Bob čorba: Bulharská fazolová polévka, kterou vymysleli rolníci

ReceptyBulharskoChutě světa

Hlavním jídlem v bulharských klášterech byla a je fazolová polévka zvaná bob čorba (neboli bob chorba). A nejen tam! Kdysi dávno ji vymysleli chudí rolníci, postupem času se z ní stalo národní jídlo. Pokud se vydáte do Bulharska na dovolenou, je vysoce pravděpodobné, že na ni narazíte v každé druhé restauraci. Jedno je jisté – po její konzumaci rozhodně nepřiberete!

Bob čorba se zpravidla připravuje ze sušených fazolí, cibule, rajčat, mrkve, papriky a divoké máty (té se říká džodžen). Existuje řada regionálních verzí, některé obsahují i brambory a vepřové maso. V jiných pro změnu chybí mrkev.

Bob čorba připomíná minestrone

Polévka bob čorba se v Bulharsku stala tradičním pokrmem (stejně jako šopský salát nebo tarator), a to díky velké produkci fazolí a jejich výživné hodnotě. Rolníci je kombinovali se zeleninou, aby vytvořili jednoduchou polévku, která dokáže nasytit a dodat energii. Nejčastěji používali bílé fazole.

Bob čorba, připravená podle klasické vegetariánské receptury, se tradičně podává na Štědrý den – společně s dalšími bezmasými pokrmy. Samozřejmě se vaří i po zbytek roku, zejména v zimě. Někdy je posypaná strouhaným sýrem, přikusuje se k ní chléb.

Běžně se vaří a servíruje v kamenině. Mimochodem – hrnčířství je jedním z nejstarších řemesel v zemi. Důkazem jsou archeologické nálezy, vypovídající o tom, že se mu už před téměř třeti tisíci lety věnovali Thrákové, žijící na území dnešního Bulharska.

Polévka – či jiné pokrmy – s fazolemi je oblíbená nejen v Bulharsku, ale na celém Balkánském poloostrově, ve Středomoří či v severní Africe. Například v Řecku se vaří fasolada, v Makedonii tavche gravche (tavče gravče), v Itálii minestrone, v Alžírsku chorba a podobně.

Bob čorba neboli bob chorba je rozšířená po celém Bulharsku. Nezáleží tedy na tom, jestli budete trávit letní dovolenou (aktuální nabídku zájezdů naleznete ZDE) v okolí Burgasu Varny. Seženete ji i v hlavním městě Sofie, zkrátka všude. Baví vás vařit a chcete si ji udělat doma?

bulharská polévka bob čorba

Recept pro celou rodinu

K přípravě „české verze“ této fazolové polévky budete potřebovat 1 a ¼ šálku sušených bílých fazolí, 4 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje, 1 cibuli, 1 větší mrkev, 1 zelenou papriku, sůl a pepř, 1 a ½ lžíce mleté papriky, 2 čajové lžičky sušené máty peprné, 2 rajčata, 1 svazek čerstvé petrželky (nať) a 10 deka strouhaného sýra.

Postup:

Opláchněte fazole ve studené tekoucí vodě. Vložte je do hrnce a nechte je přes noc namočené ve studené vodě.

Druhý den je sceďte a zalijte třemi šálky čerstvé vody. Přiveďte k varu na středním ohni.

Po pěti minutách varu fazole opět sceďte a vložte do hluboké pánve. Přidejte dvě lžíce oleje a za stálého míchání smažte dvě minuty na středním ohni.

Přilijte 6 šálků vody, snižte plamen na minimum a vařte fazole cca 45 minut, dokud nezačnou měknout.

Mezitím nalijte do jiné pánve dvě lžíce oleje. Přidejte najemno nakrájenou mrkev a cibuli a restujte 8 minut.

Poté přidejte najemno nakrájená rajčata a papriku, dále mátu, mletou papriku, sůl a pepř a dobře promíchejte. Vařte dalších 5 minut.

Směs přendejte do pánve s fazolemi a vodou (můžete přilít další šálek). Vařte zhruba 20 minut, dokud fazole úplně nezměknou, ale zároveň se nesmějí rozvařit.

Polévku bob čorba podáváme horkou – předtím posypeme nakrájenou petrželovou natí a strouhaným sýrem.

Přejeme dobrou chuť!

Ravda

Ravda: Bulharské letovisko, které má přezdívku „předměstí Nesebaru“

Tuniská jídla: Na čem si pochutnáte na pevnině i ostrově Djerba?

Tuniská jídla: Na čem si pochutnáte na pevnině i ostrově Djerba?

Mohlo by vás zajímat

Silvestrovská párty

Největší ohňostroj na světě nebo novoroční párty na hotelu?

Proč neutéct od zimy, zbytků cukroví a bramborového salátu někam do tepla? Že to bude drahé a ani nevíte s kým a kam? Drahé to být nemusí, stačí si chytře vybrat. S vhodným tipem na mejdan také pomůžeme, jen tu partu už si budete muset najít sami. Jedno je ale jisté, silvestr u moře bude […]

Číst více

Experti na cestách - 9. díl

Experti na cestách: 9. díl

Ras Al Khaimah je považován za jeden z nejkrásnějších a nejrozmanitějších arabských emirátů. Proč? Odpověď se dozvíte v tomto dílu pořadu Experti na cestách přímo od výkonného ředitele centrály emirátu Ras Al Khaimah, kterým je pan Iyad Rasbey. Dalším hostem bude známý český moderátor Pavel Cejnar, který společně s rodinou tento emirát navštívil a podělí […]

Číst více

thajská polévka Tom Yum Goong neboli Tom Yam Goong

Thajská polévka Tom Yum Goong vás uchvátí ostrokyselou chutí

Už jste byli v Thajsku nebo alespoň v pravé thajské restauraci? Pak vás zřejmě zaujala vyhlášená thajská polévka Tom Yum Goong (nebo také Tom Yam Goong, Tom Yam Kung či Tom Yum Kung). Je ostrokyselá a přesto, že recept na její přípravu není striktní, měla by rozhodně obsahovat vývar, chilli, limetku, galangal, rybí omáčku a krevety. Zpravidla […]

Číst více