Šopský salát: Bulharské národní jídlo, které je jedinečné díky sýru Sirene

DestinaceReceptyBulharskoChutě světa

Kdo by neznal šopský salát alias šopák? Zdaleka ne každý však ví, že se jedná o bulharské národní jídlo. Krátce po svém vzniku se proslavilo natolik, že se rozšířilo do dalších evropských zemí. V Česku ho sice seženeme v průměru v každé třetí restauraci nebo jídelně, ale bulharský originál je mnohem chutnější. Důvod je zcela prostý!

Velmi záleží na kvalitě a čerstvosti surovin, jež kuchař použije. Podstatnou roli hraje typ sýru, který značně ovlivňuje chuť a jedinečnost tohoto pokrmu, jehož složení a příprava jsou nenáročné. A jak už to bývá – stejně jako většina jiných jídel i šopský salát se v různých regionech či provozovnách lehce liší některými ingrediencemi.

Pochází z letoviska Sv. Konstantin a Helena

Šopský salát (šopska salata) je součástí nabídky většiny bulharských restaurací. Skoro všude chutná výborně a jeho cena je nízká. Totéž platí i o dalších bulharských jídlech a nápojích – s výjimkou hrstky dražších restaurací v nejznámějších letoviscích se v Bulharsku najíte levně. Bez ohledu na to, zda strávíte letní dovolenou v oblasti Varna nebo Burgas.

Recept na šopský salát vznikl kolem roku 1955 – v dobách socialismu. Konkrétně v letovisku Družba, které se aktuálně jmenuje Sv. Konstantin a Helena a které se rozprostírá 18 km od letiště ve Varně. Tehdy šéfkuchaři z cestovní kanceláře Balkanturist vytvořili šest receptů na saláty. Byly spojovány s různými regiony v rámci propagace cestovního ruchu v zemi. Dochoval se však jediný recept!

V 70. a 80. letech minulého století se šopský salát stal národním kulinářským symbolem. Následně ho převzaly kuchyně (nejen) sousedních zemí, oblíbený je především po celém Balkáně a ve střední Evropě.

Co se názvu týče – šopský salát ho dostal podle nepříliš početného nadnárodního etnika zvaného Shopi neboli Šopi. To přebývá nedaleko metropole Sofie, ale také v Srbsku a Severní Makedonii. Oblastem, v nichž příslušníci zmíněného etnika s vlastními zvyky a tradicemi žijí, se přezdívá Shopluk neboli Šopluk. Vzhledem k mezinárodnímu složení této skupiny lidí bývá občas ryze bulharský původ pokrmu zpochybňován…

šopský salát je bulharské národní jídlo

Recept na šopský salát je jednoduchý

Šopský salát, kterému se říká také bulharský salát, všichni známe. Sluší se však uvést, co vlastně jeho originální verze obsahuje. Jsou v ní rajčata, okurky, paprika, cibule a měkký sýr Sirene. Ten se vyrábí z kozího, ovčího nebo kravského mléka, je ve slaném nálevu a je obohacený o specifickou kulturu bifidus bulgaris.

Někdy v salátu objevíte i petržel a olivy. Dresing je založený na slunečnicovém – výjimečně na olivovém – oleji. Často se přidává vinný ocet nebo citrónová šťáva. Olej, ocet a citrón však bývají servírovány zvlášť, aby si každý mohl šopský salát dochutit individuálně.

Použité suroviny svými barvami dobře ladí s bulharskou vlajkou, respektive se třemi barevnými pruhy, které ji tvoří. Šopský salát bývá většinou konzumován jako předkrm, ale ve větším množství může občas nahradit hlavní jídlo. Bulhaři ho rádi zapíjejí rakijí, což je alkoholický nápoj, vyráběný destilací zkvašeného ovoce.

Recept na šopský salát, plný vitaminů, minerálů a antioxidantů, je prostý. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Papriku zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Poté nakrájíme rajčata a oloupanou okurku hadovku. Vložíme do misky, promícháme a posypeme rozdrobeným sýrem. Sehnat v České republice sýr Sirene je poněkud komplikované, tudíž můžete použít dostupný, ale bohužel ne až tak vynikající balkánský sýr. Ten lze ozdobit několika olivami. Doporučujeme ochutit slunečnicovým olejem a vinným octem, případně citrónovou šťávou.

Přejeme dobrou chuť!

šopský neboli bulharský salát

 

Petaloudes

Petaloudes: Údolí motýlů na ostrově Rhodos zaujme děti i dospělé

Porto Timoni: Dvojitá pláž, která je přírodní ozdobou ostrova Korfu

Porto Timoni

Mohlo by vás zajímat

Tarator

Tarator: Osvěžující polévka, na které si pochutnáte v Bulharsku

Sportovci a všichni ti, co si hlídáte kila, zpozorněte! Pokud se chystáte na dovolenou do Bulharska a budete se chtít – v parném létě – osvěžit něčím, co vás lehce zasytí a po čem rozhodně nepřiberete, objednejte si tarator. Jedná se o hodně zvláštní polévku, která je součástí menu téměř každé restaurace. Poznáte ji podle […]

Číst více

Experti na cestách: 58. díl

58. díl – Omán

Ve speciálu Blue Style Expertů na cestách se reportérka Petra Staňová vydala do Ománu, aby prozkoumala nejluxusnější hotely této exotické destinace. Během své cesty navštívila také nádhernou písečnou poušť Rub al-Chálí, jednu z nejpůsobivějších na světě. Petra ochutnala místní exotické ovoce i různé pokrmy z velbloudího masa, čímž si přiblížila autentické ománské chutě a tradice. […]

Číst více

Řecko nabízí celou řadu ostrovů. Odbornice poradila, jak si dobře vybrat

66. díl – Řecko

Tento díl pořadu Blue Style Expertů na cestách vás zavede do kouzelného Řecka, kde odhalíme nejen krásy zdejších pláží, ale i chutě a kulturu. Obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek nám prozradí tipy na nejlepší místa pro rodiny i zamilované páry, poradí, jak vybírat mezi známými i menšími ostrovy, a proč se Řecko stalo […]

Číst více