jídlo Archivy - Blue Style Blog
Tlačítko Zpět nahoru
„Každému připadají hvězdy jiné. Tomu, kdo cestuje, ukazují cestu. Pro jiného jsou to jen světélka na nebi. Pro vědce je to problém k řešení.“ Antoine de Saint-Exupéry

Nejnovější příběhy z cestování

psarosoupa

ŘeckoReceptyChutě světa

ŘeckoReceptyChutě světa

Psarosoupa: Tradiční řecká polévka, v níž plave zelenina a ryby

  •  13. září 2024

Tentokrát potěšíme především příznivce zdravého životního stylu a představíme vám polévku, která je součástí tradiční řecké kuchyně. Jmenuje se psarosoupa a zachutná zejména těm, co mají rádi ryby a zeleninu. Obojí totiž tento oblíbený pokrm, který si můžete během dovolené na řeckých ostrovech objednat v mnohých restauracích, obsahuje.

Číst více

tulumba

ReceptyChutě světaTurecko

ReceptyChutě světaTurecko

Tulumba: Turecký dezert, který dobyl i Řecko a Bulharsko

  •  12. září 2024

Pokud máte pocit, že na snímku vidíte tampóny máčené v medu či karamelu, „tak trochu“ se pletete. Jedná se totiž o náramnou dobrotu, na níž si můžete pochutnat v balkánských zemích a na celém území Turecka. Dezert se jmenuje tulumba a plně uspokojí většinu těch, kteří milují sladkosti.

Číst více

avgolemono

ŘeckoReceptyChutě světa

ŘeckoReceptyChutě světa

Avgolemono: Řecká sváteční polévka, jež obsahuje vejce a citron

  •  2. září 2024

České polévky jsou sice fajn, ale proč občas neochutnat nějakou „cizokrajnou“? Například v Řecku mají nádherné pláže, přírodu i památky, avšak v neposlední řadě tam výtečně vaří. Jestliže zamíříte na jihovýchod Evropy, například na ostrov Korfu, Samos či Zakynthos, rozhodně se nezdráhejte objednat si tam tradiční pokrm avgolemono. Jak napovídá název, mezi ingrediencemi rozhodně nesmí chybět vejce (avgo) a citron (lemono).

Číst více

Bistecca alla Fiorentina neboli Florentine Steak

ReceptyChutě světaItálie

ReceptyChutě světaItálie

Bistecca alla Fiorentina: Steak z toskánského plemene chianina

  •  9. července 2024

Jste gurmáni a milujete kvalitní maso? Pokud budete trávit dovolenou v Itálii, neváhejte zajít do některé z vyhlášených restaurací a objednat si luxusní steak, pocházející z Toskánska. Jmenuje se Bistecca alla Fiorentina (nebo také Florentine Steak). Má tvar písmene T a možná ho znáte pod českým názvem florentinský biftek. Připravuje se z masa plemene chianina (Fiorentina di Chianina). Jsou to v podstatě dva steaky v jednom – s kostí uprostřed. Na jedné straně je steak z roštěnce a na druhé šťavnatý a jemný steak ze svíčkové.

Číst více

tažín neboli tajine

ReceptyChutě světaMaroko

ReceptyChutě světaMaroko

Tažín: Severoafrické jídlo, jež se připravuje ve stejnojmenné nádobě

  •  7. června 2024

Láká vás dovolená v Maroku? Ať už se vydáte do letoviska Agadir na pobřeží Atlantského oceánu, anebo naopak zvolíte poznávací zájezd Velký okruh Marokem, opakovaně se setkáte s pojmem tažín. O co jde? O severoafrický pokrm a zároveň o keramickou nádobu, v níž se toto jídlo připravuje. Seženete ji v každé tržnici, můžete si ji přivézt domů jako suvenýr.

Číst více

chorta neboli horta

ReceptyŘeckoChutě světa

ReceptyŘeckoChutě světa

Chorta: Řecký salát s olivovým olejem a citrónem prospívá zdraví

  •  10. dubna 2024

Řecká kuchyně je chutná a ve většině případů i zdravá. Poletíte v létě na Rhodos, Kos, Zakynthos, Korfu, Samos, Santorini, či na jiný řecký ostrov? Pokud vyznáváte zdravý životní styl, určitě se vám zavděčí chorta (neboli horta). Jedná se o řecký salát ze spařených listů špenátu, pampelišek nebo jiných zelených částí rostlin.

Číst více

DestinaceŘeckoReceptyChutě světa

DestinaceŘeckoReceptyChutě světa

Taramosalata: Řecká pomazánka z jiker připomíná ovocnou pěnu

  •  13. července 2021

Dovolená v Řecku je o klidu, pohodě a skvělém jídle. Ať už se vydáte na ostrov Kréta, Korfu, Kos, Samos, Zakynthos, Kefalonie či Rhodos, všude narazíte na pokrm zvaný taramosalata (neboli taramasalata). Obvykle má růžovou barvu, takže z dálky vypadá jako ovocná pěna. Nenechte se zmást! Ve skutečnosti je to pomazánka, která s ovocem nemá vůbec nic společného.

Číst více

banitsa

DestinaceReceptyBulharskoChutě světa

DestinaceReceptyBulharskoChutě světa

Banitsa: Bulharský koláč, který obsahuje jogurt a balkánský sýr

  •  7. června 2021

Letní dovolená v Bulharsku je o koupání, přírodě, památkách, nízkých cenách potravin i suvenýrů a krátké době letu. Během pobytu v oblasti Varna nebo Burgas ochutnáte bulharské speciality, mezi které patří také banitsa (neboli banitza či banica). Pojďme si tento tradiční pokrm, který za pár korun seženete takřka na každém rohu, krátce představit!

Číst více

DestinaceReceptyChutě světaŠpanělsko

DestinaceReceptyChutě světaŠpanělsko

Churros: Podlouhlé koblihy osladí vaši dovolenou ve Španělsku

  •  22. dubna 2021

Během eurovíkendu nebo dovolené ve Španělsku, tedy i na ostrově Mallorca, určitě narazíte na churros (čuros). Jedná se o vyhlášenou místní specialitu, připravovanou z odpalovaného těsta. Konkrétně jde o smažené skořicové pečivo ve tvaru tyčinek hvězdicovitého nebo kulatého průřezu. Nechybí na stole ani během svátečních snídaní, například na Nový rok.

Číst více

Acquacotta

DestinaceReceptyChutě světaItálie

DestinaceReceptyChutě světaItálie

Acquacotta: Oblíbená italská polévka, kterou vymysleli chudí lidé

  •  6. dubna 2021

Jedním z hlavních důvodů, proč Češi míří na dovolenou nebo eurovíkend do Itálie, je vyhlášená místní gastronomie. Aby ne – italská kuchyně se řadí mezi nejlepší na světě. Jedinečná jsou nejen hlavní jídla a dezerty, ale také polévky. Kromě minestrone je proslulá i acquacotta, jejíž základ tvoří více druhů zeleniny, chléb a tzv. ztracené vejce.

Číst více