10 důvodů, proč milujete Dubaj

DestinaceDubajSpojené arabské emiráty

Není žádným tajemstvím, že zdaleka nejpopulárnějším ze Spojených arabských emirátů je luxusní metropole světového významu – Dubaj. Jedná se o druhý největší ze sedmi arabských emirátů. Nalézá se v jihovýchodní části Perského zálivu, kde se jeho pobřeží táhne v délce 72 km. K navštívení láká například dlouhými písčitými plážemi, přepychovými hotely, dechberoucí architekturou či pouští, ve které na vás čekají nezapomenutelné zážitky. 

Coby symbol luxusu a velkoleposti se každoročně stává cílovou destinací milionů turistů z celého světa.

1) Zažiji věčně pulsující metropoli

Místo, v němž se snoubí moderní atmosféra s tradiční orientální, vás okouzlí především velkolepostí a nekonečnými možnostmi. Na své si tu přijde každý, ať už se jedná o milovníka nakupování, pláží a vodních sportů, gastronomie či architektury. 

Dubaj je rozdělena na moderní a starobylou část nazývanou Deira. Obě můžete poznat na vlastní pěst nebo během výletů s CK Blue Style. Deira, která je od druhé části Dubaje oddělená dvanácti kilometrovým zálivem jménem Creek, nabízí úzké pouliční umělce a úzké uličky, ve kterých jakoby se zastavil čas, a samozřejmě také typická arabská tržiště plná orientálních vůní a chutí.

Moderní část Dubaje nabízí dlouhé písčité pláže s velkou nabídkou vodních sportů, přepychové hotely, uměle vybudovaný ostrov ve tvaru palmy (The Palm) a světoznámé stavby. Jednou z nich je nejvyšší budova světa – slavná Burj Khalifa. Mezi další patří obchodní centra Mall of the Emirates a Dubai Mall, hotel Burj Al Arab přezdívaný Plachetnice,  Jumeirah Beach Hotel ve tvaru mořské vlny či přepychový hotel The Atlantis.

2) Užiji si moderní nákupní centra

Dubaj je město stvořené pro nákupy. Z obchodních center jsou nejznámější dvě – Dubai Mall a Mall of Emirates. V obou naleznete stovky obchodů, kavárny, restaurace a atrakce, kterými si můžete zpestřit vaše nakupování. 

Dubai Mall, největší obchodní centrum na světě, nabízí ledové kluziště, vodopády, obří akvárium a VR Park Dubai věnovaný virtuální realitě. Dubai Aquarium & Underwater Zoo je domovem tisíců vodních živočichů, se kterými se můžete setkat tváří v tvář. A to stále není vše! Před obchodním centrem se nachází pěkná promenáda a slavná fontána, kde probíhá v pravidelných časových intervalech okouzlující představení. 

Také Mall of Emirates nabízí víc než pouhé obchody a občerstvení – naleznete vyhlášené lyžařské centrum Ski Dubai s lanovkou a hned několika sjezdovkami, Freestyle zónou pro snowboardisty, sáňkařskou dráhou a Snow Parkem pro děti. 

 

3) Užiji si pohodu na pláži

Dubaj je kromě jiného také místem s krásnými dlouhými plážemi, kde se můžete natáhnout do písku a užívat si sluníčka, které zde svítí 300 dní v roce. Průzračně čisté moře vybízí ke koupání i vodním sportům jako je surfing, kitesurfing, potápění a další.

Mezi nejhezčí pláže je řazena Jumeirah Beach s bílým pískem. Díky čistotě a přírodním podmínkám se zde několikrát do roka líhnou želvy, což je nezapomenutelná podívaná. K populárním místům patří také plážový komplex The Beach, který je často označovaný jako Miami Středního východu. 

 

4) Zalyžuji si kdykoliv během roku

V obchodním centru Mall of Emirates najdete kromě obchodů, kaváren a restaurací vyhlášené lyžařské centrum Ski Dubai, ve kterém si lze užívat zimní radovánky kdykoliv během roku. Najdete zde hned několik sjezdovek, na jejichž vrcholy vás dopraví lanovka či vlek, Freestyle zónu pro snowboardisty, sněhové bludiště a Snowpark se sáňkařskou dráhou, ledovou skluzavkou, šplhací věží, střelnicí na sněhové koule a ledovou jeskyní. Během dne je zde udržovaná teplota -1 °C, v noci, kdy se vyrábí sníh, pak -6 °C. Zimní oblečení i lyžařské, snowboardové či jiné vybavení vám zde bez problémů zapůjčí.

 

5) Navštívím nejvyšší budovu světa

Velkou atrakcí Dubaje je nejvyšší budova světa Burj Khalifa, zvaná též Chalífova věž. Mrakodrap, nacházející se v dubajské čtvrti Downtown, měří téměř 830 metrů a má celkem 189 podlaží. Hlavním architektem této jedinečné stavby, která je inspirovaná abstrakcí květiny zvané hymenokalis, byl Adrian Smith.  

