Lago di Como: Italské jezero okouzlí plavce i estéty

Zajímavosti

Lago di Como (Comské jezero nebo také Komské jezero) turisté vyhledávají nejen v parném létě. Patří totiž k nejkrásnějším koutům Itálie i celých Alp, kde leží. Pohled na poměrně úzký pruh vodní hladiny – lemují ji vysoké hory a občas se v ní zrcadlí – či na malebné vesničky na stráních je nezapomenutelný.

Voda je příjemně osvěžující, v létě má kolem 25 stupňů. Oblázková a místy travnatá pláž je v zátoce Laghetto di Piona poblíž městečka Colico Piano, písčitá v Lierně v jižní části jezera. Příjemně je i v Derviu.

Varenna a Lago di Como

Někde se ovšem do vody vstoupit nedá, svahy bývají kamenité, prudké, třeba na jihozápadním výběžku. To většině lidí, co sem jezdí, nevadí. Koupání netvoří hlavní část programu, tou je obdivování krajiny. Někde divoké, jinde plné krásných květin či pro nás exotických stromů.

Lago di Como

Lago di Como svádí k lodnímu výletu

Jezerem přímo protéká řeka Adda, významným přítokem je i další, Mero, takže nedostatkem vody netrpí. V místě, kde se dělí do dvou ramen, leží obec Bellagio. Z ní vyplouvají lodě pro ty, co chtějí Lago di Como prozkoumat celé – má rozlohu 146 km², na délku 51 a šířku 4,5 km.

Bellagio a Lago di Como

Spatříte nejen nádherné vily

Prohlídka Bellagia nemůže zklamat. Nad promenádou plnou subtropických keřů a květin se tyčí vrcholy hor, úzké, klikaté uličky mu dávají starosvětský ráz. V mnoha domech najdeme kavárny, restaurace, obchody se suvenýry. Pokud jde o památky, nejvýznamnější je románská bazilika svatého Jakuba z 12. století s vysokou věží, kostelík sv. Jiří asi z roku 1100, stojící vedle radnice, či dvě vily – Serbelloni nad městem (dnes sídlo Rockefellerovy nadace, původně z patnáctého století, ovšem několikrát přestavovaná) či Melzi d’Eril na břehu jezera Lago di Como. I když do Bellagia vede silnice, lepší je zvolit lodní dopravu, kdy se dá vidět z různých stran.

vila Melzi a Lago di Como

Existuje možnost výletu, začíná u vsi Menaggio na západním břehu jezera, končí v další pozoruhodné obci Varenně na východě. Je stísněná ve svahu nad malou zátokou, plná malých, pestrobarevných domků, z nichž vyčnívá štíhlá, šedivá kostelní věž, jedna z dominant.

Varenna a Lago di Como

Druhou je zřícenina hradu Vezio asi na 150 metrů vysokém skalním výběžku. Za prohlídku stojí také atraktivní botanická zahrada, ve které jsou umístěna pozoruhodná umělecká díla, patří k vile Monastero.

hrad Vezio a Lago di Como

Horalové jen stěží odolají výzvě

Ti, co nejsou líní, se zajisté nechají zlákat na nejdéle dvouhodinovou procházku nad městečko, nejkrásnější výhled nejen na něj, ale i na Lago di Como je z Piazza Cavour. Kamenitá cesta je dobře zvolená tak, aby se daly obdivovat další nevšední výjevy. Krajině vévodí majestátní a také nejvyšší hora v oblasti, Monte Legnone (2609 m), s ohromným převýšením (vrchol leží o 2400 metrů výše než hladina jezera). Kdo se na ni dívá z jeho vod, zdá se mu nezdolatelná, ale po hřebeni vede cesta nahoru, schůdná i bez horolezeckého vybavení.

Lago di Como

Je ovšem nutné počítat s tím, že jde celodenní, poměrně náročnou túru, rozhodně nevhodnou pro „slečinky“. Odměnou je nejen dobrý pocit z překonání sebe sama, ale i nevšední posezení. Na rozdíl od jiných štítů není plošina na vrcholu strmá a krátká. Je poměrně rozlehlá, s fantastickou vyhlídkou na okolní horské štíty, třeba Gran Paradiso. Je vidět i Piz Bernina, nejvýchodnější alpská čtyřtisícovka, či rameno jezera Lugano. Podle znalců jde o jedno z nejkrásnějších panoramat nejen v Itálii, ale i v Evropě…

Rimini

Rimini: Slavné italské letovisko s velmi dlouhou historií

Salina Turda: Nejkrásnější důl světa je pýchou Rumunska

Salina Turda

Mohlo by vás zajímat

Cagliari

Cagliari: Hlavní město ostrova Sardinie láká nejen na kostely

Už víte, kde se bude odehrávat vaše letní dovolená? Jednou z nevšedních destinací je italský ostrov Sardinie. Bez ohledu na to, ve kterém letovisku budete pobývat, můžete vyrazit na výlet do hlavního města Cagliari. Tam lze posedět v restauraci nebo kavárně, nakoupit cokoliv od koření přes oblečení, obuv a kosmetiku až po šperky. Ve svém […]

Číst více

Mys Formentor

Tip na fotku – Mys Formentor

Poloostrov Formentor je jedním z nejvyhledávanějších turistických cílů na Mallorce. Je úchvatný jak svými výhledy, tak i vysokými útesy padajícími do sytě modrého moře. Share Tweet Email

Číst více

chorta neboli horta

Chorta: Řecký salát s olivovým olejem a citrónem prospívá zdraví

Řecká kuchyně je chutná a ve většině případů i zdravá. Poletíte v létě na Rhodos, Kos, Zakynthos, Korfu, Samos, Santorini, či na jiný řecký ostrov? Pokud vyznáváte zdravý životní styl, určitě se vám zavděčí chorta (neboli horta). Jedná se o řecký salát ze spařených listů špenátu, pampelišek nebo jiných zelených částí rostlin. Share Tweet Email

Číst více