Výlety v Sharm El Sheikh: Klášter svaté Kateřiny a Mojžíšova hora

DestinaceSharm El SheikhTipy na výletyEgypt

Chystáte se do Egypta za krásnými plážemi a průzračným Rudým mořem? A víte, jaké výlety v Sharm El Sheikh můžete podniknout? Co třeba se vypravit za hranice resortu a navštívit klášter svaté Kateřiny a slavnou Mojžíšovu horu v pohoří Sinaj? Věřte nám, že takový výlet rozhodně stojí stát za to.

Pokud patříte mezi milovníky historie, rozhodně si během dovolené v egyptském letovisku Sharm El Sheikh nenechte ujít výlet do kláštera svaté Kateřiny a na Mojžíšovu horu, dvě významná místa hned pro tři světová náboženství –⁠ křesťanství, islám a judaismus.

Hora s biblickým významem

Mojžíšova hora se nachází v pohoří Sinaj nedaleko hory Svaté Kateřiny i stejnojmenného městečka a kláštera. Se svojí výškou 2285 m n. m. sice není nejvyšší horou Egypta, avšak dala by se asi označit za nejvýznamnější. Je totiž považována za posvátné místo, neboť právě zde podle legendy předal Bůh Mojžíšovi Desatero přikázání.

Za rudozlatým východem slunce

Vrchol hory s malou kaplí je nejen poutním místem, ale také oblíbeným cílem turistům, kteří sem míří hlavně na překrásný východ slunce. K dispozici jsou dvě cesty – širší a pohodlnější, ale delší, s možností jízdy na velbloudovi a pouze 750 schody a náročnější, zvaná Schody pokání či Mojžíšova stezka, tvořená 3750 příkrými schody vytesanými do skály. Během výšlapu narazíte na několik odpočinkových míst se stánky s občerstvením a suvenýry.  

Výstup na horu začíná v brzkých ranních hodinách a většinou trvá mezi 2,5 a 3,5 hodinami. K usnadnění výšlapu lze za poplatek využít svezení na velbloudech, jejichž trasa končí pod již zmíněným kratším schodištěm. Na cestu i na samotné čekání na první ranní paprsky doporučujeme se přiobléct. Samozřejmostí je pevná prošlápnutá obuv.  

Pozorování svítání z vrcholku Mojžíšovy hory je opravdu nezapomenutelným a nádherným zážitkem, jehož obraz se vám vryje nejen do hlavy, ale také do srdce. Při sestupu, se kterým opravdu není třeba spěchat, si pak můžete vychutnat výhled na okolní scenérie tvořené proláklinami a skalnatými stěnami zbarvenými paprsky probouzejícího se slunce. 

Magická atmosféra starých časů

Jak už jsme zmínili výše, za návštěvu stojí i klášter svaté Kateřiny ležící v údolí vádí al-Dér na úpatí Mojžíšovy hory. Považuje se za jeden z nejstarších stále fungujících klášterů na světě a roku 2002 byl zapsán na Seznam kulturního dědictví UNESCO.  

Také toto místo je opředeno legendami a to hned několika. Jedna z nich vypráví, že právě zde v dávných dobách spatřil Mojžíš hořící keř a zjevení samotného Boha. Není tedy divu, že sem každý rok míří tisíce poutníků.

Druhá se váže k jmenovkyni kláštera. Kateřina prý byla alexandrijská princezna, která přijala křesťanství. Při obhajobě své víry zaujala císaře Maxentia, jenž jí nabídl sňatek, ona však odmítla a místo toho se ve svém snu zasnoubila s Ježíšem Kristem. Uražený císař se jí samozřejmě snažil víru vyvrátit, avšak bezúspěšně, a tak ji nakonec nechal popravit. Její tělo ovšem podle legendy záhadně zmizelo příběh praví, že bylo odneseno anděli na nejvyšší horu Egypta, jež později dostala také jméno po této světici. Někteří věří, že její ostatky jsou nyní uloženy právě ve zmíněném klášteře.  

