Dovolená na Sardinii: Objevte ostrov Asinara, přírodní ráj s pohnutou minulostí

SardinieDestinaceItálie

Italský ostrov Sardinie svým návštěvníkům nabízí mnohé. Na své si zde přijdou jak milovníci překrásných pláží, tak zelenající se divoké přírody. A při objevování starobylé nuragské civilizace lze prožít řadu dobrodružství. My pro vás máme však ještě jeden tip –⁠ ostrov Asinara!

Asinara je rovněž italský ostrov, který se nachází jen kousek od pobřeží Sardinie. Jeho rozloha činí přibližně 52 km2, takže prozkoumávání zdejších zajímavostí vám nezabere mnoho času, za návštěvu však určitě stojí! Doplout sem můžete trajektem z městečka Stintino nebo Porto Torres. 

Sinuaria, asino nebo diavolo?

Název pravděpodobně pochází od latinského slova sinuaria, což znamená klikatý a poměrně přesně to vystihuje tvar tohoto ostrova, který má velmi členité pobřeží. Druhou možností je pak odvození jména od italského slova asino neboli osel. Na ostrově totiž žije unikátní populace albínských oslíků, kteří sem lákají řadu cestovatelů. Někdy bývá označován také jako Isola del Diavolo, tedy Ďáblův ostrov.

Asinara je poměrně hornatá a až na pár pláží je její pobřeží strmé a skalnaté. Vzhledem k tomu, že je téměř neobydlená byla roku 1997 zařazena do systému národních parků Itálie a přeměněna na rezervaci pro divokou zvěř. Pod ochranu spadá rovněž přírodní bohatství okolních vod.

Dlouhá cesta do ráje…

Ještě před tím však byla její historie poměrně temná… Kdysi totiž ostrov býval vězením s nejvyšší mírou ostrahy a stanicí pro nemocné nakažené cholerou. V letech 1915–⁠1916 prošlo trestaneckým táborem na ostrově přibližně 32 000 zajatců, z toho 24 500 těch, kteří přežili hladový pochod smrti napříč Balkánským poloostrovem. Mnoho zajatců, většinou z rakousko-uherské armády, však nepřežilo už samotnou cestu na Asinaru, protože na lodích se společně plavili zdraví i nemocní, další zajatci pak zemřeli bezprostředně po vylodění. 

Naštěstí je tato ponurá funkce Asinary minulostí a dnes zde můžete obdivovat líbeznou krajinu protnutou pouze jednou silnicí táhnoucí se napříč ostrovem jen s několika odbočkami. Dominantou je zde například vrchol Punta della Scomunica a maják Punta dello Scorno ležící se na nejsevernějším cípu ostrova.

Za návštěvu stojí i již zmíněné krásné pláže nacházející se zejména na východním pobřeží a obklopené zelenající se vegetací. Západní stranu ostrova pak tvoří spíše vysoké skalnaté útesy. Pestrost krajiny doplňují malebné dubové lesy v lokalitě Vallombrosa. Návštěva ostrova Asinara je tak navzdory jeho minulosti opravdu skvělým zážitkem a lze ji doporučit všem milovníkům přírody!

A pokud té překrásné přírody nebudete mít dost, co takhle se vypravit do srdce Sardinie v podobě pohoří Barbagia?

BAKŠIŠ

Bakšiš: Jak na tento fenomén nejen arabského světa?

Dovolená v Thajsku: Zvláštní zvyky Země úsměvů

Dovolená v Thajsku

Mohlo by vás zajímat

Argostoli

Argostoli: Hlavní město řeckého ostrova Kefalonie zaujme nejen přístavem

Hodláte prožít letní dovolenou na řeckém ostrově Kefalonie? Pokud ano, můžete si během pobytu udělat výlet do hlavního města Argostoli. Lze posedět v kavárně nebo taverně, projít se ulicemi a kolem přístavu, nakoupit suvenýry, zato památek moc nespatříte. V roce 1953 totiž většinu staveb zničilo silné zemětřesení. Místním nezbylo nic jiného, než skoro celé město postavit […]

Číst více

Potápěčské lokality poblíž letoviska Marsa Alam

Dovolená v Egyptě: Potápění v Marsa Alam

Láká vás objevování pestrobarevného podmořského světa? Tak to se určitě chystáte na potápění v Marsa Alam, egyptského dovolenkového ráje! Víte však, jaká místa by vám rozhodně neměla uniknout? Share Tweet Email

Číst více

Rhodos: 5 nejkrásnějších pláží

Dovolená v Řecku: 5 nejkrásnějších pláží Rhodosu

Rhodos je pro svou nádhernou krajinu často považován za nejpůsobivější ostrov Řecka. Pyšní se horami, lesy, kopci posázenými vinnou révou i olivovými háji a i přes stále rostoucí turistickou popularitu si zachovává svůj nedotčený divoký ráz. Hlavním lákadlem ostrova jsou však jeho pláže. Objevte nejkrásnější pláže Rhodosu společně s námi! Share Tweet Email

Číst více