Kapverdská kuchyně: Deset ostrovů, tisíc chutí

DestinaceChutě světaKapverdy

Kapverdské ostrovy jsme si opravdu zamilovali a jejich nádherným plážím se zlatavým pískem a průzračným vodám vyhřátého Atlantiku jsme již věnovali nejeden článek. Co však prozatím zůstávalo poněkud stranou, byla kapverdská kuchyně. To jsme se rozhodli dnes napravit.

Poznávat cizí země za pomoci chuťových pohárků totiž patří mezi naše oblíbené činnosti a ani Kapverdy v tomto ohledu nepředstavují výjimku. Tyto ostrovy s jedinečnou kulturou, která se utvářela v průběhu staletí jejich pohnuté historie, mají totiž i z kulinářského hlediska hodně co nabídnout.

Jaká je kapverdská kuchyně?

Jednoduchá a přesto vydatná, plná chuti a jedinečného charakteru. Léta vlivu různých kultur v kombinaci s nutností kreativity tváří v tvář příkoří a nedostatku dala vzniknout zcela jedinečné směsici chutí, vůní a textur. Mezi hlavní ingredience v kapverdské kuchyni patří treska a další mořské plody, vepřová plec, batáty, rýže, kukuřičná kaše a maniok.

Na současnou podobu kapverdské kuchyně měly vliv zejména tři hlavní faktory – pohnutá historie, blízkost oceánu a samozřejmě moderní doba, která zmenšila světové vzdálenosti a otevřela i dříve hůře přístupná místa návštěvníkům z celého světa. Pojďme si tyto body nyní rozvést trochu podrobněji.

Kapverdy jako tavící kotlík kultur a chutí

Jen málokdy máme možnost nahlédnout až na samotný počátek existence národa tak, jak je to možné v případě Kapverďanů. Jejich historie se totiž začala psát až v 15. století a nutno dodat, že zpočátku velmi černým písmem. Do té doby neobydlené ostrovy se totiž po svém objevení Portugalci rychle staly centrem transatlantického obchodu s otroky, který byl v té době jednou z ekonomických páteří portugalského impéria.

Na ostrovech tak docházelo k nedobrovolným kontaktům mezi kulturami z různých částí Afriky, kulturou portugalskou a kulturou židovskou. Ta poslední jmenovaná přišla na  ostrovy v polovině 16. století, když utíkala před řáděním španělsko-portugalské inkvizice. Všechny tyto kultury si s sebou samozřejmě přivezly i své kulinářské zvyklosti a přispěly tak svým dílem do jedinečné skládačky, kterou je současná kapverdská kuchyně. 

Ostrovy sloužily mimo jiné i jako překladiště cukrové třtiny, což způsobilo rozmach místní produkce rumu zvaného grogue destilovaného právě z cukrové třtiny.

Kapverdy obklopené oceánem

Atlantský oceán, ve kterém se kapverdské souostroví nachází, byl odjakživa samozřejmě hlavním zdrojem obživy většiny místních obyvatel. To je ještě umocněno faktem, že zejména některé z ostrovů nejsou příliš úrodné a pěstování plodin je zde podnikem náročným a značně nejistým. Kapverdská kuchyně si tedy vzala z oceánských vod opravdu velké množství inspirace. 

Jedním z nejpopulárnějších pokrmů je tuňák (charakteristické červeno-zlaté konzervy z něj jsou také oblíbeným kapverdským suvenýrem), ale těšit se můžete i na mnohem exotičtější tvory v podobě humrů, olihní, mečounů, kaniců, pražem, chobotnic a makrel. Taková pestrost musí slušet každému prostřenému stolu, co říkáte? 

Kapverdy jako stále populárnější turistický ráj

Není žádným tajemstvím, že Kapverdy se v posledních letech stávají stále častějším cílem cestovatelů a turistů z celého světa. To s sebou nese nejen mnohem více peněz, kterých je pořád ještě spíše chudším Kapverďanům jistě zapotřebí, ale také tlak na vyšší kvalitu poskytovaných služeb a ještě větší otevření se světu.

Zejména na hlavní ulici městečka Santa Maria tak potkáte vyhlášené italské, indické a různorodé jihoasijské restaurace té nejvyšší kvality. Stále větší popularitě se těší i kapverdské víno či káva, které se pěstují na ostrově Fogo.

Na pobřeží pak vyrůstají hotelové komplexy, díky jejichž bohaté All Inclusive nabídce si můžete pochutnat na dobrotách doslova z celého světa.

Ani zde však není nouze o tradiční pokrmy jako je populární cachupa, chutěmi překypující feijoada, banánové palačinky brinhola či pokrm z rýže a mořských plodů zvaný arroz de marisco.

Tak co, není na čase se vypravit se na Kapverdy a přesvědčit se na vlastní kůži o tom, že právě ony jsou tím pravým místem pro vaši skvělou dovolenou?

Pedra de Lume

Dovolená na Kapverdách: Nevšední krása salinas Pedra de Lume

Dovolená na Mauriciu: 3 nejkrásnější zážitky v tropickém ráji

Dovolená na Mauriciu

Mohlo by vás zajímat

Petaloudes

Petaloudes: Údolí motýlů na ostrově Rhodos zaujme děti i dospělé

Turistická sezóna na řeckém ostrově Rhodos trvá od května do října. Pokud se sem vydáte v létě, zejména o prázdninách, můžete si udělat skvělý výlet do Petaloudes neboli Údolí motýlů. Nadšeni budou všichni ti, které přitahuje příroda a baví pěší turistika. Jak napovídá název, v těchto končinách spatříte tisíce krasavců s oranžovými křídly. Ta však […]

Číst více

Al Jazirat Al Hamra

Al Jazirat Al Hamra: Vesnice duchů v emirátu Ras Al Khaimah

Milujete historii, příběhy a tajuplná místa? Pak je pro vás dovolená v Ras Al Khaimah tou pravou volbou. Vydejte se do poslední zachovalé původní vesnice lovců perel na území Spojených arabských emirátů –⁠ navštivte Al Jazirat Al Hamra. Share Tweet Email

Číst více

město Essaouira

Essaouira: Věhlasné marocké město, kde vás přivítají hejna racků

Budete trávit dovolenou v marockém letovisku Agadir? V tom případě pro vás máme tip na zajímavý výlet. Vaším cílem bude věhlasné město Essaouira (arabsky As-Sawíra, portugalsky Mogador), ležící na pobřeží Atlantského oceánu. Konkrétně – 175 km severně od Agadiru a 190 km západně od Marrákeše. Jedná se o lokalitu s pestrou historií a pozoruhodnými památkami. […]

Číst více