Tip na výlet na Mallorce: Dračí jeskyně

Destinace

Chystáte se na dovolenou na okouzlující španělský ostrov Mallorca, který je rájem pro všechny milovníky nádherných pláží, cyklistiky a dechberoucí přírody? Tak si určitě nenechte ujít Cuevas del Drach neboli Dračí jeskyně!

Nedaleko městečka Porto Cristo na východě ostrova se nachází jeden z přírodních skvostů Mallorky lákající každoročně mnoho turistů. Jedná se o krápníkové Dračí jeskyně nabízející svým návštěvníkům téměř dva kilometry podzemních prostor, jedno z největších podzemních jezer i unikátní světelnou a zvukovou show. Na tento zážitek jen tak nezapomenete!

 

Pohled do minulosti

Jeskyně se skládají ze čtyř propojených částí, které dohromady měří v délce přes 2 kilometry a sahají do hloubky 25 metrů. Dechberoucí prostory vznikaly miliony let a na jejich formování se podílela voda z blízkého Středozemního moře.

 

První zmínky o nich pochází z roku 1338. Prozkoumány však byly až mnohem později, a to roku 1880 německým speleologem M. F. Willem. Právě ten tehdy poprvé nakreslil detailnější plán. Dalšího prozkoumávání se poté chopil francouzský speleolog a kartograf E. A. Martel, jenž roku 1896 objevil část, která je dodnes přístupná návštěvníkům. Po něm je pojmenováno i již zmíněné jezero, kterému se budeme věnovat níže. 

Ve 20. století byly jednotlivé prostory jeskyně osvětleny a vznikla tak trasa, kterou si dnes můžete při návštěvě tohoto poutavého místa projít a obdivovat velké množství nádherně nasvícených krápníků.

 

Vlastní průzkum jeskyní

Jestliže se rozhodnete vydat se jeskyně prozkoumat, což určitě vřele doporučujeme, čeká vás trasa dlouhá něco málo přes 1 kilometr. Teplota se zde pohybuje okolo 18 °C až 20 °C a vlhkost je opravdu vysoká, nezapomeňte proto na vhodné oblečení. Celá prohlídka zabere přibližně 1 hodinu.

 

Jedná se o krápníkové jeskyně, takže se můžete těšit na krásnou přírodní výzdobu, jež je tvořena například vizuálně úchvatnými stalaktity a stalagmity. Vše je navíc dobře nasvíceno. Při pohledu zblízka si tak můžete všimnout občasných fosilních zbytků mušlí a mořských živočichů.  

 

Na vlnách Benátského moře

Jak už jsme zmínili v úvodu, v prostorách jeskyní se nachází jedno z největších podzemních jezer, jenž se nazývá Martel a přezdívá se mu Benátské moře. Na délku totiž měří téměř 200 metrů, jeho šířka dosahuje až 35 metrů a hloubka necelých 20 metrů.

 

A právě zde vás čeká skutečně jedinečný zážitek! Na vlnách se lehce pohupují loďky a prostorem se začíná rozeznívat příjemná melodie. Prožijte spolu s muzikanty každý tón úžasně rezonující prostorem. A jestliže chcete mít zážitek kompletní, projeďte se i vy v loďce po hladině jezera.

 

Po vlastní ose nebo s CK Blue Style

Pokud si na Mallorce budete půjčovat auto, skútr či jiný dopravní prostředek, můžete se samozřejmě k Dračím jeskyním dopravit po vlastní ose. Na místě se nachází velké bezplatné parkoviště. Před vstupem se dokonce nalézá i autobusová zastávka, takže lze využít také hromadnou dopravu.

 

Pro mnohé však bude pravděpodobně jednoduší domluvit se s delegátem cestovní kanceláře Blue Style a využít možnosti organizovaného výletu, jehož součástí může být i návštěva výrobny umělých perel v Manacoru a městečka Porto Cristo. 

 

 

Jak to celé shrnout? Pokud patříte mezi milovníky přírody a jejích unikátních výtvorů nebo se během letní dovolené chcete příjemně ochladit, určitě si nenechte krápníkové království Dračích jeskyní utéct! Nebudete litovat.

 

O krásné Mallorce se můžete dozvědět více zde.

Rilský klášter

Rilský klášter: Jedna z nejpůsobivějších památek Bulharska

Klášter Tsambika na Rhodosu: Skvělý tip na výlet

Mohlo by vás zajímat

Dovolená v Bulharsku

Dovolená v Bulharsku: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

Poletíte v létě do Varny či Burgasu? Ať už si vyberete letovisko Sv. Konstantin a Helena, Zlaté Písky, Kranevo, Albena, Obzor, Elenite, Svatý Vlas, Slunečné pobřeží, Nesebar, Ravda, Pomorie, Sozopol, Primorsko či Lozenec, téměř všichni si v duchu položíte stejné otázky: Co si vzít s sebou? Potřebuju cestovní pas, případně vízum? Mám si v Česku […]

Číst více

filmy o cestování

Filmy o cestování: Patnáct snímků, v nichž uvidíte pořádný kus světa

Baví vás cestovat a poznávat zajímavá místa na celém světě? Je to skvělý koníček, ale většina lidí si ho z časových a finančních důvodů nemůže dovolit provozovat se železnou pravidelností. Anebo je na vině třeba koronavirus a s ním související nouzový stav a uzavření hranic. Příjemným kompromisem v době, kdy se z nejrůznějších důvodů nemůžeme vypravit […]

Číst více

Marseille

Marseille: Francouzské město okouzlí přístavem, bazilikou i paláci

Marseille je – hned po Paříži – druhým největším městem Francie a zároveň nejvýznamnějším francouzským obchodním přístavem. Rozprostírá se v regionu Provence-Alpes-Côte d’Azur v jihovýchodní části země, na pobřeží Středozemního moře, ve Lvím zálivu. Kromě nejrůznějších lodí všech možných typů a velikostí zde můžete obdivovat řadu atraktivních památek i několik moderních staveb. Zklamaní rozhodně nebudou […]

Číst více