Bulharsko: Poznejte krásy jeho vnitrozemí

DestinaceBulharsko

Stejně tak jako turisté znají z Česka často jenom Prahu, podobně to má i Bulharsko s mořem. Krásy této balkánské země ale zdaleka nekončí na jejím černomořském pobřeží. Nejste fanoušky válecí dovolené nebo už jste v Bulharsku byli tolikrát, že pláž začíná být nuda? Udělejte změnu a vydejte se do vnitrozemí, kde na vás čeká úchvatná příroda, přes 40 pohoří, národní parky, kláštery, původní vesničky, dechberoucí architektura a historie. Abychom vám usnadnili směr, kterým se při vaší příští návštěvě Bulharska vydáte, ukážeme vám pár zajímavých míst, které byste na cestě vnitrozemím rozhodně neměli minout. 

Sofie a vodopády Boyana

Vezmeme to rovnou od bulharského hlavního města Sofie, které se podle archeologických nálezů z dob kamenné řadí mezi jedno z vůbec nejstarších měst v Evropě. Speciální je ale především svou polohou. Leží na úpatí pohoří Vitoša, díky čemuž ho obklopují hory dosahující nadmořské výšky až 2290 metrů. Jste-li milovníky horské turistiky nebo lyžování, pak je Sofie ideálním místem pro vaši dovolenou v Bulharsku. 

Nezapomeňte se podívat i do centra města, kde narazíte na nejznámější dominantu Katedrálu sv. Alexandra Něvského. Ta patří mezi největší pravoslavné svatyně na světě a je sídlem patriarchy bulharské pravoslavné církve. Tento chrám stojící na stejnojmenném náměstí byl vybudován v roce 1912 jako výraz vděku ruskému carovi Alexandrovi II., který pomohl Bulharsku k nezávislosti v roce 1878.

Během vaší procházky zcela jistě potkáte řadu dalších sakrálních staveb, jako byzantský cihlový kostel svaté Sofie, kostel svatého Jiří, chrám svatého Mikuláše Divotvorce a nespočet mešit. Sídlí zde mimo jiné 9 univerzit, z nichž budova nejstarší Sofijské univerzita sv. Klimenta Ochridského stojí za nakouknutí. Uvnitř to totiž vypadá trochu jako v Bradavicích. 

Naše delegátka Oldřiška doporučuje zajet na výlet k vodopádům Boyana, které se nachází v pohoří Vitoša, pouhých 5 kilometrů od centra Sofie. K výchozímu turistickému bodu Kopitoto lze dojet místní dopravou. Vodopády nabízí úžasnou podívanou po celý rok. Pokud ale vyrážíte v zimě, uvidíte místo nich ledovou sochu jako z pohádky.

Pevnost a skály Belogradčik

Přibližně 3 hodiny autem od Sofie si můžete zajet do malého městečka Belogradčik, jehož součástí jsou skály a unikátní pevnost nesoucí stejné jméno. Belogradčik se rozkládá pouhých 15 kilometrů od hranic se Srbskem a rozhodně v jeho okolí je co k vidění. 

Přírodní památku Belogradčické skály tvoří červenožlutý pískovec sahající až do výšky 200 metrů. Skály zahlédnete už z auta, ale určitě se u nich i zastavte a projděte si tamní skalní městečko.

Pevnost Belogradčik vypadá jako z filmu a neuvěříte její ohromnosti do momentu, kdy nebudete stát přímo pod ní. Historie jedné z nejlépe zachovalých pevností na území Bulharska sahá až do Římské říše. Její zdi jsou silné 2 metry a tyčí se do výšky až 12 metrů. Otvírací doba prohlídek je od 9 do 17 hodin a vstupné stojí pro dospělého 6 BGN, děti, studenty a důchodce pak 4 BGN.

Plov(E)div

Plovdiv je nejen druhým největším městem Bulharska, ale také historického mezinárodního regionu Thrákie. V jeho centru na vás proto čeká několik starověkých a středověkých památek a dochované části thráckého opevnění. V Plovdivu doporučujeme strávit alespoň 2-3 dny, abyste měli dostatek času poznat všechna jeho zákoutí.

V parku Tsara Simeona se můžete těšit na vystoupení slavných zpívajících fontán se světelnou a zvukovou show. Od něj se po hlavní ulici dostanete až ke starověkému stadionu z 2. století, který je vidět ze shora z ulice. Samozřejmě se můžete podívat po zaplacení vstupného i do jeho útrob. Na centrálním náměstí pak stojí ikonická Mešita Džumaja, známá jako Velká mešita, která je jednou z mnoha pozůstatků nadvlády Osmanské říše.

Ve staré části města se ztratíte v malebných uličkách s barevnými baráčky, přičemž jako navigace vám poslouží pár architektonicky významných vil. Navštívit můžete například modrý Balabanův dům nebo regionální etnografické muzeum. Zřejmě nejnavštěvovanější památkou Plovdivu je ale zachovalé římské divadlo, v němž se dodnes pořádají koncerty a festivaly. Historicky pojalo divadlo až 7 000 diváků. 

