Baklava: Dezert, který vás bude svádět v Turecku, Řecku, SAE i Africe

DestinaceŘeckoChutě světaTuniskoTureckoEgyptMaroko

Odletíte-li na dovolenou na Kypr, do Řecka, do Turecka, Egypta, Tuniska, Maroka či Spojených arabských emirátů, je vysoce pravděpodobné, že v hotelové restauraci narazíte na lákavý dezert zvaný baklava. Není vyloučeno, že vám ho příležitostně nabídnou i v Bulharsku a jiných zemích. Nejspíš ho už dobře znáte, ale najdou se tací, kteří ho dosud neochutnali. Pojďme se o baklavě dozvědět něco víc!

Nikdo neví, odkud přesně pochází

Baklava je sladký a poměrně tučný zákusek, obsahující vrstvy filo těsta a sekané ořechy slazené sirupem nebo medem. Častokrát jsou v něm i pistácie. Jedná se o tradiční pokrm s hodně bohatou historií. Ta však není přesně zdokumentována – hlásí se k ní hned několik etnických skupin.

Jako nejpravděpodobnější se ukazuje varianta, že baklava je turkotatarského původu. Její aktuální podoba prý byla vyvinuta v kuchyních sultánského paláce Topkapi v Istanbulu. V současnosti je baklava specialitou v Turecku a Řecku (včetně ostrovů), ale i v dalších zemích, které kdysi ovládala Osmanská říše. A nejen tam.

Baklava prý nadchla Athénaiose

V nejrůznějších variantách je zákusek oblíben rovněž na Balkáně, v severní Africe, v Íránu, na Kavkazu, v Afghánistánu a v některých zemích Střední Asie. Historici tvrdí, že o baklavě se již ve 2. století zmiňoval řecký spisovatel, gramatik a řečník Athénaios, pocházející z egyptského města Naukratis.

Ať už vám ji naservírují kdekoliv, počítejte s tím, že je opravdu hodně sladká a že po ní rozhodně nezhubnete. Zato je vynikající! Říká se, že na dovolené si člověk může dovolit (skoro) všechno, tak proč alespoň občas neodolat kalorickému pokušení. Vzpomeňte si přitom na slova, která jste v dětství slýchávali od matky či babičky: „Neboj, to zítra vyběháš!“

dezert zvaný baklava


Fotoreportáž: Staré město Nesebar na bulharském pobřeží Černého moře

Pizzo: Město v italské Kalábrii láká na tartufo, nákupy i hrad Murat

magnetky s motivem města Pizzo

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách

Experti na cestách: 14. díl

Experti na cestách vám přináší reportáž o portugalské Madeiře, květině plující po Atlantiku. Ostrovem vás provede moderátor Daniel Brabec, hosty reportáže jsou pak delegátka Jana Kolková a tisková mluvčí CK Blue Style, Ilona Topolová. Dozvíte se, pro koho je dovolená na Madeiře vhodná, co všechno lze na ostrově vidět a zažít i jaké pochoutky skýtá […]

Číst více

grilované krysy se řadí mezi thajská jídla

Thajská jídla: Patří mezi ně grilované krysy i smažený hmyz

Co si vybavíte, když se řekne Thajsko? Nejčastěji asi thajskou masáž nebo thajský box. O zdejší kuchyni se toho už tolik neví. A věřte, že můžete narazit na thajská jídla pro nás, Evropany, přinejmenším nezvyklá. Share Tweet Email

Číst více

Dovolená v Maroku aneb Pláž v Agadiru

Dovolená v Maroku: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

Chystáte se s CK Blue Style do Maroka? Pokud ano, nejspíš si v duchu položíte následující otázky: Potřebuji vízum? Co si vzít s sebou? Mám si už v Česku proměnit peníze? Čeho se během pobytu vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co tam nakupovat a co ne? Tyto a další otázky si kladou především […]

Číst více