Klášter několika jmen

Původně byl na místě pouze kostel, založený ve 4. století císařovnou Helenou. V 6. století zde byl pak císařem Justiniánem vybudován klášter Proměnění Páně, někdy nazývaný také klášter Hořícího keře. Nynější název získalo místo podle legendy až po objevení ostatků svaté Kateřiny sinajskými mnichy. 

Řecký ortodoxní klášter je tak vzhledem ke své historii považován za nejstarší křesťanský klášter, jenž stále plní svou původní funkci. Jeho zdi v byzantském stylu chrání legendární „hořící keř“ i významné sbírky raně křesťanských rukopisů a ikon.  

Unikátní ikony, Mojžíšova studna i starobylá mešita

Základem kláštera je trojlodní bazilika za jejímž oltářem se nachází kaple Hořícího keře. Mozaiková výzdoba pochází zejména ze 17. a 18. století, ale například v apsidě lze spatřit trojici unikátních mozaik z 6. století. Najdete tu rovněž cennou sbírku ikon, ta nejstarší pochází z 5. století.

Opomenout nelze ani světově proslulou knihovnu ukrývající druhou největší sbírku raně křesťanských rukopisů (ta první se nachází ve Vatikánu). Je zde dokonce uložen jeden z nejvýznamnějších –  Sinajský kodex. Poklady tohoto významu, stejně tak jako některé části kláštera, jsou však očím běžného návštěvníka skryty. Není divu, že vzhledem k přítomnosti těchto cenností je klášterní komplex obehnán vysokou pevnou zdí.  

Kromě baziliky můžete navštívit i místní kostnici, již plní zejména ostatky mnichů, kteří tu v průběhu let žili. Dalším významným předmětem, areálu je Mojžíšova studna, u které se podle legend potkal tento významný muž se svou budoucí ženou. Možná vás překvapí, že součástí komplexu je mešita. Vybudována byla ve 12. století pro jednoho z beduínských pracovníků a muslimské poutníky. 

Součástí kláštera jsou i zahrady s ovocnými stromy a hřbitov. Jak již bylo řečeno, místo stále plní svou původní funkci a o jeho chod se stará přibližně dvacet mnichů. Návštěvníkům je proto zpřístupněna jen omezená část areálu.

Ať už jste věřící nebo ne, věřte, že návštěva Mojžíšovy hory a kláštera svaté Kateřiny vás na chvíli přenese daleko do historie a vy budete moct nahlédnout pod pokličku tajemství. Tak si nenechte ujít tato unikátní místa s vpravdě mystickou atmosférou. Výlety v Sharm El Sheikh budou pro vás vítaným zpestřením vaší pohodové dovolené.

Marsa Matrouh

Marsa Matrouh – Egypt, jak ho neznáte!

Dovolená v Egyptě: Egyptské parfémy a aromaterapie

Tajemství egyptských parfémů a aromaterapie

Mohlo by vás zajímat

Predjama Castle

Predjama Castle: Největší jeskynní hrad světa je pýchou Slovinska

V jihozápadní části Slovinska, necelou hodinu jízdy od Lublaně, se doslova ukrývá atraktivní světový unikát. Jedná se o Predjamský hrad (Predjamski grad či Predjama Castle), který je v Guinnessově knize rekordů zapsán jako největší jeskynní hrad na světě. A to díky skutečnostem, že stojí u vstupu do jeskynního komplexu a že nemá žádnou konkurenci, co […]

Číst více

Cestovka BS

Cestovka b.s. | 4. díl

Egypt se stal mezi Čechy oblíbenou dovolenkovou destinací. Tato krásná země však nabízí mnohem víc než jen odpočinek na zlatavých plážích a v luxusních hotelových resortech! Share Tweet Email

Číst více

Egyptské zvyky a tradice: Nahlédněte pod pokličku života v zemi faraonů!

Egypt. Tak vzdálený a přesto tak blízký. Díky své tajemné historii, nádherným plážím, průzračnému Rudému moři plnému života a vřelosti místních obyvatel se v průběhu let stal jednou z nejpopulárnějších turistických destinací nejen pro obyvatele České republiky. Dnes se pojďme společně podívat na některé typicky egyptské zvyky a tradice, jejichž znalostí zcela jistě vykouzlíte další […]

Číst více