Tacos: Plněné placky, které patří mezi mexické národní pokrmy

ReceptyChutě světa

Vyznáte se dobře v mexické kuchyni? Pokud ano, máte vyhráno. Pokud ne, pojďte společně s námi poznat jednu z místních specialit. Jedná se o talíř plný malých tortill naplněných směsí. Recept není přesně daný, tudíž se dá říct, že vás pokrm zvaný tacos jen tak neomrzí. V každé restauraci totiž chutná více či méně jinak!

Lze použít jakékoliv maso

Průměr každé tortilly je přibližně 10 centimetrů. Mohou být pšeničné nebo kukuřičné, měkké nebo tvrdé. Pravé tacos jsou však vždy měkké, v Mexiku si je můžeme zakoupit v tradičních stáncích taquerías, které bývají velmi často rodinnými podniky. Seženete je samozřejmě i ve specializovaných restauracích v nejrůznějších destinacích.

Přestože se obsah placek může lišit, existuje určitý standard. Rozdíly spočívají zejména v mase, používá se de facto jakékoliv – hovězí , vepřové i kuřecí maso, ryby, mořské plody, masové směsi atd. Maso se může grilovat, vařit, smažit, dusit, a to buď samotně, anebo se zeleninou.

pokrm tacos

Recept na tacos pro 4 osoby

K přípravě „českých“ tacos potřebujeme 450 gramů hladké mouky, 85 gramů sádla nebo rostlinného tuku, 200 ml teplé vody, 1 lžíci soli, 600 gramů kuřecího masa, mletý pepř, červenou papriku (chilli), sójovou omáčku, omáčku salsu, olej, 2 papriky, 1 okurku, 1 pórek a 2 rajčata.

Postup:

Kuřecí maso nejdříve omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky, pak zakapeme sójovou omáčkou a olejem. Poté okořeníme mletým pepřem, červenou paprikou (chilli) a solí. Maso necháme přes noc marinovat, což ovšem není nezbytně nutné.

Mouku promícháme se solí a přidáme změklé sádlo. Těsto zpracováváme opatrně, pomalu přiléváme teplou vodu. Pružné těsto necháme odležet zabalené v mokré utěrce.

Z kousků těsta vyválíme kulatou placku, tu poprášíme hladkou moukou a zakryjeme utěrkou, postup opakujeme, dokud nezpracujeme všechno těsto. Na pánvi jednotlivé placky upečeme z obou stran dozlatova, posléze je uchováme v teple.

Na rozpáleném oleji kuřecí kousky orestujeme a poté promícháme s omytou, na plátky nakrájenou zeleninou. Směsí naplníme salsou pomazané tortilly. A můžeme podávat.

Přejeme dobrou chuť!

tacos

grilované krysy se řadí mezi thajská jídla

Thajská jídla: Patří mezi ně grilované krysy i smažený hmyz

Cannoli: Italské trubičky patrně pocházejí ze sicilského harému

cannoli

Mohlo by vás zajímat

Cestovka b.s.

Cestovka b.s. | 9. díl

Spojené arabské emiráty patří mezi nejbohatší a nejmodernější státy světa. Většině lidí se při zmínce o nich vybaví hlavně Dubaj, tato okouzlující země však nabízí mnohem víc! Share Tweet Email

Číst více

Dovolená v Řecku

Dovolená v Řecku: 3 důvody proč navštívit ostrov Kos

Prosluněné Řecko je jistě jedním ze symbolů pro letní dovolenou a pro jeho ostrovy to platí minimálně dvojnásob. Však se také není čemu divit, díky jejich kráse a přívětivému podnebí si je za svůj domov lidé poprvé zvolili již před více než 9000 lety! Dnes bude v našem hledáčku malebný ostrov Kos. Share Tweet Email

Číst více

Nejkrásnější pláže Hurghady

Dovolená v Egyptě: Nejkrásnější pláže Hurghady

Pojďme společně objevit ty nejkrásnější pláže Hurghady! Hřejivé paprsky slunce v průběhu celého roku, krásné zlatavé pláže s jemným pískem, průzračné a vyhřáté Rudé moře plné ryb a dalších mořských živočichů, skvěle vybavené hotelové komplexy, působivá atmosféra arabských tržišť, vynikající pochoutky egyptské kuchyně a mnoho dalšího. To je Egypt! Share Tweet Email

Číst více