Dovolená na Kapverdách: Zipline Cabo Verde aneb adrenalin na ostrově Sal

DestinaceSalKapverdy

Kapverdy jsou známé jako ráj pro milovníky vodních sportů, zažít se tu však dá i jiný adrenalin, než prohánět se po vlnách. Vítr okolo uší vám ale bude svištět tak jako tak, protože řeč je o místním lanovém skluzu Zipline Cabo Verde.

Sal není mezi ostrovy rozhodně žádný velikán, i přes to každoročně láká mnoho turistů, zejména milovníky vodních sportů a ty, co chtějí aspoň během dovolené žít podle místního motta „no stress“. Najdete tu slunečné počasí po celý rok, zlatavé dokonalé pláže, průzračně modré vody Atlantiku, několik přírodních zajímavostí a usměvavé obyvatele, kteří mají na všechno dost času. Rozhodně je tedy o co stát. Ale tím náš výčet nekončí!

Ačkoliv je kapverdský ostrov Sal poměrně plochý, nejvyšší vrchol ostrova má 408 metrů, patří k místním oblíbeným atrakcím zipline neboli lanový skluz. Na jihovýchodě se totiž tyčí 103 metrů vysoká a poměrně rozlehlá hora Serra Negra sopečného původu, na které na vás čeká asi nejadrenalinovější aktivita Kapverd. 

Stačí se domluvit s delegátem

Chcete se na dovolené trochu odvázat a prožít něco nezapomenutelného? Stačí se domluvit s delegátem CK Blue Style a můžete vyrazit na výlet na Zipline Cabo Verde. Cestu na atrakci i z ní vám zajistíme terénním autem se řidičem a asistentem. Na výlet si určitě nezapomeňte pevnou obuv, bude se vám totiž hodit.

Bezpečnost především

Z auta vystoupíte u sportovního klubu, který Zip Line Cabo Verde provozuje. Z informační cedule můžete zjistit, že zahájení provozu lanového skluzu se zúčastnil dokonce Dr. Olavo Correia, tehdejší místopředseda vlády a ministr financi Kapverdské republiky.

Než se vydáte za dobrodružstvím, čeká vás nejprve krátké školení v angličtině, abyste byli na celý zážitek řádně připraveni a věděli, jak to bude probíhat. Poté se spolu s instruktory vydáte vzhůru do kopce na začátek ziplinové trasy na vrcholu Serra Negra. Po cestě, která trvá maximálně 20 minut, na vás čeká i pěkná vyhlídka. 

Teprve na vrcholu se vám však otevře ten správný rozhled a navíc tu dostanete zdarma nealkoholický nápoj. Zdejší zajímavostí je kromě lanového skluzu i obří lavička v barvách vlajky Kapverdské republiky.

Proleťte se více jak 100 km/h

Pokud si troufnete, čeká vás více jak minutová jízda na laně nataženém vysoko nad zemí. Trasa je dlouhá 1040 metrů a můžete během ní dosáhnout rychlosti i přes 100 kilometrů za hodinu. Tomu říkáme vzrušující zážitek!

Instruktor vám pomůže navléknout lezecký úvazek i nasadit helmu a zahákne vás na lano. Ani o své osobní věci nemusíte mít strach, ty si totiž uložíte do zapůjčeného batohu. A pak už vzhůru dolů! Opravdu se není čeho bát, proto určitě nezavírejte oči a kochejte se výhledem do kraje.

Po příjezdu vám asistenti opět pomohou –⁠ sundáte si postroj i helmu a vrátíte si do kapes osobní věci. Pokud lanový skluz absolvujete s rodinou či přáteli, počkáte až budete opět všichni. Emocím se pravděpodobně nevyhnete a společně tak můžete sdílet pocity z adrenalinového zážitku. Až to z vás trochu opadne, vydáte se terénním vozem zpět k hotelu.

Celý výlet trvá přibližně dvě až tři hodiny a odvezete si z něj mnoho různorodých zážitků a vzpomínek, ať už vzrušujících nebo úsměvných jako třeba tady náš kolega a dobrodruh.

A pokud se vám zipline opravdu líbil, neváhejte se vypravit za dalším –⁠ například do emirátu Ras Al Khaimah na horu Jebel Jais v pohoří Al Hadžar.

Foto: Jakub Kutra a Pavel Raus

Fascinující SOHO Square v egyptském letovisku Sharm El Sheikh

Dovolená v Egyptě: Fascinující SOHO Square v letovisku Sharm El Sheikh

Dovolená na Sardinii: Panenská příroda i prastará kultura v pohoří Barbagia

Dovolená na Sardinii

Mohlo by vás zajímat

Dovolená u moře může začít už na palubě letadla, říká Lenka Pátek

Dovolená u moře může začít už na palubě letadla, říká Lenka Pátek

Není žádným tajemstvím, že veškeré zájezdy, které nabízí CK Blue Style, jsou letecké. Vysvětlení je nasnadě. Proč se například na Slunečné pobřeží v Bulharsku trmácet celý den autobusem a přitom riskovat, že někde uvíznete v zácpě, když tam můžete být za pouhé dvě hodiny? Další věc je, že do většiny destinací se jinak než letadlem […]

Číst více

Predjama Castle

Predjama Castle: Největší jeskynní hrad světa je pýchou Slovinska

V jihozápadní části Slovinska, necelou hodinu jízdy od Lublaně, se doslova ukrývá atraktivní světový unikát. Jedná se o Predjamský hrad (Predjamski grad či Predjama Castle), který je v Guinnessově knize rekordů zapsán jako největší jeskynní hrad na světě. A to díky skutečnostem, že stojí u vstupu do jeskynního komplexu a že nemá žádnou konkurenci, co […]

Číst více

Suvenýry: Na co si dát pozor?

Suvenýry: Co si lze přivézt zpět domů, a na co si dát naopak pozor?

Suvenýry. Kdo by je neměl rád? Společně s nimi si můžete přivézt domů na památku kousek své dovolenkové destinace a kdykoli ho ve své domácí vitrínce zahlédnete, přenesete se aspoň v myšlenkách na chvílí zpátky tam, kde vám bylo tak dobře. Kterým suvenýrům byste se však měli vyhnout, abyste se nedostali do potíží při svém […]

Číst více