Dovolená v Thajsku: Zvláštní zvyky Země úsměvů

ThajskoDestinace

Jiný kraj, jiný mrav, praví okřídlené přísloví. A každý cestovatel může potvrdit, že nad některými zvyky v cizích zemích mnohdy zůstává rozum stát. Proto jsme pro vás připravili tento seriál článků, v rámci kterého se společně podíváme na ty nejpodivnější tradice, oslavy, festivaly… zkrátka všechno, co nás na našich cestách po světě zaujalo. Jako první jsou na řadě zvláštní zvyky exotického Thajska.

Thajsko je sice zemí nám vzdálenou, ale už dávno není pro našince tak nedostupné, jako tomu bývalo v minulosti. Jakožto destinace neskutečné pestrosti chutí, barev i zvyků se těší pozice jedné z nejnavštěvovanějších zemí světa. Do žádného jiného města navíc nepřijede ročně více turistů než do Bangkoku.

Země zážitků

Thajsko má totiž plnou náruč zážitků doslova pro každého. Chcete zakusit nezapomenutelnou párty v Bangkoku, městě, které nikdy nespí? Navštívit stovky let staré jeskynní chrámy? Nakoupit si na některém z četných plovoucích trhů? Nebo se projít pohádkovými ruinami města Ayutthaya? Anebo vás nejvíce ze všeho láká okouzlující romantická projížďka na slonovi na písčité pláži ostrova Phuket? Tohle vše v Thajsku můžete zažít, a stále je to jen malý střípek toho, co tato kouzelná země nabízí.

V dnešním článku se podíváme na thajskou kulturu z poněkud netradičního úhlu. Představíme si několik místních zvyků, díky kterým nahlédneme do každodenního života obyčejných Thajců. Jejich znalostí navíc zcela jistě vykouzlíte na již tak usměvavých tvářích zdejších obyvatel další úsměvy. A na závěr se podíváme i na jeden opravdu netradiční festival.

Čistota nade vše!

Umýt si po příchodu z venku domů ruce je samozřejmě základním hygienickým standardem i v našich končinách. V Thajsku však jdou ve své honbě za domácí čistotou ještě dál. Po příchodu domů si totiž běžně myjí krom svých rukou i nohy. Tento zvyk má jak praktický, tak rituální účel. Nohy jsou v thajské kultuře považovány za nejnižší ze všech údů a jsou brány z podstaty za téměř až nečisté. Thajci si proto dávají dobrý pozor na to, aby se jejich nohy neocitly nad úrovní něčí hlavy, a dokonce i pouhé šlápnutí na thajskou bankovku, na které je vyobrazen portrét thajského krále, je považováno za svatokrádež.

Už jsi jedl?

Jídlo je v Thajsku středobodem kultury, což se promítá i do způsobu, kterým se Thajci navzájem zdraví. Skutečně, věty „Už jsi jedl?“, či „Už jsi dnes jedl nějakou rýži?“ slouží v této zemi namísto pozdravu.

Jemné nuance komunikace s Thajci

Thajci jsou velmi příjemní lidé a pokud někoho oslovíte na ulici s prosbou o pomoc, s velkou pravděpodobností udělají maximum, aby vám pomohli. Možná vás však bude trochu mást jejich tendence nejprve zopakovat celou vaši otázku, než se dostanou k odpovědi. Tím se nenechte vyvést z míry. 

Thajci v mezilidské interakci ze všeho nejvíce oceňují harmonii a k tématu hovoru často přistupují tak trochu oklikou, oťukávají ho a ujišťují se, že při komunikaci na daný námět nehrozí konflikt. Jen velmi vzácně od nich uslyšíte jasné „ano“ či „ne“, a ač to může být někdy frustrující, nesnažte se ho od nich získat. Dávejte si také pozor na přehnanou gestikulaci, obecně platí, že ruce by měly při komunikaci s Thajci zůstat spíše dole a ukazování či zdvižené prsty jsou gesta, která místní obyvatelé považují za urážlivá.

Zmíněné opakování je pak známkou úcty, znamená prostě, že vnímají váš dotaz jako důležitý a berou ho vážně. Poněkud matoucí může být thajská neochota říkat slovíčko ne, které je často nahrazováno slovy jako „možná“, „později“ či „zítra“. V žádném případě se však nesnažte na místní obyvatele tlačit. V Thajsku, stejně jako v mnoha asijských kulturách, je za největší ponížení považována takzvaná „ztráta tváře“. Tento koncept je poměrně složitý a není úplně snadné ho do důsledku pochopit, avšak přímé přiznání neochoty či neschopnosti vyhovět vaší žádosti je pro Thajce opravdovým ponížením.

