního zájezdu budete mít možnost navštívit chrámový komplex v Karnaku a Luxoru, Údolí králů, kde se podíváte do zachovalých hrobek zdobených původními malbami a zádušní chrám královny Hatšepsut. Projedete se po chrámu boha Hora v Edfu, chrámu Kom Ombo a chrámu na ostrově Philae, který byl zasvěcen bohyni Isis. Kromě toho navštívíte i tradiční tržiště, núbijskou vesnici, alabastrovou dílnu i výrobnu parfémů. Každá zastávka bude doplněna o odborný výklad průvodce, který vám sdělí ty nejzásadnější informace k danému místu, vysvětlí význam některých nástěnných maleb, dozvíte se také, na základě čeho se v době 2 500 let př. n. l. platili daně, co bylo základním úkolem tehdejších panovníků nebo proč je bůh lásky zobrazován pouze s jednou rukou a jednou nohou.

TIP: Na všech navštívených místech budete mít vždy dostatek volného času detailně si prohlédnout všechna přístupná místa a získat dokonalé fotografie do svého cestovatelského alba. Zkuste se ale na okamžik zastavit a zamyslet se nad tím, jak geniální a schopní museli tehdejší architekti a stavitelé být, že dokázali v takových podmínkách vybudovat něco tak kolosálního.

Chrámový komplex v Karnaku a Luxoru

TROCHA ADRENALINU

V průběhu zájezdu budete mít minimálně jednu příležitost projet se drožkou (kočár tažený koněm), a to v den, kdy vaše loď bude kotvit u města Edfu. Přímo z přístaviště vás čeká přibližně 15minutová cesta městem k chrámu zasvěcenému bohu Horovi. Prohlídka chrámu je sama o sobě fascinující, ale jízda kočárem celému výletu dodává ještě větší autentičnost. Orientovat se v pravidlech silničního provozu je v městských egyptských ulicích takřka nemožné. Místní řidiči jsou ale skutečnými mistry ve svém oboru, za jejich odvahu by se nestyděl nejeden mytický hrdina. Je v podstatě jedno, jestli jedete v osobním autě, dodávce, na motorce, kole, dřevěném voze taženém kulhajícím oslem nebo jako v našem případě drožkou, kterou její majitel Mohamed (jak jinak) po celou dobu jízdy nazýval „my Ferrari“, pravidlo přednosti je zde zkrátka právem odvážnějšího či drzejšího řidiče. Předjíždí se téměř při každé příležitosti, a to i když v protisměru není volné místo. Dopravní prostředky se míjejí doslova na centimetry a mezi tím vším se s naprostým klidem pohybují staříci s dřevěnou holí i ženy s malými dětmi v náručí. Je proto až s podivem, že k dopravním nehodám tady dochází pouze ojediněle.

TIP: Pokud chcete zažít lehkou dávku adrenalinu, posaďte se během cesty přímo vedle řidiče a celý tento chaos zažijete téměř z první ruky. Rozhodně to ale stojí za to a dost možná vás to ovlivní i do budoucna. Nyní se cesty do práce v ranní špičce zdají jako projížďka růžovými sady.

Projížďka kočárem v Edfu

POHLED SHORA

Pokud si budete chtít poznávací zájezd ještě více zpestřit, rozhodně si nenechte ujít fakultativní výlet Let balonem. Je pravda, že z počátku se toto zpestření nemusí zdát úplně ideální, a to především ve chvíli, kdy vás probudí objednaný budíček ve 4:15. O půl hodiny později už budete nasedat na menší motorovou loď, která vás převeze na druhý břeh Nilu, odkud bude následovat přibližně 15minutový transfer ven z města na okraj pouště.

A právě tady začíná něco opravdu velkolepého. Vaše unavené, napůl mžourající oči se velmi rychle proberou pohledem na plameny šlehající z plynových hořáků, které ohřívají vzduch v zatím ne zcela nafouklých balonech, nacházejících se všude kolem vás. Než se stihnete vzpamatovat, už vás váš průvodce „nahání“ k jednomu z těchto horkovzdušných obrů, jež se čím dál rychleji vztyčují k nebi. Během pár okamžiků doslova naskáčete do balonového koše, do něhož se k našemu údivu vejde až 32 osob, následuje rychlá instruktáž, zamávaní do kamery a už jenom sledujete, jak se balon pomalu odpoutává od země a vy stoupáte výš a výš. V naprosté tichosti během pár minut dosáhnete ideální výšky, ze které lze krásně pozorovat, jak se kolem řeky táhne zelený pruh bujné vegetace. Půda tady je nejčastěji využívána jako pole, kde se pěstuje papyrus, banánovníky, palmy nebo cukrová třtina. Po několika metrech od vodního koryta zelená barva končí a hned za ní se zvedají kopce a nekonečná poušť. Tento kontrast je opravdu působivý. V okamžiku, kdy se vám ještě z ptačí perspektivy naskytne pohled na Memnonovy kolosy nebo zádušní chrám královny Hatšepsut, a vy si říkáte, že jste něco tak krásného snad ještě nezažili, zjeví se na obzoru zlatý srp vycházejícího slunce a v kombinaci s okolními pestrobarevnými balóny vykouzlí nádhernou scenérii, která vám vyrazí dech. Přestože samotný let trvá přibližně 60 minut, vzpomínky na něj vám zůstanou do konce života.

