Dovolená v exotice: Utečte před zimou do ráje!

Destinace

Na podzim většina z nás mívá špatnou náladu z nadcházejících krátkých a mrazivých dnů a už se těší na další léto, až zase budeme chodit jenom v tričku. Tou nejlepší možností, jak si čekání na sluníčko zkrátit, je samozřejmě dovolená v exotice! 

Tak se nechte zlákat a v zaleťte si s námi za teplým mořem, okouzlujícími západy slunce, cizími kulturami, odpočinkem pod palmou a nohami zabořenými do toho nejjemnějšího bílého písku. Hola hola, vaše příští exotická dovolená volá! Tak na jaké pláži se v zimě potkáme?

1.  NA LYŽE V EXOTICE? HURÁ DO EMIRÁTŮ!

Kdo může říct, že v jeden den navštívil staré arabské město, dlouhou pláž s bílým pískem a nejvyšší budovu světa? No přece ten, kdo strávil dovolenou ve Spojených arabských emirátech! Ty jsou poslední dobou stále populárnější a navštěvuje je i mnoho lidí, pro které se mohly zdát dříve nedostupné. Časy se však mění a do Emirátů už můžete zavítat za velmi přijatelnou cenu. A to klidně jen na prodloužený víkend, což se v poslední době stává populárním trendem, hlavně u mladých lidí! Vedle tradiční kultury a krásných pláží se zde totiž velmi úspěšně závodí se zbytkem světa v nejmodernějších technologiích a inovacích. A že jich není málo.

Jste na pláži, ale chytne vás chuť si zalyžovat? V obchodním centru Mall of the Emirates to není problém. Dalším z velkých lákadel je největší květinová zahrada na světě v Dubaji, kde najdete až 45 milionů květin! Na květinářství ve vaší ulici se už nikdy nepodíváte stejně.

Pro fanoušky známého seriálu Sex ve městě doporučujeme návštěvu Abu Dhabi, hlavního města celé země. Věříme, že při toulání se na místních trzích si budete připadat jako pravá filmová hvězda. Na milovníky tradiční arabské architektury zde čeká Velká mešita šejka Zayeda, kde najdete mimo jiné největší koberec světa s plochou 5000 m². Taky vás zajímá, jak dlouho jej musí vysávat? Emiráty zkrátka nabízí opravdový útěk od reality. Tak co, už se těšíte, až budete pozorovat západ slunce nad Dubají na Burj Khalifě nebo nad majestátním pohoří Hajar v divokém Ras Al Khaimah?

2.  OMÁN, ZAŽIJTE POHÁDKY TISÍCE A JEDNÉ NOCI NA VLASTNÍ KŮŽI!

Omán se pomalu ale jistě stává populární cestovatelskou destinací. Pro jeho návštěvu jsou navíc ideální měsíce mezi listopadem a únorem, takže pokud jste přemýšleli, kam utéct před zimou, tato kouzelná země je pro vás skvělou volbou. Těšit se můžete na tradiční arabskou kulturu, nádhernou rozmanitou přírodu a hlavně pocit, že co nevidět najdete Aladinovu kouzelnou lampu nebo létající koberec. Ten můžete začít hledat třeba v kouzelném městě Nazvá se stejnojmennou, architektonicky velmi zajímavou pevností. Městu Nazvá se také přezdívá město mešit. Nejstarší z nich, mešita So’al, pochází už z 9. století. A kdo má raději ruch s pravou arabskou atmosférou, tak hurá na místní trhy, kde se prodává spousta ozdobné keramiky a dalšího zboží, které ozvláštní obývák každého cestovatele. V Oáze Bahla pak najdete další majestátní pevnost. Tato je dokonce na seznamu světového dědictví UNESCO. A to už stojí za důkladné prozkoumání!

Věděli jste, že za výhledy jako na Grand Canyon nemusíte cestovat až do Ameriky? Podobně ohromující skalnatou krajinu totiž můžete vidět i v Ománu! Ty nejkrásnější výhledy vás čekají na Jebel Shams, nejvyšší hoře v zemi. Ta se tyčí se do úctyhodných 2 997 metrů, takže pokud se na ni chcete vypravit, určitě si nezapomeňte zabalit pořádné boty.

