Potápění a šnorchlování v Egyptě: 10 důvodů, proč vyrazit právě tam

DestinaceSharm El SheikhHurghadaMarsa AlamEgypt

Už jste se byli potápět či šnorchlovat v Egyptě? Že ne? Pak je ale ten nejvyšší čas to změnit! Pokud si chcete užít ten nejpestřejší mořský svět, je výlet k Rudému moři jasnou volbou. V Egyptě navíc můžete ve dnech zalitých sluncem zažít jak relax a pohodovou dovolenou, tak výlety plné historie, dobrodružství a zajímavých míst. Potápění a šnorchlování v Egyptě je však zážitek, který by si žádný cestovatel neměl nechat ujít!

Ano, Egypt je skutečným potápěčským rájem a mezi vyhledávaná letoviska nabízející skvělé podmínky pro tento vodní sport patří například Marsa Alam a Sharm El Sheikh, ale ani populární Hurghada nezůstává stranou. Stále váháte? Přečtěte si tedy deset důvodů, které jsme pro vás připravili, proč byste dovolenou v Egyptě neměli vynechat. 

1) Svět plný barev

Prvním důvodem je už zmíněný pestrý podmořský život. Nemusíte se jet potápět na volné moře, abyste viděli korálové útesy a hejna pestrobarevných rybiček. Na mnoha místech můžete krásy moře spatřit už pár metrů od pláže. I děti se tak mohou vydovádět ve vodě a dozvědět se něco o mořském světě. 

Pokud se přesto rozhodnete jet potápět, máte možnost absolvovat rychlokurz u některé z potápěčských škol sídlících přímo v hotelu anebo na pláži. Určitě to stojí za to, protože Rudé moře není jen domovem asi 1200 druhů ryb, ale spatřit zde můžete i mořské želvy, rejnoky nebo dokonce delfíny. A pokud jste zkušeným milovníkem potápění, jistě nevynechejte ponor k některému z vraků lodí, které se v Rudém moři nachází.

2) Voda jako zrcadlo

Další nezpochybnitelnou výhodou je čistota Rudého moře. Ač název říká, že by mělo mít červenou barvu, moře v Egyptě je blankytně modré a průzračné. Ve skutečnosti to je jedno z nejčistších moří na světě. Zkrátka ideální prostředí pro potápění a šnorchlování!

3) Teplo po celý rok

A to není jediným „nej“ egyptského korálového moře, dalším plusem je jeho příjemná teplota. Průměr činí 20 °C až 26 °C, což je ideální pro plavání, šnorchlování, potápění, ale třeba i surfování nebo windsurfing. 

Dovolenou vám jistě nezkazí ani počasí, ať už pojedete kdykoliv v průběhu roku. V Egyptě jsou jen tři roční období – první a druhé léto a velice mírná zima. Teploty se tak i v nejchladnějších měsících pochybují mezi 15 °C a 20 °C.

4) Pláže jako z pohádky

Slunečné dny si samozřejmě nebudete užívat jen ve vodě. Odpočinek a krásné opálení vám poskytnou čisté písečné pláže. Lehátka a slunečníky bývají pro hosty většinou zdarma. Nemusíte se bát ani toho, že tu bude hlava na hlavě, z hlediska rozlehlosti pláží se i v hlavní sezóně lidé rozprostřou a díky tomu jistě najdete místo s dostatkem prostoru okolo. Jemný písek je tu vhodný jak pro pohodlné válení a opalování, tak pro děti, které ho velice rády využijí ke stavbě svých hradů a pevností.

5) Přepychové hotely s prvotřídními službami

Podstatný je určitě také výběr hotelu, protože i v jeho prostorách strávíte nějaký čas. Pokud jste přijeli do Egypta primárně za jeho podmořským světem, je dobrá zvolit hotel, který se na potápění a šnorchlování specializuje a nachází se poblíž míst ideálních k této činnosti, například Gorgonia Beach v Marsa Alam. Egypťané turismem žijí, takže na své pohostinnosti a komfortu hostů nijak nešetří. Luxusní hotelové komplexy připomínají krásné paláce. Navíc k dispozici často mívají venkovní bazény a sportoviště, wellness, fitness, šipky a kulečník. O zábavu ani odpočinek tedy určitě nebude nouze.

