Dovolená v Egyptě: Egyptské parfémy a aromaterapie

DestinaceEgypt

Čeká vás dovolená v Egyptě? Těšit se můžete nejen na zlatavé pláže, vyhřáté a průzračné moře, zajímavé historické památky či výtečnou kuchyni, ale také na čarovné vůně, kterou nabízí egyptské parfémy a aromaterapie. Prožijte dovolenou všemi smysly a přivezte si s sebou domů nějaký ten voňavý suvenýr!

Právě Egypťané jsou totiž národem, který využívání vůní a výrobu parfémů povznesl a rozšířil do velké části světa. Pokud tedy patříte mezi milovníky voňavek a aromatických olejů, budete v zemi faraonů jako v ráji.

Vůně historie

Práce s vůněmi je stará jako příroda sama. Pokud jde o lidskou populaci, už před tisíci lety se během náboženských obřadů a rituálů pálily aromatické rostliny. V Egyptě byly některé z vůní dokonce zasvěceny konkrétním bohům – například kadidlo bohu Slunce Ra a myrha Měsíci. Pro svou vůni se samozřejmě využívaly také čerstvé květiny, které navíc okouzlovaly i vzhledem. 

Různá aromata však hrála ještě další role. Vonné látky byly využívány nejen k estetickým a náboženským účelům, ale také k léčení a balzamování. Příprava vonných esencí, olejů a mastí zde byla považována za vysoce ceněné umění.

Pro faraony mělo zajištění příjemných vůní jiný, avšak rovněž podstatný význam, neboť zápach byl pro Egypťany znakem nebezpečí a chaosu, kdežto příjemná vůně reprezentovala faraonovu kontrolu nad daným místem a signalizovala civilizovaný svět, který je v pořádku.

Za autorku prvního zaznamenaného chemického postupu přípravy parfému je považována žena jménem Tapputi. Záznam pochází z Babylonie z období kolem roku 1200 př. n. l. Obecně se však má za to, že prvním národem, který povznesl a rozšířil výrobu parfémů, byli Egypťané.

Jako milovnice parfémů se proslavila například Kleopatra. Starobylé příběhy dokonce praví, že nechala plachty lodí natřít svou oblíbenou vůní, aby Marcus Antonius poznal, že se blíží k jeho břehům.

Východní vůně

Mezi západními a východními vůněmi lze určitě nalézt mnoho rozdílů. Orientální parfémy, které můžete pořídit například právě v Egyptě, jsou často vnímané jako těžké a někdy nepříliš vábné. Většinou jde však hlavně o nezkušenost. 

Tyto parfémy totiž nemůžeme nanášet v takovém množství a opakovaně v průběhu dne, jako je tomu u západních voňavek. Orientální vůně narozdíl od těch našich ztrácí postupem času mnohem méně na intenzitě. Proto je stačí nanést na kůži či na oblečení jen jednou v malém množství a pak počkat přibližně dvacet minut, než se rozvinou všechny vonné esence. 

Orientální parfémy totiž nevoní celou dobu stejně, ale počáteční koncentrovaná vůně se přeměňuje v symfonii několika lehčích podmanivých vůní. Základem vonných složek je dřevitá esence ze silice oud, což je přesně důvod, proč počáteční pocit z parfému může být příliš výrazný až nepříjemný. Po chvíli však oud odezní a rozehrají se další složky, které mohou být získané například z květin (magnólie, růže, jasmín, ibišek atd.), santalového dřeva, vanilky, kardamonu, hřebíčku, bílého a černého pižma a podobně.

Je potřeba si také uvědomit, že různé parfémy voní jinak na oblečení a jinak na kůži. Navíc každý člověk má svoji osobní vůni, což výsledný dojem z parfému může měnit. Proto je nejlepší si vůni osobně vyzkoušet, abyste věděli, že sedí vám a třeba i vašemu partnerovi či partnerce. 

Parfémové oleje

Parfémové oleje se nanášejí skleněnou tyčinkou, a to přímo na kůži. Protože se jedná o olej, měli byste se vyvarovat kontaktu s oblečením. Začněte ideálně od prstů na nohou přes podkolenní jamky, výstřih, vnitřní strany zápěstí až po loketní jamky a ušní lalůčky. Nezapomeňte nanášet jen takové množství, abyste případnou příliš silnou vůni neobtěžovali okolí.

