Italská Bologna, kvůli budovám v barvách červené a oranžové známá také pod přezdívkou Červená Bologna, je rozhodně zajímavým místem, které je potřeba v Itálii navštívit. Oproti Benátkám, Florencii nebo Římu je to velice klidné město. Na každém kroku doslova zakopnete o historický monument. Žije tu spousta studentů, protože právě tady najdete nejstarší univerzitu. A navíc z Bologni je to kousek do dalších okouzlujících míst…
Ve městě Bologna není potřeba bydlet úplně v centru, všude se snadno a rychle dostanete pěšky. Před deštěm i sluncem vás ochrání všudypřítomná podloubí, která se pyšní celkovou délkou 38 km. Symbolem města jsou dvě věže – Asinelli (97 m) a Garisenda (48 m), která je šikmá. Najdete jich tu ještě dalších 18, je to pozůstatek středověku, bývávalo jich tu dvě stě.
Okouzlí vás bazilika, radnice i fontána
Na hlavním náměstí Piazza Maggiore stojí gotická bazilika San Petronio, která se chlubí titulem 5. největší kostel na světě. U jejího vchodu tedy, jako vlastně skoro u všech památek, stojí policisté nebo vojáci, ale není důvod k obavám.
Napravo od kostela stojí Palazzo Comunale, což je budova radnice, složená z vícero budov. Před ní je nutnost vyfotit se u fontány Neptuna, pokud zrovna nebude v rekonstrukci.
Náměstí Piazza del Nettuno je oblíbeným místem pro setkávání místních, něco jako v Praze u koně. Fontána je považovaná za jednu z nejlepších své doby.
Od ní je to skutečně pár kroků ke každé památce. Zhruba 600 metrů od Neptunovy fontány stojí bazilika Santo Stefano, složená z komplexu sedmi kostelů, z čehož se dochovaly jen čtyři. Uchovávaly se zde ostatky mučedníků.
Zajímavostí je, že v okolí města Bologna sídlí některé významné podniky jako Ducati, Lamborghini nebo Maserati.
Ochutnáte lasagne i tagliatelle
Pokud se těšíte na věhlasné boloňské špagety, budete zklamáni. Tento druh pokrmu vznikl omylem – pouze jako turistická atrakce. Nicméně k uspokojení hladových turistů je tu skutečně všude najdete. Ne tak jako pizzu. Kraj Emilia-Romagna není podle místních krajem pizzy, proto není divu, že ji neseženete na každém kroku.
Ne nadarmo se městu Bologna – kromě La Dotta, La Rossa – přezdívá také La Grassa, tedy „vzdělaná, červená a tlustá“. Vzdělaná, protože město je domovem nejstarší univerzity v Evropě, kde studoval např. Umberto Eco.
Červená kvůli tomu, že mnoho historických budov je postaveno z červených cihel. A tlustá, protože boloňská kuchyně sestává z krémových omáček a jídel bohatých na maso.
Bologna je proto právem považována za centrum gastronomie. Z okolí pocházejí nejznámější italská jídla, jako jsou lasagne, tortellini nebo tagliatelle, spolu s mnoha výrobky z masa nebo druhy sýrů.
Co se zmrzliny týče, rozhodně musíte ochutnat pistáciovou. V Itálii jsou k dostání všechny možné i nemožné druhy, ale pistácie jsou zde skutečně vážené. Hned vedle náměstí Piazza Maggiore je zmrzlinárna, kde nabízejí deset druhů pistáciové a ke každé pistácii máte možnost si přečíst její rodokmen. A chuť je v porovnání s českou pistáciovou nesrovnatelná.
Bologna má svoje vlastní Benátky
Bologna byla jedním z hlavních center obchodu díky síti kanálů, které umožňovaly přepravu velkého množství zboží. Proto se stala také nejdůležitějším dopravním uzlem, spojujícím sever a jih Itálie.
Dnes je památkou na kanály v Bologni pouze jedno místo, nazývané La Piccola Venezia neboli Malé (ukryté) Benátky. Nacházejí se na Via Piella 14. Dají se lehce minout. Je to prostě malé okénko s dvířky. Když je otevřete, uvidíte Benátky. Kanál protéká přímo za zdí jednoho z domů. Ne vždy je ale dostatek vody, tak někdy nemusí být překvapení tolik ohromující.
Na místním nádraží bývá dost rušno. Důležité je vědět, kdy a kam chcete jet. Málokdo z turistů totiž tuší, že po Itálii se sice dobře jezdí vlakem, ale může to být také dost drahé. Rychlíky si rezervujte online dopředu, jinak se vám může stát, že dáte za lístek i přes 50 eur. Nebo je také varianta jet courákem v hodnotě 10 eur, ale namísto půl hodiny pojedete například do Florencie hodiny dvě.
Také nezapomeňte, a to je důležité, vždy si lístek označit. Nestačí totiž, že ho jen máte. Musíte si ho ještě „cvaknout“, a to v přístrojích, které jsou buď přímo na nástupišti, nebo v podloubí u nástupiště. Mívají většinou červenou nebo zelenou barvu. Průvodčí by se s vámi nebavil a dal by vám vysokou pokutu za jízdu načerno. A málokterý Ital umí dobře anglicky, takže domluva není jednoduchá.
Mohlo by vás zajímat
Acquacotta: Oblíbená italská polévka, kterou vymysleli chudí lidé
Jedním z hlavních důvodů, proč Češi míří na dovolenou nebo eurovíkend do Itálie, je vyhlášená místní gastronomie. Aby ne – italská kuchyně se řadí mezi nejlepší na světě. Jedinečná jsou nejen hlavní jídla a dezerty, ale také polévky. Kromě minestrone je proslulá i acquacotta, jejíž základ tvoří více druhů zeleniny, chléb a tzv. ztracené vejce. Share […]
Experti na cestách: 43. díl
V dnešním díle Expertů na cestách vám Lenka Pátek (obchodní ředitelka CK Blue Style) a Jan Papež (místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR) poradí, na co si dát pozor a čemu se vyvarovat, aby vaše dovolená proběhla bez problémů. Těšit se tak můžete na cestovatelské desatero a jeden bod navíc! Moderátoři Televizních novin Veronika Petruchová a […]
Středomořská kuchyně: Netradiční dobroty z Řecka, Tuniska a Egypta!
Středomoří. Stovky ostrovů a ostrůvků omývaných průzračným mořem, nádherná příroda, krásné počasí po většinu roku a tisíce let stará historie kam jen oko pohlédne… to jsou pouze některé z důvodů, proč tento kouzelný region volí každoročně za svou dovolenkovou destinací statisíce lidí z celého světa. Nás dnes bude zajímat světově proslulá a milovaná středomořská kuchyně. […]