Láká vás dovolená v Maroku? Ať už se vydáte do letoviska Agadir na pobřeží Atlantského oceánu, anebo naopak zvolíte poznávací zájezd Velký okruh Marokem, opakovaně se setkáte s pojmem tažín. O co jde? O severoafrický pokrm a zároveň o keramickou nádobu, v níž se toto jídlo připravuje. Seženete ji v každé tržnici, můžete si ji přivézt domů jako suvenýr.
Hliněná nádoba má obvykle špičaté víko, jež zajišťuje optimální cirkulaci páry. Je glazovaná, k mání ve všech možných barvách, častokrát zdobena dekorativními motivy. Dokonce si můžete vybrat velikost, která vám vyhovuje. Rozměry nejsou – stejně jako barva – pevně dány. Teď se však pojďme soustředit na to, co se ukrývá v jejích útrobách, když si v marocké restauraci objednáte místní specialitu tajine neboli tagine (česky tažín).
Africký pokrm se připravuje dušením
V Maroku se téměř vždy jedná o kombinaci masa (kuřecího, hovězího, jehněčího, skopového, velbloudího či rybího) a zeleniny za použití speciálního koření Ras el Hanout. To je směsí několika druhů koření (kardamomu, skořice, hřebíčku, římského kmínu, kurkumy aj.). Někdy uvnitř nádoby najdete i ovoce či olivy. Z toho vyplývá, že neexistuje striktní recept na tažín. Lze tedy do jisté míry postupovat ve stylu „co dům dá“.
Jednotný je každopádně způsob přípravy. Tím je dušení, tedy pomalé ohřívání nádoby nad dřevěným uhlím v přenosných vařičích, vyrobených taktéž z jílu. Zkušení kuchaři záměrně vybírají větší kusy dřevěného uhlí, které vydrží dlouho hořet. Mezi dnem nádoby a žhavými uhlíky ve vařiči je vždy dostatečný prostor, chránící nádobu tažín před přehřátím a možným prasknutím.
Tažín vám nabídnou nejen v Maroku, kde se obvykle podává s berberskou whisky (mátovým čajem), ale také například v Tunisku. Tam jde spíše o omeletu či vaječnou nádivku s masem, sýrem, bylinkami nebo těstovinami. Obdobu tajine, známou jako tavvas, má kyperská kuchyně.
Recept na kuřecí tažín s rozinkami
Chcete si tažín uvařit doma ve stejnojmenné nádobě, kterou si přivezete z dovolené v Maroku, Tunisku či Egyptě? V tom případě pro vás máme jednoduchý recept! K přípravě marocké speciality tažín, respektive její české verze, budete potřebovat kuřecí stehna nebo čtvrtky (4 porce), 2 stroužky česneku, 3 cibule, hrst rozinek, 2 lžíce rostlinného oleje, sůl, ½ lžičky pepře, ½ lžičky mleté papriky, ½ lžičky skořice, lžičku mletého zázvoru a ½ hrnku vody. Lze použít i trochu šafránu a kurkumy.
Postup:
Na dno nádoby rozložíme nasekaný česnek. Na něj poklademe na měsíčky nakrájenou cibuli (1 ks). Postupně posypeme kořením a nahoru rozmístíme kousky kuřete.
V hrnku propláchneme vodou hrst rozinek, poté scedíme. Rozinkami posypeme kuře.
Na měsíčky nakrájíme i zbylé dvě cibule a nasypeme na kuře. To vše pak pokapeme olejem. Následně polejeme vodou. Přikryjeme pokličkou a pomalu vaříme.
Po necelých 30 minutách polejeme maso sosem a pak ho otočíme. Vrátíme pokličku na své místo a vaříme, dokud kuře patřičně nezměkne.
Podáváme s kuskusem či rýží.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat

Procházka dechberoucí Dubají
Dubaj, druhý největší ze sedmi arabských emirátů ležící v jihovýchodní části Perského zálivu, je synonymem pro luxusní dovolenou plnou nej. Návštěvníky sem láká kromě jiného tropické počasí, krásné pláže, průzračně čisté moře a přepychové hotely. Share Tweet Email

Harissa: pálivá pasta z chilli papriček
Pokud jste už někdy byli v Tunisku, Maroku nebo v některé ze zemí Blízkého východu, určitě jste se seznámili s pálivou pastou harissa. A jestliže se sem teprve chystáte, nepochybně tuto místní oblíbenou ingredienci ochutnáte, neboť je častou součástí zdejších pokrmů. Share Tweet Email

Porto Moniz: Vesnice na ostrově Madeira láká na lávová jezírka
Jedním z atraktivních míst, která byste rozhodně neměli vynechat během dovolené na portugalském ostrově Madeira, je malebná vesnice Porto Moniz. Rozprostírá se na severozápadě, její břehy omývá Atlantský oceán. Turisty přitahuje zejména díky pozoruhodným lávovým jezírkům. Kromě toho, že jsou náramně fotogenická, jde o jednu z nejlepších lokalit ke koupání v celé destinaci. Spatříte tu […]