Parfémová voda

Aplikace parfémové vody je rychlejší a jednodušší. Navíc nevadí kontakt s oblečením. Stačí si trochu nastříkat na zápěstí, výstřih či krk. Skvělou možností je stříknout parfém také nad sebe a nechat vůni, aby vás obklopila.

Aromaterapie

Aromaterapie neboli léčba pomocí vůní je druh alternativní medicíny, který využívá éterické oleje a další vonné látky ke změně mysli, nálad a zdraví. Některé vonné esence mohou totiž mít stimulační, jiné uklidňující účinky.

Nalezené písemné záznamy i archeologické důkazy o tomto způsobu využívání vůní pocházejí již z dob nejstarších civilizovaných společností. Pojem aromaterapie je však objevil až v roce 1937 v knize francouzského chemika René-Maurice Gattefossé, který doporučoval éterické oleje nejen pro léčbu poranění, ale také zlepšení psychického stavu. 

Sami na sobě můžete vyzkoušet, že vůně skutečně dokáží ovlivnit tělesnou i psychickou stránku člověka – působí na naše smysly a vyvolávají v našem těle různé biologické reakce. Není pochyb, že se pojí s našimi vzpomínkami, náladami a emocemi. Díky nim lze podporovat různé tělesné funkce, napomáhat lepší cirkulaci krve, vylučování odpadních látek a podobně.

Esenciální oleje

Esenciální neboli éterické oleje se získávají lisováním, parní destilací nebo extrakcí z různých částí rostlin – květů, listů, pupenů, plodů, dřeva atd. Mezi nejrozšířenější patří citrusy, jehličnany, eukalyptus, levandule, jasmín, šalvěj, růže, máta, vanilka, skořice a santalové dřevo. 

Lze je využít k masáži, kdy se míchají s rostlinnými oleji, ke koupeli, inhalaci nebo do aromalampy. Jak už jsme zmínili výše, některé vůně mají uklidňující, jiné stimulující účinky, ani s jedním typem by se to však nemělo přehánět.

Vyrazte s cestovní kanceláří Blue Style na dovolenou do Egypta a poznejte místní vůně. Navštívit můžete například Perfumes Palace, kde se prodávají nejen samotné parfémy, ale také vonné esence na jejich výrobu. Budete tak mít jedinečnou příležitost, přivézt si z této kouzelné země něco na památku, nebo darovat jedinečnou vůni svým blízkým. 

Sharm El Sheikh: Klášter svaté Kateřiny a Mojžíšova hora

Výlety v Sharm El Sheikh: Klášter svaté Kateřiny a Mojžíšova hora

Proč jet do Tuniska: 5 důvodů, proč navštívit klenot severní Afriky

5 důvodů proč navštívit Tunisko

Mohlo by vás zajímat

Ománská Salalah

Ománská Salalah: 7 tipů na výlety, které si nesmíte nechat ujít

Když se řekne Blízký východ, pravděpodobně si leckdo z vás představí pouštní krajinu, velbloudí karavany a rozpálená skaliska lemující obzor. Ti, kteří jsou s tímto fascinujícím regionem seznámeni trochu blíže však určitě namítnou, že je toho zde k vidění mnohem více. A pro ománské město a region Salalah (česky Salála) to platí minimálně dvojnásob. Share […]

Číst více

Středomořská kuchyně

Středomořská kuchyně: Netradiční dobroty z Řecka, Tuniska a Egypta!

Středomoří. Stovky ostrovů a ostrůvků omývaných průzračným mořem, nádherná příroda, krásné počasí po většinu roku a tisíce let stará historie kam jen oko pohlédne… to jsou pouze některé z důvodů, proč tento kouzelný region volí každoročně za svou dovolenkovou destinací statisíce lidí z celého světa. Nás dnes bude zajímat světově proslulá a milovaná středomořská kuchyně. […]

Číst více

Dubaj 2021

Dubaj 2021: Nejnovější světové unikáty, které fascinují turisty

Když se v Evropě ochladí, je na čase vyrazit „někam dál“. Třeba do Spojených arabských emirátů. Bez ohledu na to, ve které části země budete pobývat, nenechte si ujít výlet do města Dubaj. To je plné světových unikátů. Nejvyšší budova, největší nákupní centrum, nejdelší městský lanový skluz či největší krytý zábavní park na světě. Hodně […]

Číst více