Zažijte tureckou masáž v tradičních tureckých lázních hammam

ZážitkyTurecko

Chystáte se do Turecka a chcete během dovolené podpořit ještě více svoje zdraví? Vyzkoušejte tradiční turecké lázně zvané hammam! 

Turecko je zemí, která má hodně co nabídnout a vy zde můžete prožít nezapomenutelnou dovolenou, ze které se vrátíte odpočatí a plní nově nabyté energie. Nachází se tu přepychové hotelové komplexy, pohostinní a milí obyvatelé, nádherné pláže, průzračně čisté moře a dechberoucí přírodní scenérie.

To však není vše! Země má v rukávu ještě jedno velké eso, pokud jde o zrelaxování těla a mysli. Ano, řeč je o tradiční turecké parní lázni zvané hammam (někdy též hamam). Celá procedura má prokazatelně pozitivní vliv na zdraví.

Hammam: Pro krásu i pro zdraví

Mezi hlavní benefity lze zařadit například vyčištění pokožky a odstranění odumřelých vrstev pomocí peelingu, který umožní i prokrvení a lepší vyživení kůže. Hammam má pozitivní vliv rovněž na pohybový aparát, zlepšuje krevní oběh i imunitu a je vhodný také pro ty, kteří mají problém s dýcháním nebo alergiemi.

Turci toto všechno vědí už dlouhá léta a umí to patřičně využít. Nejstarší písemné zmínky o veřejných lázních pocházejí z 9. století, později byly budovány i soukromé hammamy v palácích nebo domech bohatých měšťanů. Původně se stavěly v blízkosti mešit, protože sloužily k rituální očistě těla i duše.

Tradiční lázně jsou samozřejmě oddělené pro muže a ženy, ty turistické už však bývají společné. A jak celá procedura vlastně probíhá?

Jak to celé probíhá?

Po vstupu jste uvedeni do šaten, kde si odložíte své oblečení a další věci. Na převlečení dostanete lázeňský úbor. Ten mužský je tvořen pouze ručníkem, jenž se má omotat okolo pasu. Ženská varianta je o něco důmyslnější –⁠ dámy většinou obdrží volné krátké kalhoty a vršek podobný hornímu dílu plavek. Popsaný oděv se samozřejmě může trochu lišit, záleží na konkrétním hammamu. Na nohy však dostávají všichni dřevěné sandále.

Z šaten se vydáte do studené místnosti, kterou ovšem jen projdete a vstoupíte do místnosti teplé. Zde je vhodné nějakou dobu pobýt, aby si vaše tělo postupně přivyklo vyšší teplotě. Následuje totiž horká místnost –⁠ srdce celého hammamu.  

Prostředí jako pro sultána

Prostor je převážně z mramoru, uprostřed něj se nachází velký stůl, na němž návštěvníci lázní relaxují a čekají na svou masáž nebo po ní odpočívají. Místnost je krytá kupolovitou střechou s malými okénky a na stěnách většinou najdete kohoutky, u nichž se nacházejí nádoby se studenou vodou. Tou se můžete během čekání polévat, aby vám nebylo takové horko.

Nejprve vás čeká počáteční relaxace a prohřátí na teplém mramorovém stole. Poté se vás ujme tak zvaný tellak neboli masér. Ten se v prvním kroku postará o vaši očistu –⁠ pomocí speciální žínky odstraní z vaší pokožky špínu a odumřelé vrstvy. Následuje omytí vodou a namydlení.

A pak už konečně přichází na řadu samotná masáž. Při ní je samozřejmě nejlepší být co nejvíce uvolněný, a to jak po fyzické, tak po psychické stránce. Pro někoho to však nemusí být úplně jednoduché, neboť tradiční turecké masáže jsou ovlivněné orientálním masérským uměním, kombinují prvky například shiatsu, thajských a reflexivních masáží.

Celý rituál vedený tellakem končí opětovným namydlením a omytím vodou. Na řadu přichází závěrečná relaxace, během které je dobré nechat doznít vše, co se odehrálo ve vašem těle i mysli. Jak dlouho zůstanete je jen na vás.

Když usoudíte, že už je čas odejít, vrátíte se do teplé místnosti, kde dostanete ručník na osušení. Pokud nechcete projít rychlou změnou teplot, chvíli tu vydržte, ať si vaše tělo opět přivykne. Na řadu totiž přichází samozřejmě studená místnost, ve které si můžete ještě odpočinou a dát si něco k pití. Skvělou volbou je rozhodně čaj. A pak už jen zbývá se převléct v šatně a vyrazit za dalším tureckým dobrodružstvím.

Zažijte s námi skutečný odpočinek na dovolené v Turecku, díky tradičním parním lázním hammam! Jedná se skutečně o nezapomenutelný zážitek. Věřte nám –⁠ nebudete litovat!

 

Silvestrovská párty

Největší ohňostroj na světě nebo novoroční párty na hotelu?

Dovolená na kole: Nejlepší destinace pro cyklisty

Štítky:

Mohlo by vás zajímat

Faraonova kletba aneb jsou obavy na místě?

Dovolená v Egyptě: Faraonova kletba aneb jsou obavy na místě?

Chystáte se na dovolenou do Egypta a obáváte se onemocnění, kterému se říká faraonova kletba či pomsta? Ve velkých letoviscích z ní strach mít nemusíte, přesto vám pro jistotu přinášíme rady a tipy, jak možnost nákazy snížit na minimum a co dělat, pokud i přesto onemocníte. Nenechte si zkazit dovolenou a buďte připraveni! Share Tweet […]

Číst více

Experti na cestách

Experti na cestách: 38. díl

Hostem nového dílu Expertů na cestách je dermatoložka Monika Arenbergerová. Dozvíte se, jak se zdravě a bezpečně opalovat a co dělat, když se na sluníčku spálíte. Reportérka Petra Staňová vám spolu s Lenkou Pátek, obchodní ředitelkou CK Blue Style, představí egyptské letovisko Marsa Matrouh a herec Igor Orozovič prozradí, jak letos tráví dovolenou.  Share Tweet […]

Číst více

Marsa Mubarak

Lodní výlet a šnorchlování v zátoce Marsa Mubarak

Patříte mezi milovníky šnorchlování a potápění? Tak to určitě víte, že jednou z oblíbených a vyhledávaných lokalit je Rudé moře. Ale už jste byli v malebné zátoce Marsa Mubarak v Marsa Alam? Share Tweet Email

Číst více