Kdo by v při své exotické dovolené v Ománu nenavštívil pouštní údolí zvaná vádí, jako by tam ani nebyl. Nejznámější z nich je pravděpodobně Wadi Shab s krásnou řekou hrající snad všemi odstíny tyrkysové. Milovníci výletů na české hrady a zámky budou v Ománu skoro jako doma. Ani zde totiž o tyto symboly majestátu rozhodně není nouze! Za zmínku určitě stojí hrad Jabrin, který leží 2 hodiny od Muscatu. 

 

3.  ZAHRÁT SI GOLF NA MALEDIVÁCH? NENÍ PROBLÉM!

Když se řekne tropický ráj, většina lidí si představí bílý písek, tyrkysové moře a palmy. To je shodou okolností také téměř dokonalá definice souostroví Maledivy. Věděli jste, že souostroví tvoří celkem 1 196 ostrovů? Jen 200 z nich je přitom obydlených a naleznete na nich hotelové komplexy, kterou jsou známé svými vilami nad vodou. Ano, to jsou ta „instafriendly“ místa, která známe ze sociálních sítí. Každopádně Maledivy už nejsou tak nedostupnou destinací, jak tomu bylo v minulosti. Proto i vy můžete mít fotku na molu mezi vodními vilami, pod palmou, se žraloky, na pláži, na lodi…ano fotek můžete mít fůru, ale zážitků a vzpomínek do konce života budete mít ještě víc! Protože nudit se na Maledivách snad ani není možné.

Jedním z největších lákadel na Maledivách jsou bohaté korálové útesy plné života. Při potápění k nim můžete potkat žraloky, želvy, rejnoky, chobotnice a mnoho dalších zástupců vodní říše, přičemž někteří z nich vás přijdou pozdravit až ke břehu. Maledivy ovšem nabízejí také zcela ideální podmínky pro milovníky vodních sportů, jako je vodní lyžování, windsurfing, vodní skútry nebo plachtění. Samozřejmě je to i destinace, kde můžete jednoduše vypnout a jen si užívat tu všudypřítomnou krásu. S knížkou v jedné ruce a s drinkem ve druhé. Pro golfové nadšence máme také dobrou zprávu! Na Maledivách jsou hned dvě golfová hřiště!  

4.  NEOBJEVENÉ KAPVERDY, ZAŽIJTE AFRIKU JINAK!

Kapverdy jsou pojmenovány podle poloostrova Zelený mys, což je nejzápadnější bod kontinentální Afriky. Tento mys v Senegalu jako by ukazoval, že kousek dál jsou ty nejbarevnější ostrovy široko daleko. 

Místní lidé se řídí heslem „no stress“ a žijí neuspěchaný život plný veselí, hudby a zpěvu. I z tohoto důvodu Kapverdy navštěvuje každoročně více a více lidí toužících poznat novou kulturu a usmívat se při tom od ucha k uchu. Úsměv vám z tváře nezmizí, ani když navštívíte místní nádherné pláže. Například Praia de Santa Maria je jednou z nejkrásnějších celé Afriky. Ani další pláže ostrova Sal však nezůstávají pozadu. Skutečná pastva pro oči!

Sal znamená v portugalštině sůl. Nikoho tedy asi nepřekvapí, co se na tomto malebném ostrově těží. Nejznámější solné doly najdete poblíž vesničky Pedra de Lume v kráteru sopky. Kapverdy jsou totiž celé sopečného původu! Slanost jezera je mnohonásobně vyšší než v Mrtvém moři, a to už je opravdu co říct. Během vznášení se na hladině tedy doporučujeme chránit si oči a určitě neochutnávat! Výhodou však je, že rukávky do vody zde potřebovat určitě nebudete. Na Salu můžete navštívit i hřbitov, ale ne ledajaký…jedná se o hřbitov mušlí! Černá dlouhá pláž plná snad milionu mušlí a jejich úlomků… opravdu nevšední podívaná. A ti, kdo se chtějí pořádně zblízka seznámit se žraloky, mohou na Salu navštívit Žraločí zátoku. Nemusíte se však bát, čekají na vás tady jen neškodná miminka žraloka citrónového. Ano, i žralok může být rozkošný, obzvlášť, když má ve jméně citron! 

