Dubaj 2021: Nejnovější světové unikáty, které fascinují turisty

DestinaceDubajSpojené arabské emiráty

Když se v Evropě ochladí, je na čase vyrazit „někam dál“. Třeba do Spojených arabských emirátů. Bez ohledu na to, ve které části země budete pobývat, nenechte si ujít výlet do města Dubaj. To je plné světových unikátů. Nejvyšší budova, největší nákupní centrum, nejdelší městský lanový skluz či největší krytý zábavní park na světě. Hodně jich přibylo letos – některé jsou již funkční, jiné teprve vznikají, ale jejich výsledná podoba je už známá. Tohle je Dubaj 2021!

Vybrali jsme 5 nových světových unikátů, díky nimž Dubaj je, případně v dohledné době bude ještě lákavějším cílem turistů z celého světa. Češi se do Spojených arabských emirátů mohou vydat s CK Blue Style!

1/ Ain Dubai

U příležitosti zahájení – kvůli pandemii koronaviru přeložené – světové výstavy EXPO 2020 odstartuje svůj provoz Ain Dubai neboli Dubajské oko. Jedná se o největší vyhlídkové kolo na světě, které v jeden okamžik pojme až 1750 návštěvníků! Stojí na ostrově Bluewaters, je vysoké přes 250 metrů a každý z pylonů měří 126 metrů. První odvážlivci z řad veřejnosti do něj nastoupí již 21. října 2021! Jízda potrvá 38 minut, zájemci budou mít na výběr ze tří druhů klimatizovaných kabin. K dispozici jich bude celkem 48. Cena jednoho svezení začíná na 130 dirhamech (cca 770 Kč). Na Ain Dubai lze uspořádat i menší koncert, oslavu nebo firemní večírek.

Ain Dubai neboli Dubajské oko

2/ Deep Dive Dubai

Koncem června 2021 byl do Guinnessovy knihy rekordů zapsán další dubajský zázrak! Jedná se nejhlubší bazén na světě – Deep Dive Dubai. Obří nádrž určená k potápění je hluboká 60 metrů a vejde se do ní 14 milionů litrů sladké vody, což odpovídá objemu šesti olympijských bazénů. Teplota vody se drží na příjemných 30 °C. Potápěčské centrum se nalézá 18 km směrem na východ od hotelu Burdž al-Arab. Dobrodruzi (od 10 let a navíc zdravotně způsobilí) mohou prozkoumat potopené město, každá část je jinak nasvícena. Současně se jedná o podvodní filmové studio, největší svého druhu v celé oblasti. Zdejší kurzy potápění jsou určené začátečníkům i pokročilým. Bezpečnost zaručuje 56 kamer. Dubaj 2021 tedy láká i potápěče!

nejhlubší bazén na světě Deep Dive Dubai

3/ Address Beach Resort

Nejvýše položený nekonečný bazén na světě zprovoznili koncem března 2021 na střeše pětihvězdičkového hotelu Address Beach Resort. Ten stojí přímo na pláži, v blízkosti promenády The Walk ve čtvrti Jumeirah Beach Residence. Poblíž se rozprostírá umělý ostrov ve tvaru palmy – Palm Jumeirah. Infinity pool, dlouhý 75 metrů, se nalézá v 77. podlaží, respektive ve výšce 294 metrů nad zemí. Atrakce, zapsaná v Guinnessově knize rekordů, je přístupná výhradně klientům Address Beach Resortu. Budete-li ubytováni v jiném hotelu nebo budete v Dubaji pobývat pouze v rámci jednodenního výletu, můžete navštívit alespoň hotelovou restauraci v těsné blízkosti bazénu. Výhled z ní je obdobný, navíc si pochutnáte na vybraných dobrotách.

nejvýše položený nekonečný bazén na světě na střeše pětihvězdičkového hotelu Address Beach Resort

4/ Clothespin Tower

Tento unikátní projekt byl představen v březnu 2021 a ihned vzbudil zájem veřejnosti. Už v roce 2023 totiž začnou v Dubaji stavět 40patrový mrakodrap Clothespin Tower, který bude nápadně připomínat kolíček na prádlo. Má se jednat o největší umělecké dílo, které kdy bylo vytvořeno. Za jeho návrhem stojí umělec Zygo. Z Izraele pochází nejen on, ale také developerská firma, jež bude celý projekt realizovat. Clothespin Tower, vysoký 170 metrů, má mít dvojí účel. V jedné části bude luxusní hotel s 1200 pokoji, v druhé zhruba 300 soukromých bytů. Chybět samozřejmě nebudou ani komerční prostory, konkrétně umělecká galerie, fitness centrum či restaurace. Prozatím si však musíme vystačit s pohledem na tuto vizualizaci.

Dubaj 2021 představila rovněž Clothespin Tower, tedy budovu, která se teprve začne stavět

5/ Bollywood Skyflyer

Dubaj 2021 je ve znamení kolotočů! Začátkem roku tam zprovoznili nejvyšší kolotoč na světě. Bollywood Skyflyer měří 140 metrů a je součástí obrovského zábavního areálu Dubai Parks and Resorts. Konstrukce unikátní atrakce je zhotovená ze 421 tun oceli. Vyráběli ji 600 dní a dalších 120 dní probíhala instalace. Podobný kolotoč, donedávna nejvyšší na světě, se nachází na Floridě. Tamější Orlando Starflyer má ovšem smůlu v tom, že je o tři metry nižší a že tím pádem už nefiguruje v Guinnessově knize rekordů. Co prožijete během jízdy na atrakci Bollywood Skyflyer? Posadíte se do dvojsedačky se svým doprovodem, sami nebo s někým, kdo bude také sólo. Vzápětí vás čeká let do oblak, strmý pád a otáčení se různými rychlostmi kolem obří věže.

nejvyšší kolotoč na světě Bollywood Skyflyer

Dubaj 2021 přináší spoustu novinek. Je na čase se tam vypravit a spatřit všechny již dostupné světové rekordy – včetně Burj Khalify – na vlastní oči!

pozůstatky antického města Side

Fotoreportáž: Večerní procházka starobylým centrem města Side

Molokhia: Tradiční egyptské jídlo, které připomíná špenát

egyptské jídlo molokhia

Mohlo by vás zajímat

Bodrum –⁠ 5 důvodů, proč navštívit perlu egejského pobřeží

Dovolená v Turecku: 5 důvodů, proč navštívit Bodrum, perlu egejského pobřeží

Turecko je krásná země, bohatá na kulturní dědictví, nádhernou přírodu a fascinující cestovatelské lokality. Jedním ze zářivých klenotů této dovolenkové destinace je právě město Bodrum, jež leží na egejském pobřeží. Share Tweet Email

Číst více

Dovolená na Kefalonii

Dovolená na Kefalonii: 5 dní nabitých zážitky

Řecké ostrovy každý rok přitahují turisty jako magnet. Důvodem jsou krásné pláže, azurové moře či vynikající jídlo. My se však letos rozhodli objevit ten, který masové turistice zatím odolává. Láká i vás dovolená na Kefalonii, největším ostrově v Jónském moři?  Share Tweet Email

Číst více

dovolená na Mallorce

Dovolená na Mallorce: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

Chystáte se s CK Blue Style do Španělska, konkrétně na ostrov Mallorca? Pokud ano, nejspíš se v duchu ptáte sami sebe: Co si mám vzít s sebou? Potřebuji vízum? Mám si už v Česku proměnit peníze? Čeho se během pobytu vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co tam nakupovat a co ne? Tyto a […]

Číst více