Burj Khalifa: 15 zajímavostí, které možná nevíte o nejvyšší budově světa

DestinaceDubajTipy na výletySpojené arabské emiráty

Dovolenou ve Spojených arabských emirátech (SAE) si můžete zpestřit návštěvou nejvyšší budovy světa. Jmenuje se Burj Khalifa (Burdž Chalífa), je dominantou města Dubaj a dosahuje výšky 828 m. Postavená byla v letech 2004–2010, projektoval ji americký koncern Skidmore, Owings and Merrill LLP (SOM). Celkové náklady na stavbu činily 1,5 miliardy dolarů… Stačí se přímo v destinaci domluvit s delegátem CK Blue Style a ten vám prohlídku slavného mrakodrapu zajistí!

Nyní se pojďme dozvědět 15 zajímavostí, které o budově s názvem Burj Khalifa možná nevíte. Pokud veškerá fakta důvěrně znáte, můžete si zatleskat – máte skvělého „pamatováka“!

nejvyšší budova světa Burj Khalifa

  1. Stavba byla pojmenovaná po prezidentovi Spojených arabských emirátů, vládci sousedního emirátu Abu Dhabi (Abú Zabí). Jeho plné jméno zní Khalifa bin Zayed Al Nahyan (Chalífa bin Saíd Ál Nahján).
  2. Hlavním architektem této jedinečné stavby byl Adrian Smith ze zmíněné chicagské firmy Skidmore, Owings and Merrill LLP.
  3. Na dodávkách výtahů pro mrakodrap Burj Khalifa spolupracovala také pardubická firma Pega Hoist.
  4. Stavbu provádělo přibližně 10 000 pracovníků, převážně z Pákistánu, Indie, Bangladéše, Číny a Filipín.
  5. Slavnostní otevření se konalo 4. ledna 2010.

noční Dubaj a budova Burj Khalifa

Je součástí projektu Downtown Dubai

  1. Vyhlídková plošina At the Top se nachází ve 124. patře a skýtá pohled na velkou část města Dubaj, tedy na další mrakodrapy, fontány a dálnice. Odsud se dá po schodech vyjít o patro výš.
  2. Budova je součástí rozsáhlého projektu Downtown Dubai v hodnotě 20 miliard dolarů, zahrnujícího i několik dalších mrakodrapů, obrovské nákupní středisko Dubai Mall a umělé jezero s vodotrysky uprostřed komplexu.
  3. NEJ, jimiž se Burj Khalifa pyšní, je podstatně více. Mimo jiné je to nejvyšší nekotvená stavba, nejvyšší obytná stavba, nejvyšší mrakodrap, nejvyšší betonová stavba či budova s největším počtem pater (163), nejmohutnější výtahovou instalací a také nejrychlejšími výtahy na světě (18 m/s, respektive 65 km/h).
  4. Součástí budovy Burj Khalifa je i nejvýše položená mešita – ve 158. patře.
  5. Nechybí ani nejvýše položený bazén, a to v 76. patře.

cestovatel Richie během návštěvy budovy Burj Khalifa

Burj Khalifa připomíná rostlinu

  1. Architekti se inspirovali návrhy slavného kolegy Franka Lloyda Wrighta i islámskou architekturou.
  2. Členitý půdorys budovy Burj Khalifa má připomínat rozvinutý květ rostliny hymenocallis, jež se v Dubaji vyskytuje.
  3. Na návrhu interiéru spolupracoval módní návrhář Giorgio Armani.
  4. Burj Khalifa bývá příležitostně speciálně nasvícena. SAE tímto způsobem vyjadřují gratulaci či solidaritu některým zemím. Například 28. října 2020 budovu nasvítili českou vlajkou u příležitosti vzniku republiky.
  5. Využití mrakodrapu je smíšené – 37 pater zabírá hotel Armani, první svého druhu. Na 63 patrech je 700 luxusních bytů, zbytek budovy představují kanceláře a technologické prostory. Nelze opomenout ani vyhlídkovou plošinu a plavecký bazén.

výhled na město Dubaj

Rady a tipy

Když už budete v Dubaji, byla by škoda mrakodrap Burj Khalifa nenavštívit. Nevšedním zážitkem jsou nejen parádní výhledy do okolí, ale také jízda vysokorychlostním výtahem. Každopádně si nezapomeňte vzít kvalitní fotoaparát nebo kameru, ať máte i po letech na co vzpomínat.“ prozradil cestovatel Richie, jenž si nenechal ujít ani návštěvu nákupního centra Dubai Mall a představení největší tančící fontány na světě.

cestovatel Richie a vyhlídková plošina At the Top

A na závěr si můžete prohlédnout video, které v budově Burj Khalifa natočil tým CK Blue Style:

 

Achilleion na ostrově Korfu

Achilleion: Letní zámeček rakouské císařovny Alžběty na ostrově Korfu

Pythagorion: Nejrušnější letovisko na ostrově Samos okouzlí přístavem

přístavní promenáda v městečku Pythagorion

Mohlo by vás zajímat

Dovolená v Marsa Alam

Dovolená v Marsa Alam – zažijte pouštní dobrodružství!

Lákají vás krásy mořského života i fascinující poušť? V egyptském letovisku Marsa Alam najdete obojí! Share Tweet Email

Číst více

aquapark Nessebar

Nessebar: Největší aquapark v Bulharsku nabízí i tsunami

Máte děti a láká vás letní dovolená u moře? Musí se ovšem odehrávat v Evropě, ne moc daleko od České republiky, v bezpečné zemi a navíc za přijatelnou cenu? Vyzkoušejte Bulharsko! Černé moře vás dokonale osvěží, jídlo a pití tady mají doslova za hubičku a pivo není o nic horší ani dražší než u nás. Budete-li bydlet v letovisku […]

Číst více

proslulá pláž v regionu Chania na ostrově Kréta

Falasarna: Pláž na ostrově Kréta patří k nejčistším v celém Řecku

Nejkrásnější pláže řeckého ostrova Kréta najdete především v jeho západní části – v regionu Chania. Pokud jste tam ještě nebyli, některé pobřežní lokality určitě znáte alespoň z fotografií. K těm nejproslulejším patří – zejména díky růžovému písku – Elafonisi. Náramně fotogenická je pláž Balos, spojující Krétu s ostrůvkem Tigani. Necelých 20 km od tohoto místa […]

Číst více