5.  ROMANTIKA NA MAURICIU!

Na závěr se podíváme na klenot Indického oceánu, ostrov Mauricius. Tyrkysové moře, zlatavé pláže, korálové útesy, exotické palmy, výborné jídlo… Zkrátka ideální místo pro romantickou dovolenou ve dvou. Sotva existuje lepší místo pro žádost o ruku či zamilované líbánky

Teplota moře zde navíc ani v těch nejchladnějších měsících neklesá pod 24°C. No není to paráda? Kromě druhé poloviny února a počátku března je zde záruka slunečného počasí, tudíž se nemusíte obávat, že byste během své dovolené na Mauriciu nechytli bronz. 

Mauricius však nejsou jen bělostné pláže a průzračné moře. Nabízí i mnoho památek, úžasnou přírodu a spoustu míst k objevování. Za zmínku určitě stojí romantický přístav Vieux Grand Port, který je pro romantické procházky jako dělaný. V letovisku Flic en Flac pak naleznete údajně nejkrásnější písečnou pláž v Indickém oceánu. Kdo chce zažít na vlastní kůži, jaký byl život na Mauriciu před 200 lety, nesmí vynechat Muzeum Eureka Colonial Home. Tam se můžete seznámit s tradičním způsobem života tehdejších obyvatel. Najdete zde i restauraci s kreolskou kuchyní, kterou by díky její neskutečné pestrosti a vlivů z celého světa byla by velká škoda neochutnat!

Věděli jste, že na Mauriciu naleznete i českou stopu? Jedno zdejší náměstí ve městě Curepipe nese název Jan Palach Sud. Milovníci výletů do přírody se pak rádi vypraví vzhůru do horského masivu Le Morne, který je zapsán do světového kulturního dědictví UNESCO. Ikonická nejvyšší hora se jmenuje Le Morne Brabant a měří 556 metrů. Věřte nám, že výhledy na Indický oceán za ten výšlap určitě stojí. Mauricius je zkrátka nádherný ostrov, který vás přivítá s otevřenou náručí. Zpátky domů se vám zaručeně jen tak chtít nebude!

Tak už víte, zláká exotická dovolená i vás? Už víte, kam se v zimě vyrazíte ohřát? 😉

 

Last Minute zájezdy, aneb utečte před zimou do tepla

Last Minute zájezdy: Utečte před zimou do teplých krajin

Dovolená v Egyptě: Fascinující SOHO Square v letovisku Sharm El Sheikh

Fascinující SOHO Square v egyptském letovisku Sharm El Sheikh

Mohlo by vás zajímat

Dovolená na Zanzibaru

Dovolená na Zanzibaru: „Unguja“, Freddie Mercury a nejkratší válka v historii

Jaká je vaše definice exotického ráje? Mohli bychom se sáhodlouze rozepisovat o zlatavých plážích, tyrkysovém moři, klidných zálivech a romantických lagunách… namísto toho však napíšeme jen jedno slovo. Zanzibar. Ten má toho všeho na rozdávání, a troufáme si tvrdit, že toho nabízí ještě mnohem více.  Share Tweet Email

Číst více

chorta neboli horta

Chorta: Řecký salát s olivovým olejem a citrónem prospívá zdraví

Řecká kuchyně je chutná a ve většině případů i zdravá. Poletíte v létě na Rhodos, Kos, Zakynthos, Korfu, Samos, Santorini, či na jiný řecký ostrov? Pokud vyznáváte zdravý životní styl, určitě se vám zavděčí chorta (neboli horta). Jedná se o řecký salát ze spařených listů špenátu, pampelišek nebo jiných zelených částí rostlin. Share Tweet Email

Číst více

Dovolená v Marsa Alam

Dovolená v Marsa Alam – zažijte pouštní dobrodružství!

Lákají vás krásy mořského života i fascinující poušť? V egyptském letovisku Marsa Alam najdete obojí! Share Tweet Email

Číst více