Churros: Podlouhlé koblihy osladí vaši dovolenou ve Španělsku

22. 4. 2021DestinaceChutě světaŠpanělskoRecepty

Během eurovíkendu nebo dovolené ve Španělsku, tedy i na ostrově Mallorca, určitě narazíte na churros (čuros). Jedná se o vyhlášenou místní specialitu, připravovanou z odpalovaného těsta. Konkrétně jde o smažené skořicové pečivo ve tvaru tyčinek hvězdicovitého nebo kulatého průřezu. Nechybí na stole ani během svátečních snídaní, například na Nový rok.

Podlouhlé koblihy churros seženete v restauracích, kavárnách i pouličních stáncích. A také ve specializovaných podnicích – churrerías. Podle tradice se churros jedí ještě horké, ale samozřejmě to není nutné. Navzdory tomu, že se během přípravy doslova koupou v oleji, nejsou mastné.

konzumace churros v restauraci

Někdy jsou plněné krémem

Odpalované těsto se připravuje z prosáté pšeničné mouky, olivového nebo slunečnicového oleje, vody, cukru a soli. Těstem se naplní válec s pístem a tryskou (zvaný churrero) a z něj se vytlačují tyčinky či spirály s hvězdicovitým průřezem. Ty se rychle osmaží na rozpáleném oleji dozlatova. Podélné vroubky zvyšují poměr povrchu k objemu, čímž usnadňují prosmažení.

Churros se podávají obalené v cukru se skořicí, případně polité čokoládou či karamelem nebo plněné krémem dulce de leche. Mohou mít i tvar srdce, kruhu nebo kapky. Obvykle se servírují s horkou čokoládou, bílou kávou nebo mexickým kukuřičným nápojem champurrado. Koblihy churros jsou populární nejen ve Španělsku, ale i v Portugalsku, Jižní Americe či Karibiku. Někde se jim říká také tejeringos, porras nebo calientes.

španělské koblihy plněné krémem

Pochází tato dobrota z Číny?

Původ churros není jednoznačný, existuje několik teorií. Podle jedné z nich pocházejí z provincie Zamora. V chladných oblastech Kastilského pohoří hledali ovčáci jednoduchý způsob, jak připravit vydatný a levný pokrm. Smíchali vodu s moukou a vzniklé těsto smažili v železné pánvi nad ohněm. Tehdy koblihy churros plnily funkci chleba, byly chuťově neutrální. Když pastevci sestupovali z horských oblastí do vesniček, předváděli jejich obyvatelům své kulinářské umění, a tak se recept předával dál.

Další verze praví, že portugalští mořeplavci objevili v severní Číně podobný dezert, místními nazývaný youtiao. Recepturu přivezli s sebou do Portugalska a odtud se rozšířila do sousedního Španělska. Někteří badatelé poukazují na starověký Egypt. Na stěnách hrobky Ramsese III. jsou vyobrazeny scény z pekárny, v níž otroci smaží v obrovském kotli spirály těsta.

churros ve tvaru srdce

Recept na churros

Láká vás uvařit si churros doma? Máme pro vás jednoduchý recept. Na těsto si přichystejte 3 deci vody, 2 lžíce cukru krystalu, 250 g hladké mouky, špetku soli, 5 lžic olivového nebo slunečnicového oleje a 2 rozšlehaná vejce. Na obalení – 4 lžíce cukru krupice a lžičku mleté skořice. A nezapomeňte na olej na smažení.

Postup:

Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr a sůl. V kastrůlku přivedeme k varu vodu s olejem. Přisypeme mouku a vše hněteme pomocí vařečky do hladké tuhé pasty. Po zhruba dvou minutách odstavíme a necháme vychladnout.

Do vychladlé hmoty postupně vmícháme vejce, aby vzniklo hladké těsto.

Na plochém talíři nebo kuchyňském válu smícháme cukr s trochou skořice.

Těsto dáme do cukrářského sáčku s hladkou či hvězdičkovou násadkou. Na hlubokou pánev nalejeme větší množství oleje, ohřejeme na 170 °C. Do oleje postupně vytlačujeme malé tyčky. Každou necháme smažit přibližně dvě minuty. Poté je vyndáme a položíme na ubrousky, aby se zbavily přebytečného oleje, a následně je obalíme v cukru se skořicí.

Churros podáváme ihned s tekutou čokoládou nebo kávou.

Přejeme vám dobrou chuť!

španělské skořicové pečivo

dovolená v Tunisku

Dovolená v Tunisku: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

Dovolená

Dovolená ve Spojených arabských emirátech: Rady, tipy a informace

Mohlo by vás zajímat

Tip na fotku – Mys Formentor

Poloostrov Formentor je jedním z nejvyhledávanějších turistických cílů na Mallorce. Je úchvatný jak svými výhledy, tak i vysokými útesy padajícími do sytě modrého moře. Share Tweet Email

Číst více

Caló des Moro: Nádherná přírodní pláž na španělském ostrově Mallorca

Mallorca je největší španělský ostrov a na rozdíl od Kanárských ostrovů je plný zeleně. Navíc jeho břehy neomývá Atlantský oceán, ale Středozemní moře. Pokud se zde rozhodnete strávit dovolenou, ideální je období od druhé poloviny května do konce září. Chcete si udělat výlet na neorganizovanou pláž obklopenou přírodou? Naším tipem je Caló des Moro na […]

Číst více

Sozopol

Fotoreportáž: Historická část věhlasného bulharského města Sozopol

Čeká vás letní dovolená v Bulharsku? Pokud ji budete trávit v okolí Burgasu, určitě nevynechejte návštěvu města Sozopol, zejména jeho staré části. Můžete obdivovat památky, specifickou architekturu či přístav, výhodně nakoupit i se dobře a levně najíst. Budete-li ubytováni v nové části Sozopolu, dostanete se sem pěšky během několika minut. Daleko to není ani z Primorska (cca 22 km) […]

Číst více