Kapverdské ostrovy jsme si opravdu zamilovali a jejich nádherným plážím se zlatavým pískem a průzračným vodám vyhřátého Atlantiku jsme již věnovali nejeden článek. Co však prozatím zůstávalo poněkud stranou, byla kapverdská kuchyně. To jsme se rozhodli dnes napravit.
Poznávat cizí země za pomoci chuťových pohárků totiž patří mezi naše oblíbené činnosti a ani Kapverdy v tomto ohledu nepředstavují výjimku. Tyto ostrovy s jedinečnou kulturou, která se utvářela v průběhu staletí jejich pohnuté historie, mají totiž i z kulinářského hlediska hodně co nabídnout.
Jaká je kapverdská kuchyně?
Jednoduchá a přesto vydatná, plná chuti a jedinečného charakteru. Léta vlivu různých kultur v kombinaci s nutností kreativity tváří v tvář příkoří a nedostatku dala vzniknout zcela jedinečné směsici chutí, vůní a textur. Mezi hlavní ingredience v kapverdské kuchyni patří treska a další mořské plody, vepřová plec, batáty, rýže, kukuřičná kaše a maniok.
Na současnou podobu kapverdské kuchyně měly vliv zejména tři hlavní faktory – pohnutá historie, blízkost oceánu a samozřejmě moderní doba, která zmenšila světové vzdálenosti a otevřela i dříve hůře přístupná místa návštěvníkům z celého světa. Pojďme si tyto body nyní rozvést trochu podrobněji.
Kapverdy jako tavící kotlík kultur a chutí
Jen málokdy máme možnost nahlédnout až na samotný počátek existence národa tak, jak je to možné v případě Kapverďanů. Jejich historie se totiž začala psát až v 15. století a nutno dodat, že zpočátku velmi černým písmem. Do té doby neobydlené ostrovy se totiž po svém objevení Portugalci rychle staly centrem transatlantického obchodu s otroky, který byl v té době jednou z ekonomických páteří portugalského impéria.
Na ostrovech tak docházelo k nedobrovolným kontaktům mezi kulturami z různých částí Afriky, kulturou portugalskou a kulturou židovskou. Ta poslední jmenovaná přišla na ostrovy v polovině 16. století, když utíkala před řáděním španělsko-portugalské inkvizice. Všechny tyto kultury si s sebou samozřejmě přivezly i své kulinářské zvyklosti a přispěly tak svým dílem do jedinečné skládačky, kterou je současná kapverdská kuchyně.
Ostrovy sloužily mimo jiné i jako překladiště cukrové třtiny, což způsobilo rozmach místní produkce rumu zvaného grogue destilovaného právě z cukrové třtiny.
Kapverdy obklopené oceánem
Atlantský oceán, ve kterém se kapverdské souostroví nachází, byl odjakživa samozřejmě hlavním zdrojem obživy většiny místních obyvatel. To je ještě umocněno faktem, že zejména některé z ostrovů nejsou příliš úrodné a pěstování plodin je zde podnikem náročným a značně nejistým. Kapverdská kuchyně si tedy vzala z oceánských vod opravdu velké množství inspirace.
Jedním z nejpopulárnějších pokrmů je tuňák (charakteristické červeno-zlaté konzervy z něj jsou také oblíbeným kapverdským suvenýrem), ale těšit se můžete i na mnohem exotičtější tvory v podobě humrů, olihní, mečounů, kaniců, pražem, chobotnic a makrel. Taková pestrost musí slušet každému prostřenému stolu, co říkáte?
Kapverdy jako stále populárnější turistický ráj
Není žádným tajemstvím, že Kapverdy se v posledních letech stávají stále častějším cílem cestovatelů a turistů z celého světa. To s sebou nese nejen mnohem více peněz, kterých je pořád ještě spíše chudším Kapverďanům jistě zapotřebí, ale také tlak na vyšší kvalitu poskytovaných služeb a ještě větší otevření se světu.
Zejména na hlavní ulici městečka Santa Maria tak potkáte vyhlášené italské, indické a různorodé jihoasijské restaurace té nejvyšší kvality. Stále větší popularitě se těší i kapverdské víno či káva, které se pěstují na ostrově Fogo.
Na pobřeží pak vyrůstají hotelové komplexy, díky jejichž bohaté All Inclusive nabídce si můžete pochutnat na dobrotách doslova z celého světa.
Ani zde však není nouze o tradiční pokrmy jako je populární cachupa, chutěmi překypující feijoada, banánové palačinky brinhola či pokrm z rýže a mořských plodů zvaný arroz de marisco.
Tak co, není na čase se vypravit se na Kapverdy a přesvědčit se na vlastní kůži o tom, že právě ony jsou tím pravým místem pro vaši skvělou dovolenou?
Mohlo by vás zajímat
Marsa Matrouh: Objevte krásu i tajemství oázy Síwa
Chystáte se do překrásné severoegyptské destinace Marsa Matrouh? Tak si během své dovolené nezapomeňte udělat výlet do úchvatné oázy Síwa – stojí to za to! Share Tweet Email
61. díl – Dubaj
Vítejte u speciálu Blue Style Expertů na cestách! Moderátorka Alice Procházková vás zavede do Dubaje, nejrychleji rostoucího města na světě. Ukáže vám nejvyšší budovu světa Burj Khalifu, největší tančící fontánu a umělý ostrov Palm Jumeirah. Můžete se těšit na snídani s tučňáky nebo na prohlídku „sedmihvězdičkového“ hotelu Burj Al Arab, kde si můžete vychutnat i […]
Cyklistické brýle: Dovolená na kole vyžaduje důkladnou ochranu očí
Chcete letní dovolenou v zahraničí spojit s jízdou na kole? Ideální je vyrazit na řecký ostrov Kos, případně na Krétu nebo na Rhodos. Náruživí cyklisté milují rovněž italskou Kalábrii a španělský ostrov Mallorca. Bicykl si můžete zapůjčit přímo v destinaci, avšak cyklistické brýle je záhodno zakoupit si už v České republice. Jaké jsou možnosti? Share Tweet Email






