Fugu: Pokrmy z jedovaté ryby jsou v Japonsku hitem

Chutě světa

Ryba fugu (Takifugu rubripes) patří do řádu čtverzubců. Není velká, ale zato velmi jedovatá. A přestože její konzumace každoročně připraví několik odvážlivců o život, poptávka roste. Přitom to rozhodně není levný špás, v některých restauracích stojí pokrmy z této „krasavice“ až 1000 dolarů!

Chutí se nejvíc podobá kuřeti

V Japonsku je zhruba tisícovka míst, kde si můžete tuhle „delikatesu“ dopřát. Poznáte je na první pohled, nad jejich vchodem jsou umístěné makety fugu.

restaurace s maketou

Maso těchto ryb se servíruje ve tvaru květů nebo jako sašimi, tedy jako tenoučké, takřka průsvitné plátky doplněné zeleninovou oblohou. Namáčejí se do sójové či citrusové omáčky.

Fugu se případně také dusí a griluje s omáčkou terijaki. Smažené ploutvičky se pro změnu podávají s tradiční japonskou pálenkou saké.

fugu na talířu

Kuchání fugu připomíná chirurgickou operaci

Od roku 1958 připravují fugu výhradně kuchaři s licencí. Jde o úspěšné absolventy dvouletých kurzů a věřte, že jich není mnoho. Z adeptů obvykle dokončí kurz sotva třetina, protože stačí i nepatrná chybička v teoretické či praktické části výuky a jsou nekompromisně vyloučeni. Není divu, jde přece o život!

ryby fugu

Kuchaři na fugu používají speciální nůž – fugu hiki, který musí být uložený zvlášť od ostatních nožů i dalšího kuchařského náčiní. Jed tetrodotoxin, na který neexistuje protijed, obsahují hlavně játra, kůže a některé další orgány ryby. K jejich poškození proto nesmí dojít a je třeba je bezpečně likvidovat.

ryba fugu a nůž fugu hiki

Spolehlivě vás zabije i malá kapka

K usmrcení dospělého člověka totiž stačí i kapka jedu o velikosti špendlíkové hlavičky a jed z jediné ryby prý dokáže usmrtit až tři desítky lidí. V porovnání s kyanidem je 1200krát silnější. K prvním příznakům otravy pak patří mravenčení kolem úst, následuje postupné ochrnutí svalstva (může ale dojít i k selhání srdce).

Člověk se v podstatě dusí při plném vědomí a jeho jedinou nadějí je dýchací přístroj, který mu pomáhá, dokud jedovatá látka nepřestane účinkovat.

pokrm z fugu

No, kdo se bojí, nesmí do lesa! Pokud neradi riskujete, dejte si třeba šopský salát v Bulharsku nebo churros ve Španělsku

tinto de verano

Tinto de verano: Nápoj, který vás osvěží ve Španělsku

Keftedes: Řecké masové kuličky jsou prastarou delikatesou

keftedes

Mohlo by vás zajímat

helénské divadlo ve městě Phaselis

Phaselis: Ruiny antického přístavního města v tureckém Kemeru

Chystáte se do tureckého Kemeru? Tuto nádhernou přírodní oblast plnou krásných pláží a lemovanou majestátním pohořím Taurus si oblíbila spousta Čechů, kteří zde pravidelně tráví jarní, letní nebo podzimní dovolenou. Míří sem rovněž milovníci dávné historie. Jedním z důvodů jsou pozůstatky antického města Phaselis, rozkládající se mezi obcemi Çamyuva a Tekirova. Chcete-li si udělat zajímavý […]

Číst více

Experti na cestách: 59. díl

59. díl – Poznávací dovolená a okruhy – Egypt, Maroko, Turecko, Omán

Tento díl je určen zejména těm, kteří preferují aktivní dovolenou a chtějí poznat nová místa, historii a zažít místní kulturu. Obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek představí různé destinace: plavbu po egyptském Nilu na luxusní lodi, osmidenní cestu napříč barvitým Marokem, let balonem v turecké Kappadokii nebo putování Ománem s jeho panenskou přírodou. Dozvíte […]

Číst více

Varna: Bulharské město, které ukrývá nejstarší zlatý poklad na světě

Zamíříte v létě do proslulého bulharského letoviska Zlaté Písky? Anebo do nedalekého střediska Sv. Konstantin a Helena, Kranevo, Albena či Obzor? V tom případě si můžete udělat výlet do města Varna, populárního především mezi mladými lidmi. Přes den se lze koupat a opalovat na prostorné městské pláži, vydat se na nákupy či posedět v kavárně […]

Číst více