kuchyně Archivy - Blue Style Blog
Tlačítko Zpět nahoru
„Každému připadají hvězdy jiné. Tomu, kdo cestuje, ukazují cestu. Pro jiného jsou to jen světélka na nebi. Pro vědce je to problém k řešení.“ Antoine de Saint-Exupéry

Nejnovější příběhy z cestování

cestovatel Richie pluje kolem ostrova Mallorca

DestinaceMallorcaŠpanělsko

DestinaceMallorcaŠpanělsko

Mallorca: Tohle můžete zažít na největším španělském ostrově!

  •  10. června 2022

Největší španělský – a zároveň největší baleárský – ostrov Mallorca není třeba dlouze představovat. Mnozí z vás jistě tuto oblíbenou destinaci v minulosti navštívili. Ale jak to tam vypadá aktuálně? Na konci května, kdy už teplota vody ve Středozemním moři vyloženě svádí ke koupání, jsme na Mallorce pořídili tuto fotoreportáž. Zaměřili jsme se nejen na hotely z nabídky CK Blue Style, ale především na přírodní lokality, městečka, památky, suvenýry i místní dobroty.

Číst více

egyptské jídlo molokhia

DestinaceChutě světaEgypt

DestinaceChutě světaEgypt

Molokhia: Tradiční egyptské jídlo, které připomíná špenát

  •  16. září 2021

Chystáte se na dovolenou do Egypta a láká vás ochutnat místní gastronomické speciality? Jednou z nejznámějších je molokhia, mulukhiyah, molokheyya nebo také mulukhiyyah. Tento pokrm na první pohled připomíná špenát ze školní jídelny, což možná někoho odradí. Můžeme vás však ujistit, že molokhia nemá se špenátem nic společného. Tedy kromě toho, že je tmavě zelená.

Číst více

Zářijová dovolená v Bulharsku

BurgasDestinaceBulharsko

BurgasDestinaceBulharsko

Fotoreportáž: Zářijová last minute dovolená v Bulharsku

  •  6. září 2021

Hodláte v září vyrazit k moři? Pokud se vám nechce cestovat někam daleko, vydejte se do Bulharska. Výhodný last minute zájezd si můžete zakoupit třeba i den předem. A je úplně jedno, zda poletíte sami nebo s někým dalším. Začátkem září 2021 jsem strávil dovolenou v bulharském Nesebaru. Počasí bylo vesměs nádherné, za celý týden pršelo jen čtvrt hodiny. Jsem zvyklý v této destinaci pobývat právě v tomto období. Tady je moje fotoreportáž!

Číst více

ReceptyDestinaceŘeckoChutě světa

ReceptyDestinaceŘeckoChutě světa

Taramosalata: Řecká pomazánka z jiker připomíná ovocnou pěnu

  •  13. července 2021

Dovolená v Řecku je o klidu, pohodě a skvělém jídle. Ať už se vydáte na ostrov Kréta, Korfu, Kos, Samos, Zakynthos, Kefalonie či Rhodos, všude narazíte na pokrm zvaný taramosalata (neboli taramasalata). Obvykle má růžovou barvu, takže z dálky vypadá jako ovocná pěna. Nenechte se zmást! Ve skutečnosti je to pomazánka, která s ovocem nemá vůbec nic společného.

Číst více

banitsa

DestinaceReceptyBulharskoChutě světa

DestinaceReceptyBulharskoChutě světa

Banitsa: Bulharský koláč, který obsahuje jogurt a balkánský sýr

  •  7. června 2021

Letní dovolená v Bulharsku je o koupání, přírodě, památkách, nízkých cenách potravin i suvenýrů a krátké době letu. Během pobytu v oblasti Varna nebo Burgas ochutnáte bulharské speciality, mezi které patří také banitsa (neboli banitza či banica). Pojďme si tento tradiční pokrm, který za pár korun seženete takřka na každém rohu, krátce představit!

Číst více

DestinaceReceptyChutě světaŠpanělsko

DestinaceReceptyChutě světaŠpanělsko

Churros: Podlouhlé koblihy osladí vaši dovolenou ve Španělsku

  •  22. dubna 2021

Během eurovíkendu nebo dovolené ve Španělsku, tedy i na ostrově Mallorca, určitě narazíte na churros (čuros). Jedná se o vyhlášenou místní specialitu, připravovanou z odpalovaného těsta. Konkrétně jde o smažené skořicové pečivo ve tvaru tyčinek hvězdicovitého nebo kulatého průřezu. Nechybí na stole ani během svátečních snídaní, například na Nový rok.

Číst více

Acquacotta

DestinaceReceptyChutě světaItálie

DestinaceReceptyChutě světaItálie

Acquacotta: Oblíbená italská polévka, kterou vymysleli chudí lidé

  •  6. dubna 2021

Jedním z hlavních důvodů, proč Češi míří na dovolenou nebo eurovíkend do Itálie, je vyhlášená místní gastronomie. Aby ne – italská kuchyně se řadí mezi nejlepší na světě. Jedinečná jsou nejen hlavní jídla a dezerty, ale také polévky. Kromě minestrone je proslulá i acquacotta, jejíž základ tvoří více druhů zeleniny, chléb a tzv. ztracené vejce.

Číst více

paella

DestinaceReceptyChutě světaŠpanělsko

DestinaceReceptyChutě světaŠpanělsko

Paella: Věhlasné španělské jídlo, které pochází z Valencie

  •  25. března 2021

Rýže, zelenina, koření, olivový olej, různé druhy masa či mořské plody jsou základem španělského národního pokrmu paella. Připomíná rizoto a pochází z okolí města Valencie, ležícího na východě této temperamentní země. Připravuje se na velké pánvi paellera, od níž se odvíjí i název jídla. A jak už to tak bývá, existuje vícero variant lišících se některými ingrediencemi.

Číst více

Dovolená v Bulharsku

DestinaceRady na cestuBulharsko

DestinaceRady na cestuBulharsko

Dovolená v Bulharsku: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

  •  5. března 2021

Poletíte v létě do Varny či Burgasu? Ať už si vyberete letovisko Sv. Konstantin a Helena, Zlaté Písky, Kranevo, Albena, Obzor, Elenite, Svatý Vlas, Slunečné pobřeží, Nesebar, Ravda, Pomorie, Sozopol, Primorsko či Lozenec, téměř všichni si v duchu položíte stejné otázky: Co si vzít s sebou? Potřebuju cestovní pas, případně vízum? Mám si v Česku proměnit peníze? Čeho se vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co tam kupovat a co ne? Týká se to především každého Čecha, pro kterého bude letošní dovolená v Bulharsku premiérou.

Číst více

Dolmades

DestinaceŘeckoReceptyChutě světa

DestinaceŘeckoReceptyChutě světa

Dolmades: Tradiční řecké jídlo, jež tvoří vinné listy, rýže a zelenina

  •  23. února 2021

Dovolená v Řecku je hlavně o pohodě, přírodě, nádherně čistém moři, antických památkách a vynikající gastronomii. Během pobytu v této oblíbené zemi patrně narazíte na pokrm zvaný dolmades (neboli dolma). Je celý zelený a na první pohled tak trochu tajemný. Jedná se o vinné listy plněné rýží a zeleninou, výjimečně i masem.

Číst více