specialita Archivy - Blue Style Blog
Tlačítko Zpět nahoru
„Každému připadají hvězdy jiné. Tomu, kdo cestuje, ukazují cestu. Pro jiného jsou to jen světélka na nebi. Pro vědce je to problém k řešení.“ Antoine de Saint-Exupéry

Nejnovější příběhy z cestování

cachupa

ReceptySalChutě světaKapverdy

ReceptySalChutě světaKapverdy

Cachupa: Kapverdský národní pokrm obsahuje kukuřici i fazole

  •  22. ledna 2025

Chystáte se na kapverdský ostrov Sal? Pokud ano, můžete tam během dovolené ochutnat národní pokrm zvaný cachupa. Existuje sice vícero verzí, ale ta nejznámější vzhledově připomíná guláš. V podstatě to guláš je, i když poněkud jiný, než na jaký jsme v Česku zvyklí. Toto dlouho a pozvolna vařené jídlo obsahuje kukuřici, fazole, maniok, sladké brambory, rybu, klobásu nebo maso (vepřové, hovězí, kozí či kuřecí) a často morcelu (vepřové jelito). Někdy i mrkev a zelí.

Číst více

tyropita

ReceptyŘeckoChutě světa

ReceptyŘeckoChutě světa

Tyropita: Slaný řecký koláč obsahuje filo těsto, vejce i sýr feta

  •  28. listopadu 2024

Řecko a jeho ostrovy jsou aktuálně hodně v kurzu. Jestliže tam i vy hodláte strávit svoji příští dovolenou, setkáte se s celou řadou – pro vás možná dosud neznámých – názvů nápojů a jídel. Jestlipak víte, co je to například tyropita (neboli tiropita)? Obrázek vám zcela jasně napovídá, že se jedná o vrstvený koláč z filo těsta. Může však vypadat i jinak, výjimkou nejsou ani trojhránky. Na první pohled ovšem není zřejmé, že náplň tvoří vajíčka a sýr.

Číst více

tradiční bulharský salát Sněžanka

ReceptyBulharskoChutě světa

ReceptyBulharskoChutě světa

Sněžanka: Bulharský salát, který v létě dokonale osvěží

  •  15. října 2024

Bulhaři se vyžívají v salátech, u nás je patrně nejznámější šopský, jehož česká kopie ovšem není vždy tím „pravým ořechovým“. My si však dnes představíme méně zprofanovaný, ale zato značně chutný salát nazvaný Sněžanka (nebo také Snezhanka salad či Snow White salad). Češi mu často s oblibou přezdívají Sněhurka. A pozor – stejně se jmenuje 1 926 metrů vysoká hora v bulharském pohoří Rodopy. Je rájem lyžařů, běžkařů a snowboardistů ubytovaných v populárním středisku Pamporovo.

Číst více

Bistecca alla Fiorentina neboli Florentine Steak

ReceptyChutě světaItálie

ReceptyChutě světaItálie

Bistecca alla Fiorentina: Steak z toskánského plemene chianina

  •  9. července 2024

Jste gurmáni a milujete kvalitní maso? Pokud budete trávit dovolenou v Itálii, neváhejte zajít do některé z vyhlášených restaurací a objednat si luxusní steak, pocházející z Toskánska. Jmenuje se Bistecca alla Fiorentina (nebo také Florentine Steak). Má tvar písmene T a možná ho znáte pod českým názvem florentinský biftek. Připravuje se z masa plemene chianina (Fiorentina di Chianina). Jsou to v podstatě dva steaky v jednom – s kostí uprostřed. Na jedné straně je steak z roštěnce a na druhé šťavnatý a jemný steak ze svíčkové.

Číst více

chorta neboli horta

ReceptyŘeckoChutě světa

ReceptyŘeckoChutě světa

Chorta: Řecký salát s olivovým olejem a citrónem prospívá zdraví

  •  10. dubna 2024

Řecká kuchyně je chutná a ve většině případů i zdravá. Poletíte v létě na Rhodos, Kos, Zakynthos, Korfu, Samos, Santorini, či na jiný řecký ostrov? Pokud vyznáváte zdravý životní styl, určitě se vám zavděčí chorta (neboli horta). Jedná se o řecký salát ze spařených listů špenátu, pampelišek nebo jiných zelených částí rostlin.

Číst více

banitsa

DestinaceReceptyBulharskoChutě světa

DestinaceReceptyBulharskoChutě světa

Banitsa: Bulharský koláč, který obsahuje jogurt a balkánský sýr

  •  7. června 2021

Letní dovolená v Bulharsku je o koupání, přírodě, památkách, nízkých cenách potravin i suvenýrů a krátké době letu. Během pobytu v oblasti Varna nebo Burgas ochutnáte bulharské speciality, mezi které patří také banitsa (neboli banitza či banica). Pojďme si tento tradiční pokrm, který za pár korun seženete takřka na každém rohu, krátce představit!

Číst více

DestinaceReceptyChutě světaŠpanělsko

DestinaceReceptyChutě světaŠpanělsko

Churros: Podlouhlé koblihy osladí vaši dovolenou ve Španělsku

  •  22. dubna 2021

Během eurovíkendu nebo dovolené ve Španělsku, tedy i na ostrově Mallorca, určitě narazíte na churros (čuros). Jedná se o vyhlášenou místní specialitu, připravovanou z odpalovaného těsta. Konkrétně jde o smažené skořicové pečivo ve tvaru tyčinek hvězdicovitého nebo kulatého průřezu. Nechybí na stole ani během svátečních snídaní, například na Nový rok.

Číst více

Acquacotta

DestinaceReceptyChutě světaItálie

DestinaceReceptyChutě světaItálie

Acquacotta: Oblíbená italská polévka, kterou vymysleli chudí lidé

  •  6. dubna 2021

Jedním z hlavních důvodů, proč Češi míří na dovolenou nebo eurovíkend do Itálie, je vyhlášená místní gastronomie. Aby ne – italská kuchyně se řadí mezi nejlepší na světě. Jedinečná jsou nejen hlavní jídla a dezerty, ale také polévky. Kromě minestrone je proslulá i acquacotta, jejíž základ tvoří více druhů zeleniny, chléb a tzv. ztracené vejce.

Číst více

paella

ReceptyDestinaceChutě světaŠpanělsko

ReceptyDestinaceChutě světaŠpanělsko

Paella: Věhlasné španělské jídlo, které pochází z Valencie

  •  25. března 2021

Rýže, zelenina, koření, olivový olej, různé druhy masa či mořské plody jsou základem španělského národního pokrmu paella. Připomíná rizoto a pochází z okolí města Valencie, ležícího na východě této temperamentní země. Připravuje se na velké pánvi paellera, od níž se odvíjí i název jídla. A jak už to tak bývá, existuje vícero variant lišících se některými ingrediencemi.

Číst více

Dolmades

ŘeckoReceptyDestinaceChutě světa

ŘeckoReceptyDestinaceChutě světa

Dolmades: Tradiční řecké jídlo, jež tvoří vinné listy, rýže a zelenina

  •  23. února 2021

Dovolená v Řecku je hlavně o pohodě, přírodě, nádherně čistém moři, antických památkách a vynikající gastronomii. Během pobytu v této oblíbené zemi patrně narazíte na pokrm zvaný dolmades (neboli dolma). Je celý zelený a na první pohled tak trochu tajemný. Jedná se o vinné listy plněné rýží a zeleninou, výjimečně i masem.

Číst více