Bob čorba: Bulharská fazolová polévka, kterou vymysleli rolníci

ReceptyBulharskoChutě světa

Hlavním jídlem v bulharských klášterech byla a je fazolová polévka zvaná bob čorba (neboli bob chorba). A nejen tam! Kdysi dávno ji vymysleli chudí rolníci, postupem času se z ní stalo národní jídlo. Pokud se vydáte do Bulharska na dovolenou, je vysoce pravděpodobné, že na ni narazíte v každé druhé restauraci. Jedno je jisté – po její konzumaci rozhodně nepřiberete!

Bob čorba se zpravidla připravuje ze sušených fazolí, cibule, rajčat, mrkve, papriky a divoké máty (té se říká džodžen). Existuje řada regionálních verzí, některé obsahují i brambory a vepřové maso. V jiných pro změnu chybí mrkev.

Bob čorba připomíná minestrone

Polévka bob čorba se v Bulharsku stala tradičním pokrmem (stejně jako šopský salát nebo tarator), a to díky velké produkci fazolí a jejich výživné hodnotě. Rolníci je kombinovali se zeleninou, aby vytvořili jednoduchou polévku, která dokáže nasytit a dodat energii. Nejčastěji používali bílé fazole.

Bob čorba, připravená podle klasické vegetariánské receptury, se tradičně podává na Štědrý den – společně s dalšími bezmasými pokrmy. Samozřejmě se vaří i po zbytek roku, zejména v zimě. Někdy je posypaná strouhaným sýrem, přikusuje se k ní chléb.

Běžně se vaří a servíruje v kamenině. Mimochodem – hrnčířství je jedním z nejstarších řemesel v zemi. Důkazem jsou archeologické nálezy, vypovídající o tom, že se mu už před téměř třeti tisíci lety věnovali Thrákové, žijící na území dnešního Bulharska.

Polévka – či jiné pokrmy – s fazolemi je oblíbená nejen v Bulharsku, ale na celém Balkánském poloostrově, ve Středomoří či v severní Africe. Například v Řecku se vaří fasolada, v Makedonii tavche gravche (tavče gravče), v Itálii minestrone, v Alžírsku chorba a podobně.

Bob čorba neboli bob chorba je rozšířená po celém Bulharsku. Nezáleží tedy na tom, jestli budete trávit letní dovolenou (aktuální nabídku zájezdů naleznete ZDE) v okolí Burgasu Varny. Seženete ji i v hlavním městě Sofie, zkrátka všude. Baví vás vařit a chcete si ji udělat doma?

bulharská polévka bob čorba

Recept pro celou rodinu

K přípravě „české verze“ této fazolové polévky budete potřebovat 1 a ¼ šálku sušených bílých fazolí, 4 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje, 1 cibuli, 1 větší mrkev, 1 zelenou papriku, sůl a pepř, 1 a ½ lžíce mleté papriky, 2 čajové lžičky sušené máty peprné, 2 rajčata, 1 svazek čerstvé petrželky (nať) a 10 deka strouhaného sýra.

Postup:

Opláchněte fazole ve studené tekoucí vodě. Vložte je do hrnce a nechte je přes noc namočené ve studené vodě.

Druhý den je sceďte a zalijte třemi šálky čerstvé vody. Přiveďte k varu na středním ohni.

Po pěti minutách varu fazole opět sceďte a vložte do hluboké pánve. Přidejte dvě lžíce oleje a za stálého míchání smažte dvě minuty na středním ohni.

Přilijte 6 šálků vody, snižte plamen na minimum a vařte fazole cca 45 minut, dokud nezačnou měknout.

Mezitím nalijte do jiné pánve dvě lžíce oleje. Přidejte najemno nakrájenou mrkev a cibuli a restujte 8 minut.

Poté přidejte najemno nakrájená rajčata a papriku, dále mátu, mletou papriku, sůl a pepř a dobře promíchejte. Vařte dalších 5 minut.

Směs přendejte do pánve s fazolemi a vodou (můžete přilít další šálek). Vařte zhruba 20 minut, dokud fazole úplně nezměknou, ale zároveň se nesmějí rozvařit.

Polévku bob čorba podáváme horkou – předtím posypeme nakrájenou petrželovou natí a strouhaným sýrem.

Přejeme dobrou chuť!

Ravda

Ravda: Bulharské letovisko, které má přezdívku „předměstí Nesebaru“

Tuniská jídla: Na čem si pochutnáte na pevnině i ostrově Djerba?

Tuniská jídla: Na čem si pochutnáte na pevnině i ostrově Djerba?

Mohlo by vás zajímat

Poprvé na letišti

První cesta letadlem může být vzrušující, ale i stresující. Nevíte, jak se orientovat na letišti? Přinášíme vám návod a užitečné rady, které vám pomohou projít letištní halou bez komplikací. Share Tweet Email

Číst více

bugatsa

Bugatsa: Specialita, kterou Řekové jedí nejčastěji dopoledne

Řekové brzy ráno doma většinou nesnídají. Zato svačinu si logicky nenechají ujít. Mnohdy volí pokrm nazvaný bugatsa (nebo také bougatsa). Na něj často narazíte i vy, když se vydáte do Řecka na dovolenou. O co se konkrétně jedná? Share Tweet Email

Číst více

Ponta do Garajau

Ponta do Garajau: Výběžek s vyhlídkou, jíž dominuje socha Krista

Portugalský ostrov Madeira v Atlantském oceánu láká především milovníky přírody. Přitahují je prastaré vavřínové lesy, tropické rostliny, nádherné hory, vodopády, zelená údolí, plantáže atd. Zejména při pobřeží, na vysokých útesech, narazíte na řadu atraktivních vyhlídek. Jedna z nich je součástí skalnatého výběžku Ponta do Garajau, nacházejícího se nedaleko letoviska Canico. Nespletete si ji se žádnou […]

Číst více