6) Zábavné animační programy

Pokud jedete na dovolenou s dětmi a chcete si užít třeba romantický večer ve dvou, zajít si na masáž nebo vyrazit sami do města, jistě uvítáte bohatou nabídku animačních programů pro děti, kde se o ně postarají česky mluvící animátoři. Program bývá velice pestrý a občas si děti odnesou i něco na památku.

7) Dobrodružné výpravy za historií

V Egyptě si můžete být jisti, že ani pokud zrovna nebudete proplouvat mezi hejny ryb a korálovými útesy, nudit se určitě nebudete. Mimo váš hotel a pláž můžete také vyrazit objevovat egyptskou kulturu, která je díky daleko sahající historii velice bohatá. Oblíbená je určitě plavba po Nilu. Navštívit můžete samozřejmě známé památky jako pyramidy a sfingu v Gíze, Luxor, Chrámový komplex v Karnaku, Údolí králů nebo Násirovo jezero. 

Dobrodružným zážitkem může být výprava do pouště, ale i na místní trhy, kde po smlouvání, které je tu zvykem, pořídíte dárky pro sebe i pro vaše blízké za příznivé ceny. Pro děti se pak může nezapomenutelnou vzpomínkou stát jízda na velbloudovi. 

8) Lahodné pokrmy

V průběhu náročného dne stráveného z velké části pod vodou je samozřejmě důležitý správný pitný režim a stravování. Egyptská kuchyně bývá opravdu výtečná, na své si tu přijdou jak milovníci masa, tak vegetariáni. Egypťané používají v jídlech hodně zeleniny a bylinek, takže není problém jíst zdravě. Nabídky hotelů jsou velmi pestré, ale bývají přizpůsobené i evropským hostům a jejich chutím. Proto pokud chcete poznat čistě egyptská jídla, vypravte se do nějaké z místních restaurací. Zajímavostí je, že Egypťané si dobrou chuť přejí až po jídle.

9) Cenově dostupná dovolená

Předposlední výhodou je, že exotická dovolená v Egyptě i se všemi extra výdaji za potápěčskou výstroj nemusí vyjít draho, jinými slovy ji lze ji pořídit za příznivou cenu. I proto mnoho Čechů jezdí každoročně právě sem.

10) Za pár hodin u moře

Poslední výhodou v našem seznamu, ale jistě ne co se Egypta týká, je dostupnost této země. Rudé moře je nám nejbližším korálovým mořem, i proto rozhodně stojí za návštěvu. Let většinou trvá jen pár hodin.

Tak co, vyrazíte na svou příští dovolenou do Egypta? U nás si můžete vybrat z několika oblíbených letovisek a mnoha hotelů prověřených po stránce kvality služeb. A můžeme vám slíbit, že na potápění a šnorchlování v Egyptě jen tak nezapomenete! 

Dovolená v Thajsku

Dovolená v Thajsku: Zvláštní zvyky Země úsměvů

Tajemství dlouhého života se skrývá na kouzelné Sardinii

Tajemství dlouhého života se skrývá na kouzelné Sardinii!

Mohlo by vás zajímat

Dovolená v květnu: TOP destinace, kam vyrazit!

Rádi byste se vydali k moři, ale v létě již máte jiné plány? Nechcete se tlačit v restauracích a marně hledat místo na lehátku? Máte v plánu cestovat, objevovat historická místa a zajímavosti, ale nechcete, aby vás obtěžovalo velké horko a davy turistů? Nebo máte obavy, že dovolená u moře v jarních měsících není pro […]

Číst více

Historie Sardinie: Archeologické naleziště Su Nuraxi di Barumini

Italský ostrov Sardinie je vyhledávaný zejména pro své úchvatné pláže a křišťálově čisté moře. Pokud se sem však rozhodnete vyrazit na dovolenou, tak vězte, že nabízí víc než to. Za prozkoumání stojí i jeho vnitrozemí, kde na vás dýchne bohatá historie Sardinie. Share Tweet Email

Číst více

město Jičín

Jičín: Malebné české město, které proslavili Rumcajs, Manka a Cipísek

Nestává se často, aby město proslavila pohádková postavička tak, jako se to přihodilo městu Jičín. Už několik generací ho má spousta nejen našich, ale i zahraničních dětí spojené s loupežníkem Rumcajsem, jeho ženou Mankou a synem Cipískem. Share Tweet Email

Číst více