Pomoc za každou cenu!

Thajci jsou opravdu pohostinný národ a návštěvníků své země si hluboce váží. Jakmile vidí, že například tápete při objednávce jídla v restauraci, či lovíte slovíčka v mobilu, abyste si mohli zakoupit vstupenky na atrakci, většinou se chytí iniciativy a snaží se vám s nákupem pomoci. I když té podpory může být někdy až moc, nezlobte se na ně! Jen se vám to snaží ulehčit, abyste se v jejich zemi cítili jako doma.

Festival opičího bufetu v Lopburi

Poslední neděli v listopadu se každoročně koná v khmérském chrámu Phra Prang Sam Yot, který se nachází v thajském Lopburi, skutečně zvláštní hostina. Stoly se prohýbají pod návaly šťavnatého ovoce a zeleniny, všude okolo probíhají hřmotné oslavy a nechybí ani tanečníci převlečení do opičích kostýmů.

Při tomto popisu se možná nezdá, že by cokoliv výrazně vybočovalo z normálu, avšak vše se změní, když se podíváme blíže na účastníky festivalu. Celá slavnost není totiž pořádána pro lidi, jak by se někdo mohl na první pohled domnívat. Na všech těch dobrotách si pochutnávají makakové. Thajci věří, že tito roztomilí primáti jsou potomky opičího boha Hanumana, a tudíž se tu těší náležité úctě.

První takový festival se pořádal již v roce 1980 a vznikl za účelem vzdání díků místní populaci makaků za to, že do města přilákala turismus a spolu s ním tolik potřebné peníze. Samotná hostina pro opičí obyvatele Lopburi se rychle stala obrovským cestovatelským lákadlem, který každý rok navštěvují nejen Thajci, ale i turisté z celého světa.

Není náhodou, že ústředním tématem festivalu je jídlo. To se těší vynikající pověsti po celém světě a Thajci jsou na něj patřičně hrdí. Nemusíte se tedy bát, že byste při pozorování hodujících makaků měli hlad. I na lidské návštěvníky je myšleno a hned vedle hlavního banketu se můžete těšit na stovky stánků s občerstvením pro lidské účastníky. 

Festival začíná slavnostním nošením jídla na stoly. Aby se dostalo i na tu poslední opičku, během dne dojde nakonec k celým čtyřem hostinám. První začíná v 10:00, druhá ve 12:00, třetí ve 14:00 a poslední v 16:00.

Tak co, zaujaly vás zvláštní zvyky exotického Thajska a chtěli byste si vyzkoušet, jak byste jim obstáli tváří v tvář? Vydejte se s námi do Thajska a zažijte tohle všechno a ještě mnohem více na vlastní kůži! 

ostrov Asinara

Dovolená na Sardinii: Objevte ostrov Asinara, přírodní ráj s pohnutou minulostí

Potápění a šnorchlování v Egyptě: 10 důvodů, proč vyrazit právě tam

10 důvodů proč zvolit pro šnorchlování právě Egypt

Mohlo by vás zajímat

palác Knossos

Palác Knossos na Krétě měl více než tisíc místností

Král starobylé Kréty Minos je asi jedinou mytologickou postavou, jejíž existenci nezpochybňují ani největší skeptici. Zvlášť poté, co se podařilo odkrýt zbytky jeho monumentálního sídla, kterým byl palác Knossos. Share Tweet Email

Číst více

Saturnia

Saturnia: Toskánské městečko, které láká na ozdravné zimní koupání

Jet v zimě do Toskánska – to nezní jako ideální nápad! Teploty se pohybují kolem 12 stupňů a na lyže to také není. Existuje však zapomenuté a zároveň výjimečné městečko, kde je v tomto období někdy víc lidí než v parném létě. Jmenuje se Saturnia a leží v provincii Grosseto. Share Tweet Email

Číst více

5 nejkrásnějších pláží na Jižním Kypru

Dovolená na Kypru: 5 nejkrásnějších pláží Jižního Kypru

Chcete se slunit na nejkrásnějších plážích v Evropě? Ponořit se do jedněch z nejčistších mořských vln? Spatřit překrásné výhledy ze skalnatých útesů? Tak vyrazte na pláže Jižního Kypru! Share Tweet Email

Číst více