Dovolená na Sardinii: Objevte ostrov Asinara, přírodní ráj s pohnutou minulostí

SardinieDestinaceItálie

Italský ostrov Sardinie svým návštěvníkům nabízí mnohé. Na své si zde přijdou jak milovníci překrásných pláží, tak zelenající se divoké přírody. A při objevování starobylé nuragské civilizace lze prožít řadu dobrodružství. My pro vás máme však ještě jeden tip –⁠ ostrov Asinara!

Asinara je rovněž italský ostrov, který se nachází jen kousek od pobřeží Sardinie. Jeho rozloha činí přibližně 52 km2, takže prozkoumávání zdejších zajímavostí vám nezabere mnoho času, za návštěvu však určitě stojí! Doplout sem můžete trajektem z městečka Stintino nebo Porto Torres. 

Sinuaria, asino nebo diavolo?

Název pravděpodobně pochází od latinského slova sinuaria, což znamená klikatý a poměrně přesně to vystihuje tvar tohoto ostrova, který má velmi členité pobřeží. Druhou možností je pak odvození jména od italského slova asino neboli osel. Na ostrově totiž žije unikátní populace albínských oslíků, kteří sem lákají řadu cestovatelů. Někdy bývá označován také jako Isola del Diavolo, tedy Ďáblův ostrov.

Asinara je poměrně hornatá a až na pár pláží je její pobřeží strmé a skalnaté. Vzhledem k tomu, že je téměř neobydlená byla roku 1997 zařazena do systému národních parků Itálie a přeměněna na rezervaci pro divokou zvěř. Pod ochranu spadá rovněž přírodní bohatství okolních vod.

Dlouhá cesta do ráje…

Ještě před tím však byla její historie poměrně temná… Kdysi totiž ostrov býval vězením s nejvyšší mírou ostrahy a stanicí pro nemocné nakažené cholerou. V letech 1915–⁠1916 prošlo trestaneckým táborem na ostrově přibližně 32 000 zajatců, z toho 24 500 těch, kteří přežili hladový pochod smrti napříč Balkánským poloostrovem. Mnoho zajatců, většinou z rakousko-uherské armády, však nepřežilo už samotnou cestu na Asinaru, protože na lodích se společně plavili zdraví i nemocní, další zajatci pak zemřeli bezprostředně po vylodění. 

Naštěstí je tato ponurá funkce Asinary minulostí a dnes zde můžete obdivovat líbeznou krajinu protnutou pouze jednou silnicí táhnoucí se napříč ostrovem jen s několika odbočkami. Dominantou je zde například vrchol Punta della Scomunica a maják Punta dello Scorno ležící se na nejsevernějším cípu ostrova.

Za návštěvu stojí i již zmíněné krásné pláže nacházející se zejména na východním pobřeží a obklopené zelenající se vegetací. Západní stranu ostrova pak tvoří spíše vysoké skalnaté útesy. Pestrost krajiny doplňují malebné dubové lesy v lokalitě Vallombrosa. Návštěva ostrova Asinara je tak navzdory jeho minulosti opravdu skvělým zážitkem a lze ji doporučit všem milovníkům přírody!

A pokud té překrásné přírody nebudete mít dost, co takhle se vypravit do srdce Sardinie v podobě pohoří Barbagia?

BAKŠIŠ

Bakšiš: Jak na tento fenomén nejen arabského světa?

Dovolená v Thajsku: Zvláštní zvyky Země úsměvů

Dovolená v Thajsku

Mohlo by vás zajímat

Šnorchlování a potápění v Rudém moři

Šnorchlování a potápění v Rudém moři: Podvodní ráj plný barev a biodiverzity

Rudé moře je jedním z nejoblíbenějších cílů pro šnorchlování a potápění na světě, a to z dobrého důvodu. Toto moře, které leží mezi Afrikou a Arabským poloostrovem, je domovem fascinujícího podmořského světa, který zahrnuje různorodé druhy ryb, korálů a dalších podmořských tvorů. Pokud jste milovníkem dobrodružství a zároveň obdivovatelem krásného podmořského světa, Šnorchlování a potápění […]

Číst více

Experti na cestách: 2. díl

Experti na cestách: 2. díl

Rok 2022 bude ve znamení nových cestovatelských trendů. Hlavním trendem ale bude jistota. Které produkty chrání, jak moc, proti čemu a co vám jednotlivé pojištění a připojištění konkrétně nabízí? S produkty vás seznámíme a také vás vezme do Spojených arabských emirátů. Share Tweet Email

Číst více

Nissi Beach v letovisku Ayia Napa, Jižní Kypr

Ayia Napa: Věhlasné letovisko na Kypru se zavděčí každému

Ostrov Kypr se pyšní jednou z nejdelších letních sezón v Evropě a navíc pravidelně figuruje na předních příčkách žebříčku Nejčistší voda ke koupání na území Evropské unie. Vzhledem k tomu, že severní část ostrova tvoří de facto stát Severní Kypr uznávaný pouze Tureckem, pod stoprocentní záštitou EU je v současnosti pouze jižní Kypr, respektive Kyperská […]

Číst více