Výlet v balonu

OSMÝ DIV SVĚTA

Jednomu z míst je nutné věnovat zvláštní pozornost. Jedná se o chrám Abú Simbel, jenž dnes patří mezi nejznámější egyptské památky, a nutno říci, že naprosto oprávněně. Dojem, kterým na návštěvníka působí gigantické sochy a další stavební skvosty vytesané do skály, je skutečně monumentální. Uvnitř je možné pozorovat reliéfní výzdobu s náboženskými tématy, ale jsou tu zachyceny i výjevy a nápisy ze slavných bitev Ramesse II.

Celý chrám musel být v době výstavby Asuánské přehrady přestěhován na výše položené místo, aby unikl zatopení. Celá stavba byla odborně rozřezána na bloky o hmotnosti přibližně 20 tun, jednotlivé díly pečlivě označeny a poté složeny zpět. Přípravy k přenesení chrámu byly započaty již v roce 1959, vlastní přesun pak probíhal v letech 1964 až 1968. Tato velkolepá akce, která se uskutečnila za velkého přispění egyptské vlády a organizace UNESCO, celkem stála desítky milionů amerických dolarů. Zcela zaslouženě je tento skvost označován za osmý div světa.

TIP: Nenechte se odradit velmi časným budíčkem. Samotná návštěva tohoto chrámu je v rámci zájezdu plánovaná na ranní hodiny a vyžadujete tedy velmi brzké vstávání (kolem 3. hodiny ranní). Důvod je ale zcela logický, chrám patří k nejvíce navštěvovaným památkám Egypta a denně ho přijíždějí obdivovat tisíce turistů. Vy ale budete patřit mezi první skupinu návštěvníků, budete mít tedy dostatek času na dokonalou prohlídku a především na získání dokonalých fotek, které vám nebudou kazit početné davy ostatních návštěvníků. I přesto, že nepatříte k příznivcům včasného vstávání, rozhodně stojí za to se pro jednou „překonat“, tato jedinečná podívaná za to opravdu stojí.

Chrám v Abú Simbel

Také by vás lákalo strávit pár dní na výletní lodi, poznat nejznámější místa egyptské historie a prožít momenty, na které budete vzpomínat celý život? Stačí si jen vybrat termín plavby a vychutnat si nezapomenutelné okamžiky na vlastní kůži.

pevnost svatého Mikuláše v přístavu Mandraki

Fotoreportáž: Večerní procházka po historickém městě Rhodos

Falasarna: Pláž na ostrově Kréta patří k nejčistším v celém Řecku

proslulá pláž v regionu Chania na ostrově Kréta

Mohlo by vás zajímat

Marsa Matrouh

Marsa Matrouh – Egypt, jak ho neznáte!

Máte pocit, že Egypt znáte jako otisky svých vlastních chodidel v písku pláže Mahmya? Pohlédli jste do očí Velké Sfingy, navštívili pyramidy, jména faraonů pohřbených v Údolí králů dokážete vyjmenovat zpaměti a s rybkami v Rudém moři si už téměř se všemi tykáte? Tak se s námi vydejte do Marsa Matrouh! Share Tweet Email

Číst více

bugatsa

Bugatsa: Specialita, kterou Řekové jedí nejčastěji dopoledne

Řekové brzy ráno doma většinou nesnídají. Zato svačinu si logicky nenechají ujít. Mnohdy volí pokrm nazvaný bugatsa (nebo také bougatsa). Na něj často narazíte i vy, když se vydáte do Řecka na dovolenou. O co se konkrétně jedná? Share Tweet Email

Číst více

Cestovka b.s. | 1. díl

I sebevětší cestovní kancelář nějak začínala. Třeba jen ve dvou lidech a s malým autem, bez kancelářských prostor, s kamarádem grafikem ze Stodůlek, kde v dětském pokoji vznikl první katalog… Tak začínala právě ta naše. Share Tweet Email

Číst více