Suvenýry: Co si lze přivézt zpět domů, a na co si dát naopak pozor?

Rady na cestu

Suvenýry. Kdo by je neměl rád? Společně s nimi si můžete přivézt domů na památku kousek své dovolenkové destinace a kdykoli ho ve své domácí vitrínce zahlédnete, přenesete se aspoň v myšlenkách na chvílí zpátky tam, kde vám bylo tak dobře. Kterým suvenýrům byste se však měli vyhnout, abyste se nedostali do potíží při svém návratu zpět do ČR? To si povíme v dnešním článku.

Mušle / korály

Jsou krásné, barevné, fascinují svými tvary a pokud se nám podaří je ve vyhřátém písku najít, zcela jistě nás potěší. V evropských zemích není s vyvážením mušlí v zásadě žádný problém, pokud se ovšem jedná o mušle, které si zde zakoupíte. Nezapomeňte si vždy schovat účtenku. Pozor si však dejte například v Egyptě nebo Turecku,  zejména korály jsou v těchto zemích chráněné a platí přísný zákaz jejich vyvážení ze země. Proto doporučujeme zůstat pouze u koukání a nepočítat s těmito dary moře jako se suvenýry.

Cigarety a alkohol

V spoustě zemí pořídíte spotřební zboží výrazně levněji než u nás. Leckoho tak nejspíš ihned napadne nakoupit si takové produkty do zásoby a dovézt si je domů. To je určitě dobrý nápad, je však třeba si hlídat limity na povolené množství a nepřevážet ho více. Například v rámci Evropské unie je dovolen transport 800 kusů cigaret a 10 litrů destilátu. U zemí mimo EU platí 200 kusů cigaret a 1 litr destilátu s obsahem alkoholu vyšším než 22 %. Tyto limity však vždy doporučujeme ještě znovu před cestou ověřit.

Starožitnosti

Pozor si také dejte, pokud vás očaruje některý z místních antikvariátů. Zákaz vývozu starožitností mají například v Řecku, Turecku či Bulharsku.

Peníze

V Tunisku zase platí zákaz vývozu tuniských dinárů. Pokud vám tedy na konci dovolené zbude nějaká hotovost, raději si ještě pořiďte něco pěkného, nebo peníze směňte, třeba za eura, ty se u zdatných cestovatelů doma nikdy neztratí!

Slonovina

Pokud se vydáte za hranice Evropy, například na Srí Lanku či do Thajska, dejte si zde pozor na výrobky, jež obsahují zvířecí materiály, například slonovinu nebo třeba želví krunýře. Každá asijská země má pro vývoz a manipulaci s těmito materiály svá vlastní pravidla, proto je nejlepší řídit se tím, co se smí, a co se nesmí dovážet do Evropské unie.

Tak co, už víte, kterým suvenýrem z cest si zkrášlíte svůj obývák příště?

Létání s dětmi vyžaduje klid a rozvahu, radí Lenka Pátek

Létání s dětmi vyžaduje klid a rozvahu, radí Lenka Pátek

Bakšiš: Jak na tento fenomén nejen arabského světa?

BAKŠIŠ

Mohlo by vás zajímat

5 nešťastných chyb před začátkem dovolené

Na co si dát pozor před odletem na dovolenou: 5 nejčastějších chyb, kterých se lidé dopouštějí

Na co si dát pozor před odletem na dovolenou? Doporučujeme býti obezřetní, na cestovatele totiž čekají někdy i pořádné chytáky. Věděli jste například, že při cestě do Egypta nebo Emirátů musí mít váš pas platnost ještě šest měsíců po vašem vstupu do země? Přinášíme přehled pěti nejčastějších situací, na které si dát pozor, aby vás […]

Číst více

Jak si naplno užít dovolenou a posílit své zdraví

Chystáte se na dovolenou, na které si chcete pořádně odpočinout, ale zároveň byste ještě rádi udělali něco navíc pro svoje zdraví? Máme pro vás hned několik tipů, jak si užít volno se vším všudy a bezstarostí! Share Tweet Email

Číst více

SARDINIE: DO KTERÉHO LETOVISKA VYRAZIT

Nejlepší letoviska na Sardinii: Do kterého vyrazíte vy?

Sardinie je bez nejmenších pochybností jedním z nejmalebnějších středomořských ostrovů. Krásné pláže omývané křišťálově čistým mořem společně s pohádkovými horskými vesničkami a bohatou historií lákají každoročně více a více cestovatelů z celého světa. Abychom vám alespoň trochu pomohli s volbou toho správného místa pro vaši dovolenou na Sardinii, vybrali jsme pro vás hned pět letovisek, které podle nás […]

Číst více