jídlo Archivy - Blue Style Blog
Tlačítko Zpět nahoru
„Každému připadají hvězdy jiné. Tomu, kdo cestuje, ukazují cestu. Pro jiného jsou to jen světélka na nebi. Pro vědce je to problém k řešení.“ Antoine de Saint-Exupéry

Nejnovější příběhy z cestování

italský salám Mortadella Bologna

Chutě světaItálie

Chutě světaItálie

Mortadella Bologna: Měkký italský salám z vepřového masa a tuku

  •  16. dubna 2024

Italská gastronomie patří k nejlepším na světě, o tom není pochyb. Většinu pokrmů (např. pizzu) zná každý z nás, dokonce i ti, kteří v Itálii dosud nebyli. Jsou však jídla nebo výrobky, které už kdekdo opakovaně ochutnal, ale jen přibližně každý druhý si pamatuje, jak se „to“ vlastně jmenuje. Tak schválně – co přesně se vám vybaví, když se řekne mortadella (česky mortadela)? Jedná se o měkký salám z vepřového masa, tuku a černého pepře, některé verze obsahují také pistácie, myrtu nebo olivy. Chráněným zeměpisným označením EU se pyšní Mortadella Bologna (boloňská mortadela), která je nejznámější.

Číst více

dovolená v Kalábrii

DestinaceKalábrieRady na cestuItálie

DestinaceKalábrieRady na cestuItálie

Dovolená v Kalábrii: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

  •  18. října 2022

Chystáte se s CK Blue Style do Itálie, konkrétně do Kalábrie? Pokud ano, nejspíš se v duchu ptáte sami sebe: Co si mám vzít s sebou? Potřebuji vízum? Mám si už v Česku proměnit peníze? Čeho se během pobytu vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co tam nakupovat a co ne? Tyto a další otázky si kladou především Češi, pro které bude letošní dovolená v Kalábrii premiérou.

Číst více

Acquacotta

ReceptyDestinaceChutě světaItálie

ReceptyDestinaceChutě světaItálie

Acquacotta: Oblíbená italská polévka, kterou vymysleli chudí lidé

  •  6. dubna 2021

Jedním z hlavních důvodů, proč Češi míří na dovolenou nebo eurovíkend do Itálie, je vyhlášená místní gastronomie. Aby ne – italská kuchyně se řadí mezi nejlepší na světě. Jedinečná jsou nejen hlavní jídla a dezerty, ale také polévky. Kromě minestrone je proslulá i acquacotta, jejíž základ tvoří více druhů zeleniny, chléb a tzv. ztracené vejce.

Číst více

magnetky s motivem města Pizzo

DestinaceKalábrieItálieTipy na výlety

DestinaceKalábrieItálieTipy na výlety

Pizzo: Město v italské Kalábrii láká na tartufo, nákupy i hrad Murat

  •  8. prosince 2020

Uvažujete o dovolené v nádherném italském regionu Kalábrie, který oplývá atraktivními písčitými plážemi, velmi chutnou gastronomií i četnými přírodními krásami? Není divu – průmyslové zóny a tovární komíny byste zde hledali marně. Naopak v této oblasti můžete obdivovat několik zajímavých historických měst. Kromě Tropey je to například Pizzo, odkud pochází věhlasná zmrzlina tartufo.

Číst více

saltimbocca

ReceptyChutě světaItálie

ReceptyChutě světaItálie

Saltimbocca: Italská specialita z telecího masa a prosciutta

  •  12. srpna 2015

Milujete maso? V tom případě vás nejspíš zaujme italské jídlo saltimbocca, s jehož obdobou se můžete setkat i v některých českých restauracích. Že vám to nic neříká? Zjednodušeně řečeno – jedná se o telecí řízečky nebo závitky s plátky prosciutta a se šalvějí. Pojďme si však tento úžasný pokrm představit trochu podrobněji!

Číst více

frittata

Chutě světaItálie

Chutě světaItálie

Frittata: Tato proslulá italská specialita vám postavu nezničí

  •  30. července 2014

Jestliže se zavítáte do slunné Itálie, v jídelním lístku řady tamějších restaurací najdete pojem frittata. Co konkrétně si pod ním máte představit?

Číst více