Poblíž letoviska Marsa Alam žije dugong. Je nebezpečný?

ZajímavostiMarsa AlamEgypt

Do egyptského letoviska Marsa Alam se nejezdí jen opalovat, jedním z lákadel – nejen pro potápěče – je spatřit pod vodou zvláštního tvora jménem dugong. Lidově se mu říká také mořské prase nebo mořská kráva.

Sice vzbuzuje respekt svou mohutností (největší nalezený jedinec měřil přes čtyři metry a vážil skoro tunu), ale je plachý a pro člověka úplně neškodný. Jeho nejoblíbenější potravou jsou kořínky chaluh a mořské trávy.

Pravděpodobnost zvýší vodní safari

Na rozdíl od jiných mořských tvorů se nepotápí do hloubky, maximálně deset metrů, často plave těsně pod hladinou nebo i na ní, takže je možné ho při tom spatřit.

Pochopitelně nejde o pravidlo a nelze na to spoléhat, stejně jako na skutečnost, že na něj během týdenního pobytu v Marsa Alam zaručeně narazíte, i když to všichni „mořští“ průvodci vehementně slibují. Asi největší šance je zajet do nedalekého přístavu Port Ghalib.

Odtud vyplouvají lodě na tzv. vodní safari v Abu Dabbab. Některé mají kompletní potápěčské vybavení, jiné ale jen dalekohled a brýle, což na spatření dugongů stačí.

potápěč a dugong

Řecké báje pěkně lhaly

Tito mořští tvorové měli kvůli svým rozměrům nezaslouženě špatnou pověst už v řeckých bájích. Podle nich právě oni lákali okouzlujícím zpěvem lodě tak, aby ztroskotaly na mělčině. Přitom je to nesmysl, vydávají jakési nepřitažlivé chrochtání, a i to jen příležitostně.

Podle dalších nesmyslných pověstí to byli mořští upíři, kteří se uměli pohybovat i po souši a vysávali krev zvířat i lidí svými drobnými kly…

potápění v Marsa Alam

Barva kůže se časem změní

Tělo dugonga je při této mamutí velikosti pochopitelně zavalité a také neohrabané. Kůži má silnou a hladkou, po narození světle krémovou, ale postupně se přebarvuje do tmavě hnědé až šedé. Ta už mu zůstane.

Kdysi žil ve velkém množství v celém jižním Pacifiku a Indickém oceánu, jeho počty dramaticky snížili lidé, i když nepřímo – nikoliv masivním lovem, ale poškozením přírody.

Ropa mu vůbec nesvědčí

Dugong totiž potřebuje k přežití porosty určitých mořských trav, které se naštěstí pro turisty zachovaly právě poblíž Marsa Alam. Podle odhadů jich tu žije kolem 4 000. I když optimisté počítají až s dvojnásobkem, ale dají se logicky těžko spočítat.

Marsa Alam v Egyptě

Zcela určitě však byla jejich populace zasažena konfliktem v Perském zálivu, kdy kvůli bombardování do moře vytekla spousta ropy.

Proč vyplouvá na hladinu?

Dugong má jednu zvláštnost – potřebuje se (stejně jako lidé, kterých si absolutně nevšímá, a to ani při pohledu z krátké vzdálenosti) občas nadechnout vzduchu. Takže vždycky na chvíli opustí svou oblíbenou trávu a nakrátko se vynoří.

Právě při této činnosti se dá lehce spatřit pouhým okem z lodi. Jen je potřeba mít kus štěstí, moře je velké, je to prostě něco jako narazit na yettiho…

dugong

Mauricius

Podmořský vodopád u ostrova Mauricius je optickým klamem

Matera: Italské město, kde lidé bydleli ve skále

Matera

Mohlo by vás zajímat

Ostrov Al Noor

Dovolená v Emirátech: Ostrov Al Noor v Sharjah

Emirát Sharjah je často považován za kulturní centrum Spojených arabských emirátů, neboť se zde nachází mnoho muzeí a galerií. Díla člověka i přírody však nemusíte obdivovat jen v nich –⁠ mnoho zajímavostí a krás naleznete také na ostrově Al Noor. Share Tweet Email

Číst více

Olivový olej

Olivový olej:⁠ Zdravý a chutný suvenýr plný středomořského slunce

Chystáte se na dovolenou do některé ze středomořských destinací? Pak vás jistě potěší, že místní kuchyně se řadí k nejzdravějším na světě, protože využívá čerstvých lokálních surovin. Jednou z těch významných je olivový olej, kterému se někdy přezdívá tekuté zlato. Share Tweet Email

Číst více

Houmt Souk

Houmt Souk: Hlavní město ostrova Djerba svádí k nákupům i posezení

Budete-li trávit dovolenou na tuniském ostrově Djerba, nemusíte ji celou prožít pouze v hotelovém areálu. Stačí se domluvit s delegátem a vyrazit na některý z výletů, jež má CK Blue Style v nabídce. Lze navštívit Djerba Explore Park s největší krokodýlí farmou ve Středomoří, podívat se na pevninu nebo třeba zajet do hlavního a zároveň […]

Číst více