V budově najdete kromě jiného hotel o 304 pokojích a 7 restauracích, bazén (78. patro), mešitu (158. patro) a dvě vyhlídkové plošiny. První z nich, označovaná At the top, se nachází ve 124. a 125. patře ve výšce 452 metrů. Druhou (At the top sky) naleznete ve 148. patře v neuvěřitelných 555 metrech. Z obou se samozřejmě naskýtá okouzlující a nezapomenutelný pohled na velkou část Dubaje. 

 

6) Poznám některá z dubajských NEJ

Dubaj je plná nej. Nachází se zde totiž nejen Burj Khalifa nejvyšší budova světa, která je zároveň nejvyšší nekotvenou, obytnou a betonovou stavbou, budovou s největším množstvím pater a nejmohutnější výtahovou instalací s nejrychlejšími výtahy. 

K dalším dubajským nej patří například nejdelší městská zipline dráha (lanový skluz), největší krytý zábavní park IMG Worlds of Adventure či obchodní centrum Dubai Mall, které je největší na světě. 

V roce 2021 bylo v Dubaji slavnostně otevřeno největší vyhlídkové kolo na světě nesoucí název Ain Dubai neboli Dubajské oko. Měří 250 metrů a sveze se na něm najednou až 1750 návštěvníků. Ve stejném roce se Dubaj zapsala do Guinessovy knihy rekordů nejhlubším bazénem na světě Deep Dive Dubai. A to jsou stále jen některá z dubajských nej – o těch dalších si můžete přečíst na našem blogu.

 

7) Zažiji pouštní dobrodružství

Největší část území emirátu zabírá poušť, jejíž jemný písek tvoří hlavně úlomky mušlí a korálů. Výpravu do pouště byste si během své dovolené v Dubaji určitě neměli nechat ujít. Sjíždění obrovských písečných dun, které se zlatavě lesknou pod paprsky pouštního slunce, v džípech, na čtyřkolkách či na sandboardu je opravdu nezapomenutelný zážitek. 

Zavítat můžete i do tradiční arabské vesnice, poznat něco z kultury místních beduínů, svézt se na velbloudovi a ochutnat vodní dýmku. Po západu slunce následuje většinou barbecue večeře a představení břišní tanečnice. Pro zamilované se v poušti za městem nachází také méně známá atrakce Love Lake Dubai.

 

8) Prožiji zábavný den v Dubai Parku

Dubai Park je největší zábavní park na Středním východě. Skládá se z několika částí, z nichž každá je něčím specifická. Můžete navštívit například Legoland Dubai, Legoland Water Park, Bollywood Parks Dubai či Motiongate Dubai a zažít den plný zábavy. Nechybí samozřejmě ani obchody a občerstvení. Na své si zde zkrátka přijde každý.

 

9) Uvidím Dubaj ze vzduchu

Nezapomenutelným zážitkem je pohled na Dubaj ze vzduchu. Jako na dlani totiž spatříte zlatavou poušť, architektonické zázraky, třpytivé moře a mnoho dalších krás tohoto impozantního města i jeho okolí. A domů si můžete kromě nádherných vzpomínek odvézt také velice pěkné fotografie.

 

10) Navštívím hlavní město Spojených arabských emirátů

S cestovní kanceláří Blue Style si můžete během své dovolené v Dubaji udělat výlet do hlavního města Spojených arabských emirátů Abu Dhabi. Najdete zde moderní architekturu, široké zelené bulváry a luxusní hotely, jako je například Emirates Palace.

Mezi hlavní lákadla nepochybně patří slavná Velká mešita Sheikha Zayeda, Národní akvárium a zábavní park Ferrari World s nejrychlejší horskou dráhou na světě, galerií vozů značky Ferrari a dalšími atrakcemi. O dalších zajímavých místech v Abu Dhabi si můžete přečíst na našem blogu.

věhlasná pláž Egramni Beach na řeckém ostrově Lefkada

Fotoreportáž: Pláž Egremni na ostrově Lefkada připomíná Karibik

Dovolená na Madeiře: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

dovolená na Madeiře aneb vesnice Porto Moniz

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách: 59. díl

Experti na cestách: 59. díl

Tento díl Blue Style Expertů na cestách je určený všem, kteří mají místo lenošení na pláži raději aktivní dovolenou. Obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek představila poznávací okruhy, kde ochutnáte kulturu, památky a dobrodružství. Nabídla plavby po egyptském Nilu na luxusní lodi, osmidenní cestu napříč barvitými městy Maroka, let balónem v Turecku nebo zelená […]

Číst více

bugatsa

Bugatsa: Specialita, kterou Řekové jedí nejčastěji dopoledne

Řekové brzy ráno doma většinou nesnídají. Zato svačinu si logicky nenechají ujít. Mnohdy volí pokrm nazvaný bugatsa (nebo také bougatsa). Na něj často narazíte i vy, když se vydáte do Řecka na dovolenou. O co se konkrétně jedná? Share Tweet Email

Číst více

Silvestrovská párty

Největší ohňostroj na světě nebo novoroční párty na hotelu?

Proč neutéct od zimy, zbytků cukroví a bramborového salátu někam do tepla? Že to bude drahé a ani nevíte s kým a kam? Drahé to být nemusí, stačí si chytře vybrat. S vhodným tipem na mejdan také pomůžeme, jen tu partu už si budete muset najít sami. Jedno je ale jisté, silvestr u moře bude […]

Číst více