Churros: Podlouhlé koblihy osladí vaši dovolenou ve Španělsku

DestinaceReceptyChutě světaŠpanělsko

Během eurovíkendu nebo dovolené ve Španělsku, tedy i na ostrově Mallorca, určitě narazíte na churros (čuros). Jedná se o vyhlášenou místní specialitu, připravovanou z odpalovaného těsta. Konkrétně jde o smažené skořicové pečivo ve tvaru tyčinek hvězdicovitého nebo kulatého průřezu. Nechybí na stole ani během svátečních snídaní, například na Nový rok.

Podlouhlé koblihy churros seženete v restauracích, kavárnách i pouličních stáncích. A také ve specializovaných podnicích – churrerías. Podle tradice se churros jedí ještě horké, ale samozřejmě to není nutné. Navzdory tomu, že se během přípravy doslova koupou v oleji, nejsou mastné.

konzumace churros v restauraci

Někdy jsou plněné krémem

Odpalované těsto se připravuje z prosáté pšeničné mouky, olivového nebo slunečnicového oleje, vody, cukru a soli. Těstem se naplní válec s pístem a tryskou (zvaný churrero) a z něj se vytlačují tyčinky či spirály s hvězdicovitým průřezem. Ty se rychle osmaží na rozpáleném oleji dozlatova. Podélné vroubky zvyšují poměr povrchu k objemu, čímž usnadňují prosmažení.

Churros se podávají obalené v cukru se skořicí, případně polité čokoládou či karamelem nebo plněné krémem dulce de leche. Mohou mít i tvar srdce, kruhu nebo kapky. Obvykle se servírují s horkou čokoládou, bílou kávou nebo mexickým kukuřičným nápojem champurrado. Koblihy churros jsou populární nejen ve Španělsku, ale i v Portugalsku, Jižní Americe či Karibiku. Někde se jim říká také tejeringos, porras nebo calientes.

španělské koblihy plněné krémem

Pochází tato dobrota z Číny?

Původ churros není jednoznačný, existuje několik teorií. Podle jedné z nich pocházejí z provincie Zamora. V chladných oblastech Kastilského pohoří hledali ovčáci jednoduchý způsob, jak připravit vydatný a levný pokrm. Smíchali vodu s moukou a vzniklé těsto smažili v železné pánvi nad ohněm. Tehdy koblihy churros plnily funkci chleba, byly chuťově neutrální. Když pastevci sestupovali z horských oblastí do vesniček, předváděli jejich obyvatelům své kulinářské umění, a tak se recept předával dál.

Další verze praví, že portugalští mořeplavci objevili v severní Číně podobný dezert, místními nazývaný youtiao. Recepturu přivezli s sebou do Portugalska a odtud se rozšířila do sousedního Španělska. Někteří badatelé poukazují na starověký Egypt. Na stěnách hrobky Ramsese III. jsou vyobrazeny scény z pekárny, v níž otroci smaží v obrovském kotli spirály těsta.

churros ve tvaru srdce

Recept na churros

Láká vás uvařit si churros doma? Máme pro vás jednoduchý recept. Na těsto si přichystejte 3 deci vody, 2 lžíce cukru krystalu, 250 g hladké mouky, špetku soli, 5 lžic olivového nebo slunečnicového oleje a 2 rozšlehaná vejce. Na obalení – 4 lžíce cukru krupice a lžičku mleté skořice. A nezapomeňte na olej na smažení.

Postup:

Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr a sůl. V kastrůlku přivedeme k varu vodu s olejem. Přisypeme mouku a vše hněteme pomocí vařečky do hladké tuhé pasty. Po zhruba dvou minutách odstavíme a necháme vychladnout.

Do vychladlé hmoty postupně vmícháme vejce, aby vzniklo hladké těsto.

Na plochém talíři nebo kuchyňském válu smícháme cukr s trochou skořice.

Těsto dáme do cukrářského sáčku s hladkou či hvězdičkovou násadkou. Na hlubokou pánev nalejeme větší množství oleje, ohřejeme na 170 °C. Do oleje postupně vytlačujeme malé tyčky. Každou necháme smažit přibližně dvě minuty. Poté je vyndáme a položíme na ubrousky, aby se zbavily přebytečného oleje, a následně je obalíme v cukru se skořicí.

Churros podáváme ihned s tekutou čokoládou nebo kávou.

Přejeme vám dobrou chuť!

španělské skořicové pečivo

dovolená v Tunisku

Dovolená v Tunisku: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

Dovolená ve Spojených arabských emirátech: Rady, tipy a informace

Dovolená

Mohlo by vás zajímat

BAKŠIŠ

Bakšiš: Jak na tento fenomén nejen arabského světa?

Lidé, kteří jedou do některé z arabských zemí, často řeší, jak se vyrovnat s tamějším zvykem dávání bakšiše, tedy jakéhosi spropitného. Kolik, komu, jak často, kdy, případně v jaké měně ho dávat? To jsou jen některé z dotazů, které nám naši klienti pokládají. Přinášíme vám tedy pár tipů, jak se s tímto zvykem vypořádat tak, aby […]

Číst více

Dovolená v Tunisku: 5 nejkrásnějších pláží tuniské pevniny

Dovolená v Tunisku: 5 nejkrásnějších pláží tuniské pevniny

Tunisko je velmi oblíbenou turistickou destinací v severní Africe. Cestovatelé zemi vyhledávají pro její dlouhou letní sezónu, skvělou středomořskou kuchyni, luxusní hotelové komplexy a dlouhé písčité pláže s průzračnou vodou. Nejhezčí a nejzajímavější z nich se nachází na tuniské pevnině a patří mezi ty vůbec nejkrásnější pláže celého Středozemního moře. Pojďte se s námi na […]

Číst více

Experti na cestách

Experti na cestách: 37. díl

Země antických bohů plná historických památek a krásných pláži –⁠ to je Řecko. V dnešním díle Expertů na cestách vám Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style, prozradí na jaké řecké ostrovy se vypravit a co si zde nenechat ujít. Hostem pořadu bude rovněž rodilý Řek, Robert Karanikos, jenž kromě jiného představí oblíbenou řeckou hračku […]

Číst více