Dovolená na kole: Nejlepší destinace pro cyklisty

DestinaceŘeckoMallorcaKalábrieZážitky

Zlákala vás dovolená na kole? Tak přesně pro vás tu máme tipy na destinace jako stvořené pro poznávání ze sedla kola. Vyrazte s námi na Mallorcu, do Kalábrie nebo na některý z řeckých ostrovů.

Dovolenou si chce každý z nás především užít, takže pokud patříte mezi cyklistické nadšence, určitě oceníte destinace, kde můžete nejen odpočívat na prosluněné pláži u moře, ale rovněž vyrazit na zajímavé výlety na dvou kolech.

Možností kam se do zahraničí vypravit na kolo je samozřejmě spousta, ale některé země jsou pro cyklisty vhodnější, ať už infrastrukturou, frekventovaností tras, podnebím či krásou krajiny, protože bez pěkných výhledů by to přece jen nebylo ono. Ze sedla budete svět vnímat úplně jinak… Tak šlápněte do pedálů!

Mallorca

Okouzlující španělský ostrov Mallorca své návštěvníky láká zejména na různorodou krajinu a vyžití. Je ideální pro milovníky zlatavých pláží a průzračného moře, zájemce o památky a zajímavá místa i pro sportovní nadšence. Najdete zde vše od krásných písčitých pláží a romantických zátok přes zelenající se údolí a roviny až po vysoké pohoří Serra de Tramuntana.

Velmi lákavá je určitě nabídka vodních sportů, Mallorka je však známá zejména jako ráj cyklistů. Jednoduše tu lze kombinovat náročnější výšlapy do hor a odpočinkové jízdy podél pobřeží. Na ostrově je navíc pěkně téměř v průběhu celého roku a teploty jsou poměrně stálé. Tím nejlepším čase na objevování ze sedla je ovšem podzim a jaro.

Mezi vyhledávané cíle cyklovýletů se rozhodně řadí malebná města Pollenca a Soller, úchvatné vesničky Valldemossa a Deia nebo mys Formentor, nejsevernější bod Mallorky se stejnojmenným majákem a dechberoucími výhledy. 

Také hotely jsou zde na cyklisty připraveny, a proto většinou nechybí perfektní zázemí v podobě půjčovny kol, servisu, úschovny či možnosti vyprat si sportovní oblečení. A k tomu tu můžete vyrazit na výlet dokonce s cykloprůvodcem. K nejoblíbenějším resortům patří například Can Pastilla, Can Picafort nebo Alcudia. 

Kos

Řecký ostrov Kos nacházející se v Egejském moři u Dodekanéského pobřeží je dalším překrásným a milovaným místem fanoušků cyklistiky. I zde najdete na jedné straně táhlé rovné pobřeží s azurovými zátokami a na druhé straně čnící pohoří Dikeos. 

Ostrov se může chlubit skvělou sítí kvalitní cyklostezek a jízda na kole se zde stala natolik oblíbenou, že se mu začalo občas přezdívat „malý Amsterdam“. Mezi populární trasy patří například okruh z města Kos do Tingaku přes vesnici Zipari a zpět. 

Kos určitě není jediným z řeckých ostrovů, které je vhodné prozkoumávat ze sedla kola, zařadit se sem dají například i ostrovy Rhodos, Kréta a Santorini.

Kalábrie

Rovněž italská Kalábrie se dá skvěle poznávat ze sedla bicyklu. Podobně jako u předchozích destinací tu najdete cyklistické trasy vedoucí podél pobřeží Jónského a Tyrhénského moře i do vysokých hor. Rozhodnout se tak můžete pro pohodový rodinný výlet po rovinkách se zastávkou na pláži a na zmrzlině, nebo dát svým lýtkům pořádně zabrat a vyrazit za poznáním malebných horských vesniček. 

Ras Al Khaimah

Někoho možná překvapí, že i Spojené arabské emiráty lákají milovníky dvou kol a pedálů, ale je to tak. Zdejší pohoří Al Hadžar je vhodné zejména pro zdatné a zkušené cyklisty. Právě ti se mohou vydat například za zdoláním hory Jebel Jais v emirátu Ras Al Khaimah. Jestliže tedy máte rádi výzvy a nechcete si od nich odpočinout ani na dovolené, prověřte svou kondici na tomto přes 35 kilometrů dlouhém stoupání. Odměnou vám budou dokonalé výhledy!

Tak která z destinací si získala vaše cyklistické srdce? Věříme, že ať už se s námi vypravíte kamkoliv, svou dovolenou si užijete naplno. Během výletů na kole však nezapomeňte dbát například na svůj pitný režim a ochranné prvky, mezi které patří kromě helmy třeba i cyklistické brýle.  Vaše nezapomenutelná dovolená na kole už na vás čeká!

Ománská Salalah

Ománská Salalah: 7 tipů na výlety, které si nesmíte nechat ujít

Rilský klášter: Jedna z nejpůsobivějších památek Bulharska

Rilský klášter

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách

Experti na cestách: 35. díl

Objevte s námi chutě světa! O své zážitky se podělí jak obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek, tak vítěz soutěže MasterChef Česko Roman Staša. Jaké bylo jejich nejlepší zahraniční jídlo, čemu se naopak vyhýbají a co si přivezli ze svých cest za recepty? Podle čeho si vybrat restauraci, co ochutnat a jaké speciality si […]

Číst více

Korfu

Dovolená v Řecku: 5 nejkrásnějších pláží ostrova Korfu

Objevte pláže ostrova Korfu! Užijte si Jónské moře, všudypřítomné cikády, nekonečné háje olivovníků, úžasná vůně bohaté flóry, vynikající řecké speciality, přátelští obyvatelé a neuvěřitelné západy slunce a ještě mnohem víc! Ne nadarmo bývá Korfu nazývaný „Zelenou perlou Jónského moře“! Share Tweet Email

Číst více

Experti na cestách: 52. díl

Experti na cestách: 52. díl

Spojené arabské emiráty jsou jako stvořené pro dovolenou v těchto měsících. Tento díl Blue Style Expertů na cestách se zaměřil na Ras al Khaimu. Emirát, který nabízí barvitou přírodu nebo nejdelší zipline na světě, přiblížila obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek. Jaké je v destinaci počasí, řekla meteoroložka Dagmar Hosová a dalšími hosty byli […]

Číst více