italské jídlo Archivy - Blue Style Blog
Tlačítko Zpět nahoru
„Každému připadají hvězdy jiné. Tomu, kdo cestuje, ukazují cestu. Pro jiného jsou to jen světélka na nebi. Pro vědce je to problém k řešení.“ Antoine de Saint-Exupéry

Nejnovější příběhy z cestování

pardulas

SardinieReceptyChutě světaItálie

SardinieReceptyChutě světaItálie

Pardulas: Sardinský dezert, který obsahuje šafrán i sýr ricotta

  •  6. listopadu 2024

Budete trávit letní dovolenou na italském ostrově Sardinie? Skvělá volba! Kromě skvostných pláží, z nichž některé figurují na předních příčkách světových žebříčků, se můžete těšit i na výtečnou gastronomii. Kdo má rád dezerty, jistě si zamiluje pardulas. O co se jedná? O hvězdicovité tartaletky plněné ricottou, šafránem a citrusovou kůrou. Přestože jsou úzce spjaty s Velikonoci, v kavárnách, cukrárnách a některých hotelech si na nich lze pochutnat i v průběhu letní sezóny.

Číst více

Bistecca alla Fiorentina neboli Florentine Steak

ReceptyChutě světaItálie

ReceptyChutě světaItálie

Bistecca alla Fiorentina: Steak z toskánského plemene chianina

  •  9. července 2024

Jste gurmáni a milujete kvalitní maso? Pokud budete trávit dovolenou v Itálii, neváhejte zajít do některé z vyhlášených restaurací a objednat si luxusní steak, pocházející z Toskánska. Jmenuje se Bistecca alla Fiorentina (nebo také Florentine Steak). Má tvar písmene T a možná ho znáte pod českým názvem florentinský biftek. Připravuje se z masa plemene chianina (Fiorentina di Chianina). Jsou to v podstatě dva steaky v jednom – s kostí uprostřed. Na jedné straně je steak z roštěnce a na druhé šťavnatý a jemný steak ze svíčkové.

Číst více

italský salám Mortadella Bologna

Chutě světaItálie

Chutě světaItálie

Mortadella Bologna: Měkký italský salám z vepřového masa a tuku

  •  16. dubna 2024

Italská gastronomie patří k nejlepším na světě, o tom není pochyb. Většinu pokrmů (např. pizzu) zná každý z nás, dokonce i ti, kteří v Itálii dosud nebyli. Jsou však jídla nebo výrobky, které už kdekdo opakovaně ochutnal, ale jen přibližně každý druhý si pamatuje, jak se „to“ vlastně jmenuje. Tak schválně – co přesně se vám vybaví, když se řekne mortadella (česky mortadela)? Jedná se o měkký salám z vepřového masa, tuku a černého pepře, některé verze obsahují také pistácie, myrtu nebo olivy. Chráněným zeměpisným označením EU se pyšní Mortadella Bologna (boloňská mortadela), která je nejznámější.

Číst více

cassata

ReceptyChutě světa

ReceptyChutě světa

Cassata: Sicilský dezert se zavděčí milovníkům ricotty a marcipánu

  •  10. října 2019

Největší italský ostrov Sicílie láká nejen na přírodní unikáty a historické památky, ale také na výtečnou gastronomii. Na své si samozřejmě přijdou i milovníci sladkostí. Vyhlášeným místním dezertem je cassata neboli cassata siciliana. Pochází z Palerma, vznikla nejspíš už v době arabské nadvlády ve středověku. O atraktivních sicilských ženách se dokonce často říká, že jsou „půvabné jako cassata“.

Číst více

arancini

ReceptyChutě světa

ReceptyChutě světa

Arancini: Italská specialita, kterou vám naservírují na ostrově Sicílie

  •  23. července 2019

Největší italský ostrov Sicílie láká nejen plážové typy, ale také milovníky památek, přírodních unikátů a skvělé gastronomie. Jedna ze specialit, na nichž si tady můžete pochutnat, se jmenuje arancini. O co se jedná? O sicilské národní jídlo, které má certifikát Prodotto agroalimentare tradizionale udělovaný italským ministerstvem zemědělství. Konkrétně jde o smažené kuličky plněné rýží, masovým ragú a sýrem. Ale pozor – kulatý tvar rozhodně není pravidlem!

Číst více

Bologna

Zajímavosti

Zajímavosti

Bologna: Italské město je rájem studentů, jedlíků a milovníků památek

  •  7. června 2019

Italská Bologna, kvůli budovám v barvách červené a oranžové známá také pod přezdívkou Červená Bologna, je rozhodně zajímavým místem, které je potřeba v Itálii navštívit. Oproti Benátkám, Florencii nebo Římu je to velice klidné město. Na každém kroku doslova zakopnete o historický monument. Žije tu spousta studentů, protože právě tady najdete nejstarší univerzitu. A navíc z Bologni je to kousek do dalších okouzlujících míst…

Číst více

saltimbocca

ReceptyChutě světaItálie

ReceptyChutě světaItálie

Saltimbocca: Italská specialita z telecího masa a prosciutta

  •  12. srpna 2015

Milujete maso? V tom případě vás nejspíš zaujme italské jídlo saltimbocca, s jehož obdobou se můžete setkat i v některých českých restauracích. Že vám to nic neříká? Zjednodušeně řečeno – jedná se o telecí řízečky nebo závitky s plátky prosciutta a se šalvějí. Pojďme si však tento úžasný pokrm představit trochu podrobněji!

Číst více

cannoli

ReceptyChutě světaItálie

ReceptyChutě světaItálie

Cannoli: Italské trubičky patrně pocházejí ze sicilského harému

  •  7. ledna 2015

Začínají se vám zajídat klasické české – zpravidla přeslazené – trubičky? Tak vyzkoušejte italské! Jmenují se cannoli a vypadají velmi přitažlivě už od pohledu. Navíc si můžete vybrat z několika druhů. Zkrátka a dobře – zapomeňte na novoroční předsevzetí a pusťte se do nich!

Číst více

frittata

Chutě světaItálie

Chutě světaItálie

Frittata: Tato proslulá italská specialita vám postavu nezničí

  •  30. července 2014

Jestliže se zavítáte do slunné Itálie, v jídelním lístku řady tamějších restaurací najdete pojem frittata. Co konkrétně si pod ním máte představit?

Číst více