specialita Archivy - Strana 2 z 3 - Blue Style Blog
Tlačítko Zpět nahoru
„Každému připadají hvězdy jiné. Tomu, kdo cestuje, ukazují cestu. Pro jiného jsou to jen světélka na nebi. Pro vědce je to problém k řešení.“ Antoine de Saint-Exupéry

Nejnovější příběhy z cestování

Tuniská jídla: Na čem si pochutnáte na pevnině i ostrově Djerba?

DestinaceChutě světaTunisko

DestinaceChutě světaTunisko

Tuniská jídla: Na čem si pochutnáte na pevnině i ostrově Djerba?

  •  2. listopadu 2020

Chystáte se poprvé v životě do Tuniska? Ať už strávíte dovolenou na pevnině nebo na ostrově Djerba, můžete se těšit nejen na pohodové hotelové komplexy a písčité pláže s pozvolným vstupem do moře, ale také na spoustu kulinářských specialit. Mnohá tuniská jídla jsou výrazně kořeněná. Některá jsou ovlivněna francouzskou, italskou (především sicilskou) a tureckou kuchyní, jiná „přivandrovala“ z dalších afrických zemí a následně byla více či méně upravena. Tuniskou kuchyni v minulosti hodně formovali Berbeři.

Číst více

bob čorba

ReceptyBulharskoChutě světa

ReceptyBulharskoChutě světa

Bob čorba: Bulharská fazolová polévka, kterou vymysleli rolníci

  •  10. září 2020

Hlavním jídlem v bulharských klášterech byla a je fazolová polévka zvaná bob čorba (neboli bob chorba). A nejen tam! Kdysi dávno ji vymysleli chudí rolníci, postupem času se z ní stalo národní jídlo. Pokud se vydáte do Bulharska na dovolenou, je vysoce pravděpodobné, že na ni narazíte v každé druhé restauraci. Jedno je jisté – po její konzumaci rozhodně nepřiberete!

Číst více

thajská polévka Tom Yum Goong neboli Tom Yam Goong

ThajskoReceptyChutě světa

ThajskoReceptyChutě světa

Thajská polévka Tom Yum Goong vás uchvátí ostrokyselou chutí

  •  30. října 2019

Už jste byli v Thajsku nebo alespoň v pravé thajské restauraci? Pak vás zřejmě zaujala vyhlášená thajská polévka Tom Yum Goong (nebo také Tom Yam Goong, Tom Yam Kung či Tom Yum Kung). Je ostrokyselá a přesto, že recept na její přípravu není striktní, měla by rozhodně obsahovat vývar, chilli, limetku, galangal, rybí omáčku a krevety. Zpravidla v ní nechybějí ani asijské houby.

Číst více

arancini

ReceptyChutě světa

ReceptyChutě světa

Arancini: Italská specialita, kterou vám naservírují na ostrově Sicílie

  •  23. července 2019

Největší italský ostrov Sicílie láká nejen plážové typy, ale také milovníky památek, přírodních unikátů a skvělé gastronomie. Jedna ze specialit, na nichž si tady můžete pochutnat, se jmenuje arancini. O co se jedná? O sicilské národní jídlo, které má certifikát Prodotto agroalimentare tradizionale udělovaný italským ministerstvem zemědělství. Konkrétně jde o smažené kuličky plněné rýží, masovým ragú a sýrem. Ale pozor – kulatý tvar rozhodně není pravidlem!

Číst více

curacao

ReceptyChutě světa

ReceptyChutě světa

Curacao: Modrý likér s příchutí karibského pomeranče

  •  19. září 2017

Neobejdou se bez něj známý koktejl Blue Lagoon, drink Blue Hawaii a další míchané alkoholické nápoje. Řeč je o likéru curacao, který pochází ze stejnojmenného ostrova patřícího Nizozemí. Konkrétněji – curacao je modrý likér ochucený sušenými slupkami citrusového ovoce zvaného laraha, které se pěstuje na ostrově Curacao v jižní části Karibského moře.

Číst více

čevapčiči

ReceptyChutě světa

ReceptyChutě světa

Čevapčiči: U nás téměř zapomenutá balkánská pochoutka

  •  22. května 2017

Kdysi jsme tento pokrm (jen psaný s b, nikoliv s p) nacházeli na jídelním lístku většiny restaurací takřka denně, pak se, bohužel, vytratil, stejně jako mnoho dalších „socialistických“. Základem názvu je perské slovo kebab (ten je u nás naopak čím dá populárnější) s tím rozdílem, že čevapčiči se připravuje z mletého masa, obvykle hovězího, jehněčího, skopového či vepřového.

Číst více

keftedes

ReceptyŘeckoChutě světa

ReceptyŘeckoChutě světa

Keftedes: Řecké masové kuličky jsou prastarou delikatesou

  •  10. dubna 2017

Staré Řecko bylo kolébkou evropské civilizace, mnohé znalosti z tohoto období využíváme dodnes, aniž si to uvědomujeme. Proto asi nepřekvapí skutečnost, že odtamtud pochází i první kuchařka. V roce 320 před n. l. ji napsal básník Archestratus – pod názvem Daedalus chutných jídel. Později Atheneus, egyptský Řek, vydal další podobnou – Deipnosofistes neboli Večeře učených. Není jen plná receptů na přípravu jídel, ale i podrobných popisů místních zvyklostí, stolování, způsobů podávání jídel a třeba také sexuálních hrátek!

Číst více

Phad Thai

ThajskoReceptyChutě světa

ThajskoReceptyChutě světa

Phad Thai: Vyhlášené thajské nudle, které si zamilujete

  •  20. ledna 2016

Máte rádi thajskou kuchyni, anebo ji zatím moc neznáte? Teď je ten správný čas vyzkoušet – a zároveň jimi okouzlit kamarády a rodinu – vynikající nudle Phad Thai. S velkou pravděpodobností zachutnají každému a vaření vám nezabere více než 30 minut. Přinášíme vám originální recept z thajské kuchyně.

Číst více

horchata

MallorcaReceptyChutě světaŠpanělsko

MallorcaReceptyChutě světaŠpanělsko

Horchata: Lahodný španělský nápoj, který umí léčit

  •  12. ledna 2016

Jestliže zamíříte do Španělska, pravděpodobně tam narazíte na místní specialitu nazvanou horchata. Na první pohled vypadá jako ochucené mléko, ale to je pouhé zdání. Jedná se totiž o studený nápoj z tzv. tygřích ořechů (španělsky chufas), což ve skutečnosti nejsou ořechy, ale hlízy šáchoru jedlého.

Číst více

bugatsa

ReceptyŘeckoChutě světa

ReceptyŘeckoChutě světa

Bugatsa: Specialita, kterou Řekové jedí nejčastěji dopoledne

  •  23. listopadu 2015

Řekové brzy ráno doma většinou nesnídají. Zato svačinu si logicky nenechají ujít. Mnohdy volí pokrm nazvaný bugatsa (nebo také bougatsa). Na něj často narazíte i vy, když se vydáte do Řecka na dovolenou. O co se konkrétně jedná?

Číst více