Dovolená na Kapverdách: Nevšední krása salinas Pedra de Lume

DestinaceSalKapverdy

Už jste byli na Kapverdských ostrovech? Že ne? Potom je ten nejvyšší čas se sbalit a tento jedinečný kout Země prozkoumat až do posledního zrnka písku na zdejších zlatavých plážích! Ty však ani zdaleka nejsou to jediné, co na Kapverdách můžete obdivovat. Například na ostrově Sal se nachází opuštěný solný lom Pedra de Lume, který určitě stojí za vaši pozornost.

Je totiž určitě jedním z nejpůsobivějších míst celého Salu. Kromě opravdu slané vody podobné té v Mrtvém moři (avšak až 26x slanější!) nabízí celý důlní komplex vskutku nevšední podívanou. Je totiž umístěn ve více než 900 m širokém kráteru vyhaslé sopky! Pokud se rozhodnete Pedra de Lume navštívit, může se stát, že si místy budete připadat jako na Divokém západě, jindy zase jako na úplně jiné planetě.

 

Koupání v měsíčním kráteru?

Sůl se v lomu již dlouho netěží, ale to neznamená, že by nenašel své využití. Stal se vyhledávanou turistickou atrakcí a na plážích u jeho sluncem vyhřátých slaných jezer můžete potkat jak Kapverďany, tak i cestovatele z celého světa. 

Až projdete tunelem, který slouží jako jediný vchod do nitra kráteru, otevře se před vámi měsíční krajina s narůžovělými jezírky a hromadami blyštivě bílé soli. Při pohledu na tento výjev, který jako by vypadl ze světa filmové Duny, se jen těžko ubráníte myšlenkám na historii tohoto jedinečného místa. Pojďme si o ní tedy říct více.

 

Kdo se solí zachází…

Historie Salinas de Pedra de Lume, jak zní celý název solných dolů, sahá až do roku 1796. Tehdy Portugalec Manuel António Martins objevil v kráteru zdejší vyhaslé sopky prastará ložiska minerální soli a jako správný obchodník se rozhodl svůj objev sdílet se světem, samozřejmě za peníze. Výzvou pro něj byl její transport na 1,5 km vzdálené pobřeží, odkud mohla být sůl nadále rozvážena do celého světa.

Zprvu se používala tažná zvířata, později v roce 1919 byla pro transport soli zřízena jakási lanová dráha se závěsnými vozíky. Trať měřila 1100 metrů a na vrcholu produkce dolů denně přepravila celých 25 tun soli. Ta byla následně transportována především do zemí západní a střední Afriky. Zbytky této infrastruktury jsou na Salu k vidění dodnes a svým jedinečným způsobem ještě prohlubují zdejší působivou atmosféru.

 

…také s ní schází

V roce 1985 došlo k přerušení veškerého exportu soli z ostrova a postupnému omezování těžby. O pět let pozěji již produkce lomu nestačila ani na pokrytí místní poptávky. V té době již těžba zaměstnávala na plný úvazek pouze 22 lidí a s jejím postupným úpadkem upadala i samotná vesnice Pedra de Lume. Ještě v té době zde však žilo okolo 700 lidí, zatímco dnes jich tu nepotkáte ani 300. I přes tento ústup ze slávy je však místní kostelík ve výborném stavu, jak vidíte na fotografii níže.

Tak co, zaujala vás nevšední krása Pedra de Lume? Vypravte se tedy s námi na Sal a zažijte ji na vlastní kůži!

Tento jedinečný ostrov si zcela jistě zamilujete.

5 důvodů, proč se vypravit na Seychely

Dovolená na Seychelách –⁠ 5 důvodů, proč objevit „Zem věčného léta“

Kapverdská kuchyně: Deset ostrovů, tisíc chutí

Kapverdská kuchyně

Mohlo by vás zajímat

profiterole

Profiterole: Francouzský dezert, který je předchůdcem větrníku

Nic naplat – sladkosti světu vládnou navzdory všem dietám! Dnes si představíme profiterole. Tato vyhlášená dobrota pochází z Francie a pochutnávali si na ní už na dvoře královny Kateřiny Medicejské. V Česku je známá pod názvem profiterolky, v podstatě se jedná o miniaturní obdobu našeho větrníku. Ten ovšem vznikl o řadu let později. Share Tweet Email

Číst více

Prasonisi

Prasonisi: Pláž na ostrově Rhodos spojuje Středozemní a Egejské moře

Láká vás dovolená na Rhodosu? Pokud ano, přinášíme tip na zajímavý výlet! Baví-li vás kitesurfing či windsurfing, zbystřete o to víc! Jedná se o proslulou pláž Prasonisi v nejjižnějším cípu tohoto ostrova, který náleží Řecku a nachází se poblíž Turecka. Díky skvělým povětrnostním podmínkám se tu provozují zmíněné vodní sporty. Písčitá pláž navíc dostala přezdívku […]

Číst více

Tarator

Tarator: Osvěžující polévka, na které si pochutnáte v Bulharsku

Sportovci a všichni ti, co si hlídáte kila, zpozorněte! Pokud se chystáte na dovolenou do Bulharska a budete se chtít – v parném létě – osvěžit něčím, co vás lehce zasytí a po čem rozhodně nepřiberete, objednejte si tarator. Jedná se o hodně zvláštní polévku, která je součástí menu téměř každé restaurace. Poznáte ji podle […]

Číst více