Miluji Maledivy, je to jedna z mých nejoblíbenějších exotických destinací. Rozhodně tam není nuda, jak by si někdo mohl myslet. Na Maledivách mě baví šnorchlování, rybolov, paddleboard i katamarán. Navíc je to jedna z mála zemí, kam jsem schopná se sbalit pouze do příručního zavazadla. Během dovolené si vystačím s několika základními věcmi včetně šnorchlovací výbavy. Hoteliéři chtějí, abychom se cítili skvěle, a dělají pro to všechno. Zamilovala jsem si i tamější gastronomii, kterou z velké části tvoří ryby a nejrůznější dary moře.
Na Maledivách si pokaždé užívám bombastické šnorchlování. Podmořský život v této části Indického oceánu je neskutečně pestrý. Navíc se u většiny hotelů rozprostírá korálový útes, tudíž mám pořád co obdivovat.
Co se týče výbavy, téměř každý resort vám ji zapůjčí zdarma. Já si vozím z domova vlastní masku a šnorchl, jsem na ně zvyklá. Ploutve jsou velmi rozměrné a zabírají spoustu místa, ty si vždy půjčuji na místě.
Právě v této destinaci jsem propadla rybolovu. Tahala jsem jednu rybu za druhou! Po skončení jsem vybrala tu, kterou šéfkuchař připravil speciálně pro mě, zbytek ryb dostali hoteloví hosté. A ulovenou barakudu mi v restauraci naservírovali na stříbrném podnosu.
Určitě si dopřejte all inclusive
Jedince, kteří rybám příliš neholdují, musím uklidnit. Kuchyně v hotelích je mezinárodní, takže si každý den vyberete jídlo, na které zrovna máte chuť. Výtečně vaří nejen v pětihvězdičkových, ale také ve čtyřhvězdičkových resortech.
Každému doporučuji, aby si předem objednal koncept all inclusive. Kdo ho nemá, stejně se nenají nikde jinde, a tak musí doplácet, což se ve finále zbytečně prodraží.
Speciality mezinárodní kuchyně jistě znáte, prozradím vám tedy alespoň něco málo o maledivské kuchyni. Je značně ovlivněná indickou, mimo jiné i proto, že tam létá hodně Indů…
Ryby na Maledivách upravují na sto způsobů. Buď je grilují v celku, nebo z nich dělají filety s česnekem, na kari a podobně.
Vyzkoušela jsem i kalamáry, krevety, humra a chobotnice. Neuniklo mi, že přílohám vévodí rýže a místní chléb zvaný roshi.
Na Maledivách mají naprosto fantastické ovoce. Ve velké míře se tam importuje ze Srí Lanky, která leží blízko – z Colomba do Male je to pouze hodina letu. Ananas, banány, mango nebo papája tím pádem chutnají tak, jak ve skutečnosti mají chutnat.
Nadchla mě kokosová voda
Zjistila jsem, že jídla na Maledivách se rozlišují na krátká (short eats) a dlouhá (long eats). Do první kategorie se řadí různé dezerty a nadrobno nakrájené exotické ovoce, ale také třeba pikantní rybí koláčky nebo kuličky z listového těsta plněné rybí náplní.
Dlouhá jídla představují hlavní chod. Zaujalo mě, že po jídle spousta obyvatel žvýká betelové listy s arekovými ořechy, hřebíčkem a citrónovou pastou, to vše usmažené v oleji.
Kdo chce alkohol, určitě musí do resortu, protože na lokálních ostrovech ho nesežene. Pokud jste na Maledivách dosud nebyli, musím vám upozornit na to, že se tam alkohol nesmí dovážet. Jestliže si přivezete láhev alkoholu, na letišti vám ji odeberou, dají do „úschovny“ a při odletu si ji zase můžete vyzvednout…
Poprvé v životě jsem tam pila vodu z kokosu, absolutně čerstvou. Hotelový pracovník totiž mačetou usekl kokosový ořech přímo z palmy, otevřel ho a podal mi ho k vypití. Je to jedinečná záležitost! Kokosovou vodu jsem si oblíbila a všude, kde je to možné, si ji objednávám.
Mohlo by vás zajímat
78. díl – First Minute
V novém dílu Blue Style Expertů na cestách vám přinášíme přehled hlavních výhod cestování na First Minute, které zajišťuje maximální výběr hotelů, výhodné slevy a speciální nabídky pro rodiny, seniory a děti. Obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek v rozhovoru zdůrazňuje, jaké benefity přináší včasná rezervace letní dovolené, od symbolické zálohy po parkování zdarma […]
Cachupa: Kapverdský národní pokrm obsahuje kukuřici i fazole
Chystáte se na kapverdský ostrov Sal? Pokud ano, můžete tam během dovolené ochutnat národní pokrm zvaný cachupa. Existuje sice vícero verzí, ale ta nejznámější vzhledově připomíná guláš. V podstatě to guláš je, i když poněkud jiný, než na jaký jsme v Česku zvyklí. Toto dlouho a pozvolna vařené jídlo obsahuje kukuřici, fazole, maniok, sladké brambory, […]
104. díl – Albánie
Albánie už dávno není skrytým pokladem, stává se novou hvězdou Balkánu. V novém dílu pořadu Blue Style Experti na cestách se vydáme za její autentickou krásou, od dlouhých písčitých pláží ideálních pro rodiny až po dramatické horské hřebeny pro milovníky dobrodružství a adrenalinu. Objevíme historická města jako Berat, „město tisíce oken“, i divokou přírodu v […]