Chcete-li si odsud odvést ikonickou fotografii, zastavte se u barevného nápisu Together. Ten vznikl na počest výhry v anketě Evropské hlavní město kultury, jímž se Plovdiv stal v roce 2019 jako vůbec první bulharské město. 

Výhoda údajně nejkrásnějšího města Bulharska spočívá v tom, že pro hezký výhled nemusíte chodit z centra nikam daleko a ani se šplhat příliš vysoko. Ve staré části si vychutnáte výhled na řeku Maricu a známou čtvrť Kapana z kopce Nebet Tepe. Ten tvoří zbytky opevnění a je oblíbeným místem místních pro pozorování západu slunce. Jelikož tam ale bývá dost plno, vyšplhejte se na zlatou hodinku raději na Danov Hill – Sahat Tepe, kde se vám rozprostře pohled na sochu Alyosha, Clock Tower a také letní kino. Pokud vám nevadí ani větší výšlap, dojít můžete i na vrchol s památníkem ruského vojáka Aloyshy, jehož socha nad Plovdivem připomíná menšího Ježíše z Ria. 

Zmínit musíme také uměleckou čtvrť Kapana, která vás dostane svou barevností a všelijakou výzdobou. Čtvrť je populární především pro své restaurace, bary a večerní party. Naše delegátka Oldřiška vás posílá do restaurace Tables na vynikající brunch a do podniku Central Perk, jehož majitelé se nechali inspirovat, jak už z názvu vypovídá, seriálem Přátelé.

Veliko Tarnovo 

Veliko Tarnovo bývá označováno jako Město carů. Za dob Druhé bulharské říše bylo dokonce hlavním městem a dnes jeho památky a architektura láká tisíce turistů i Bulharů. Z Burgasu nebo z Varny sem dojedete za necelé tři hodiny a věřte, že nebudete litovat. 

Ozdobu města představuje pevnost Tsarevets, která na vás zapůsobí svou impozantností. Poměrně rozlehlý hradní komplex si můžete projít křížem krážem, ačkoliv ze samotného hradu se dochovaly pouze věže a hradní kaple. Vstupné pro dospělé činí 10 BGN, pro studenty a seniory pak 5 BGN. 

Při plánování výletu do Veliko Tarnovo se ujistěte, že nezmeškáte večerní světelnou show. Během té uvidíte pevnost Tsarevets nasvícenou v různých barvách s doprovodnou hudbou. Tento nezapomenutelný zážitek můžete sledovat zdarma z náměstí před hradem, nebo si zaplatit výhled z terasy. Kousek od pevnosti pak můžete navštívit také park Minibulgaria, kde jsou k vidění zmenšeniny nejznámějších bulharských staveb. 

Připravte se na neustálé pochodování nahoru a dolů, jelikož město leží na 4 kopcích, jež od sebe oddělují meandry řeky Jantry. Díky tomu se vám nejednou naskytne krásný výhled na údolí, poschoďovité rozmístění domečků nebo velkolepý památník Assenů z roku 1985.

Závěrečným tipem naší delegátky Oldřišky je trochu schované místo nazývající se The Love Swing. Tato houpačka zamilovaných visí na jednom z mnoha skalnatých kopců. Cesta nahoru sice není žádná procházka růžovým sadem, odměnou vám však bude parádní výhled na pevnost Tsarevets. Výšlap trvá svižnou chůzí v dobré obuvi přibližně půl hodiny a začíná na odbočce k benzínové pumpě na silnici z Veliko Tarnovo do Arbanasi. 

Ochutnejte Bulharsko

Ochutnejte Bulharsko: Tipy na ty nejlepší podniky na pobřeží

Poznejte Káhiru, hlavní egyptskou metropoli

Poznejte Káhiru

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách: 5. díl

Cestování s dětmi, to je občas aktivita plná adrenalinu. S námi ji ale zvládnete bez problémů, mrkněte jak. A také si nechte poradit, které destinace i konkrétní hotely jsou pro rodiny nejlepší. Tedy, kde se děti pobaví a rodiče odpočinou. Share Tweet Email

Číst více

Gorgonia - potápěčů ráj

Hotel Gorgonia Beach: To nejlepší místo pro potápění a šnorchlování v Egyptě

Také milujete potápění a šnorchlování v Egyptě? Mám pro vás tip na báječný hotel, kde na jednom místě můžete spatřit všechny krásy podmořského světa. Share Tweet Email

Číst více

Řecko

10 důvodů, proč milujete Řecko

Co podle Vás dělá z Řecka jednu z nejoblíbenější letních destinací? Jsou to romantické pláže a křišťálově čisté moře? Vynikající jídlo doplněné o sklenku kvalitního řeckého vína? Jsou to antické památky nebo vřelá pohostinnost místních obyvatel? Není pouze jedna správná odpověď, Řecko je zkrátka „všecko“.   Share Tweet Email

Číst více