Když se řekne kebab nebo gyros, většina z nás si okamžitě představí šťavnaté maso, voňavé koření a hromadu čerstvé zeleniny zabalené do teplého chleba. Ale v čem se tyto dvě oblíbené pochoutky liší? A která je lepší? Pojďme se podívat na jejich původ, složení a hlavní rozdíly.
Turecko nebo Řecko?
Kebab má své kořeny v Turecku a jeho nejznámější varianta döner kebab se rozšířila po celém světě díky tureckým imigrantům. Naopak gyros pochází z Řecka a považuje se za řeckou variantu kebabu. Oba pokrmy mají společný základ v přípravě. Maso se griluje na svislém otočném grilu a postupně se z něj odřezávají plátky, které se podávají v chlebu, tortille nebo na talíři.
Gyros nebo kebab? Vždyť je to to samé jídlo!
Ať už tomu věříte nebo ne, tak se rozhodně nejedná o stejný pokrm. Zásadní rozdíl je totiž v mase a koření. A vlastně i ve způsobu podávání.
Kebab se obvykle připravuje z hovězího, telecího nebo jehněčího masa, případně jejich kombinace. Oblíbená je i kuřecí verze. Ta ovšem není původní. Koření, které se do masa přidává je velmi intenzivní a zahrnuje římský kmín, koriandr, skořici nebo papriku.
Gyros se nejčastěji dělá z vepřového nebo kuřecího masa a koření je typicky středomořské. Oregano, tymián, česnek a citronová šťáva mu dodávají typickou řeckou svěží chuť.
Gyros a pita nebo kebab dürüm?
Kebab se tradičně podává v tureckém pita chlebu (ten je známý jako döner) nebo jako dürüm (tenká tortilla), doplněný zeleninou a omáčkami – často jogurtovou, česnekovou a odvážlivci ho doplňují i ostrou harissou. Což je pasta z chilli papriček.
Gyros se podává v řecké pitě, která je nadýchanější, a obvykle obsahuje všemi oblíbené tzatziki (jogurt s okurkou a česnekem), rajčata, cibuli a hranolky, které jsou přímo uvnitř.
…a kdo tedy vyhrává?
Vybrat jednoznačného vítěze je nemožné – záleží na vaší chuti! Pokud máte rádi bohatší kořeněnou chuť a nevadí vám tradiční varianta s jehněčím masem, sáhněte po kebabu. Pokud preferujete svěžejší variantu s vepřovým a lahodným tzatziki, tak řecký gyros je jasná volba. Ať už si vyberete cokoli, jedno je jisté – obě varianty jsou skvělou volbou pro rychlý a chutný oběd nebo večeři.
A jaký je váš favorit? Nebylo by skvělé vydat se přímo do destinací, kde tyto pokrmy vznikly, a porovnat jejich originální chutě na místě? Ideální volbou je řecký ostrov Kos nebo turecké letovisko Bodrum – leží tak blízko sebe, že je dělí jen krátká plavba. Během jediného dne si tak můžete dát k obědu kebab a k večeři gyros. Nebo klidně naopak. Tak dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat

Al Jazirat Al Hamra: Vesnice duchů v emirátu Ras Al Khaimah
Milujete historii, příběhy a tajuplná místa? Pak je pro vás dovolená v Ras Al Khaimah tou pravou volbou. Vydejte se do poslední zachovalé původní vesnice lovců perel na území Spojených arabských emirátů – navštivte Al Jazirat Al Hamra. Share Tweet Email

Romantická dovolená ve dvou: Utečte před zimou do exotiky!
Zima je ideální čas na to utéct před mrazem a užít si dovolenou u moře. Pokud se navíc rozhodnete vyrazit ve dvou, bez dětí, které pohlídá babička, čeká vás nejen teplo a slunce, ale i opravdová pohoda. A když budete ubytováni v adults only hotelu, můžete si užít zasloužený klid, trochu toho luxusu navíc a […]

Fotoreportáž: Písečné duny v Primorsku nadchnou milovníky přírody
Uvažujete o dovolené v Bulharsku, konkrétně v okolí města Burgas? Pokud vás více než diskotéky a hlučné bary zajímá příroda a prostorné pláže, na nichž se nebudete mačkat, vyrazte do letoviska Primorsko. Ne, že by v těchto končinách „chcípl pes“, ale je tady větší klid než na Slunečném pobřeží, v Nesebaru či Ravdě. Navíc se […]