Ponta do Garajau: Výběžek s vyhlídkou, jíž dominuje socha Krista

MadeiraTipy na výletyPortugalsko

Portugalský ostrov Madeira v Atlantském oceánu láká především milovníky přírody. Přitahují je prastaré vavřínové lesy, tropické rostliny, nádherné hory, vodopády, zelená údolí, plantáže atd. Zejména při pobřeží, na vysokých útesech, narazíte na řadu atraktivních vyhlídek. Jedna z nich je součástí skalnatého výběžku Ponta do Garajau, nacházejícího se nedaleko letoviska Canico. Nespletete si ji se žádnou jinou z toho důvodu, že na ní stojí Cristo Rei. Socha Krista s otevřenou náručí obrácenou k oceánu tak trochu připomíná tu, která je dominantou brazilského města Rio de Janeiro.

Jestliže návštěva Ponta do Garajau zrovna nebude součástí žádného z fakultativních výletů, můžete se k němu dostat pronajatým autem, případně místní autobusovou dopravou. Vystoupíte na zastávce Bar Camarao, odkud je to necelých 15 minut pěšky.

Pod sebou uvidíte pláž

Cristo Rei, socha Krista, je téměř 15 metrů vysoká. Jedná se o pomník Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. Pochází z roku 1927, vytvořili ho francouzští sochaři Pierre Lenoir a Georges Serraz. Mramorový Kristus se tyčí k nebi uprostřed dlážděné vyhlídkové plošiny s kovovým zábradlím a lavičkami.

Cristo Rei

U vyhlídky Miradouro do Cristo Rei začíná lanovka, která vede až na oblázkovou pláž Praia do Garajau. Pokud bude právě v provozu a zároveň vám zbyde čas, dopřejte si jedinečný, lehce adrenalinový zážitek. Navíc se můžete vykoupat!

lanovka Cristo Rei Cablecar

Výběžek Ponta do Garajau, respektive jeho spodní část, si prohlédněte na úvodním snímku. Od sochy Krista po něm vedou dřevěné schody, posléze dlážděný chodník, který v posledním úseku přechází v nezpevněnou pěšinu. Vše lemuje dřevěné zábradlí. Když se během chůze podíváte doprava, naskytne se vám tento parádní pohled. Madeira je zkrátka úchvatná!

pláž Praia do Garajau

Ponta do Garajau nadchne fotografy

Když obrátíte zrak směrem doleva, spatříte v dáli letovisko Canico a výběžek zvaný Ponta da Oliveira.

výhled na letovisko Canico

Přímo na samém konci miniaturního poloostrova Ponta do Garajau pořídíte nevšední záběry. Malebné okolí si nafotíte sami, vás ale musí zvěčnit někdo jiný. Ideálně jedinec, který umí dobře fotografovat a dokáže z dobrého úhlu vytvořit zajímavý optický klam.

Richard Sacher na vyhlídce Ponta do Garajau

Foto – Richard Sacher (5x) a Jakub Kutra (1x)


Kos: Sestupte do sopečného kráteru na ostrově Nisyros

Dovolená v květnu: TOP destinace, kam vyrazit!

Mohlo by vás zajímat

Caló des Moro: Nádherná přírodní pláž na španělském ostrově Mallorca

Mallorca je největší španělský ostrov a na rozdíl od Kanárských ostrovů je plný zeleně. Navíc jeho břehy neomývá Atlantský oceán, ale Středozemní moře. Pokud se zde rozhodnete strávit dovolenou, ideální je období od druhé poloviny května do konce září. Chcete si udělat výlet na neorganizovanou pláž obklopenou přírodou? Naším tipem je Caló des Moro na […]

Číst více

Mauricius

Podmořský vodopád u ostrova Mauricius je optickým klamem

Asi dva tisíce kilometrů východně od pobřeží Afriky a 900 kilometrů východně od Madagaskaru leží v Indickém oceánu ostrovní stát Mauricius, označovaný i jako Mauritius. Tvoří ho stejnojmenný ostrov vulkanického původu, ostrov Rodrigues a několik menších ostrovů. Share Tweet Email

Číst více

Dovolená u moře může začít už na palubě letadla, říká Lenka Pátek

Dovolená u moře může začít už na palubě letadla, říká Lenka Pátek

Není žádným tajemstvím, že veškeré zájezdy, které nabízí CK Blue Style, jsou letecké. Vysvětlení je nasnadě. Proč se například na Slunečné pobřeží v Bulharsku trmácet celý den autobusem a přitom riskovat, že někde uvíznete v zácpě, když tam můžete být za pouhé dvě hodiny? Další věc je, že do většiny destinací se jinak než letadlem […]

Číst více