Hlavním jídlem v bulharských klášterech byla a je fazolová polévka zvaná bob čorba (neboli bob chorba). A nejen tam! Kdysi dávno ji vymysleli chudí rolníci, postupem času se z ní stalo národní jídlo. Pokud se vydáte do Bulharska na dovolenou, je vysoce pravděpodobné, že na ni narazíte v každé druhé restauraci. Jedno je jisté – po její konzumaci rozhodně nepřiberete!
Bob čorba se zpravidla připravuje ze sušených fazolí, cibule, rajčat, mrkve, papriky a divoké máty (té se říká džodžen). Existuje řada regionálních verzí, některé obsahují i brambory a vepřové maso. V jiných pro změnu chybí mrkev.
Bob čorba připomíná minestrone
Polévka bob čorba se v Bulharsku stala tradičním pokrmem (stejně jako šopský salát nebo tarator), a to díky velké produkci fazolí a jejich výživné hodnotě. Rolníci je kombinovali se zeleninou, aby vytvořili jednoduchou polévku, která dokáže nasytit a dodat energii. Nejčastěji používali bílé fazole.
Bob čorba, připravená podle klasické vegetariánské receptury, se tradičně podává na Štědrý den – společně s dalšími bezmasými pokrmy. Samozřejmě se vaří i po zbytek roku, zejména v zimě. Někdy je posypaná strouhaným sýrem, přikusuje se k ní chléb.
Běžně se vaří a servíruje v kamenině. Mimochodem – hrnčířství je jedním z nejstarších řemesel v zemi. Důkazem jsou archeologické nálezy, vypovídající o tom, že se mu už před téměř třeti tisíci lety věnovali Thrákové, žijící na území dnešního Bulharska.
Polévka – či jiné pokrmy – s fazolemi je oblíbená nejen v Bulharsku, ale na celém Balkánském poloostrově, ve Středomoří či v severní Africe. Například v Řecku se vaří fasolada, v Makedonii tavche gravche (tavče gravče), v Itálii minestrone, v Alžírsku chorba a podobně.
Bob čorba neboli bob chorba je rozšířená po celém Bulharsku. Nezáleží tedy na tom, jestli budete trávit letní dovolenou (aktuální nabídku zájezdů naleznete ZDE) v okolí Burgasu Varny. Seženete ji i v hlavním městě Sofie, zkrátka všude. Baví vás vařit a chcete si ji udělat doma?
Recept pro celou rodinu
K přípravě „české verze“ této fazolové polévky budete potřebovat 1 a ¼ šálku sušených bílých fazolí, 4 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje, 1 cibuli, 1 větší mrkev, 1 zelenou papriku, sůl a pepř, 1 a ½ lžíce mleté papriky, 2 čajové lžičky sušené máty peprné, 2 rajčata, 1 svazek čerstvé petrželky (nať) a 10 deka strouhaného sýra.
Postup:
Opláchněte fazole ve studené tekoucí vodě. Vložte je do hrnce a nechte je přes noc namočené ve studené vodě.
Druhý den je sceďte a zalijte třemi šálky čerstvé vody. Přiveďte k varu na středním ohni.
Po pěti minutách varu fazole opět sceďte a vložte do hluboké pánve. Přidejte dvě lžíce oleje a za stálého míchání smažte dvě minuty na středním ohni.
Přilijte 6 šálků vody, snižte plamen na minimum a vařte fazole cca 45 minut, dokud nezačnou měknout.
Mezitím nalijte do jiné pánve dvě lžíce oleje. Přidejte najemno nakrájenou mrkev a cibuli a restujte 8 minut.
Poté přidejte najemno nakrájená rajčata a papriku, dále mátu, mletou papriku, sůl a pepř a dobře promíchejte. Vařte dalších 5 minut.
Směs přendejte do pánve s fazolemi a vodou (můžete přilít další šálek). Vařte zhruba 20 minut, dokud fazole úplně nezměknou, ale zároveň se nesmějí rozvařit.
Polévku bob čorba podáváme horkou – předtím posypeme nakrájenou petrželovou natí a strouhaným sýrem.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat

37. díl – Řecko
Řecko, země antických bohů, plná historických památek a nádherných pláží, je hlavním tématem dnešního dílu Blue Style Expertů na cestách. Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style, vám prozradí, které řecké ostrovy stojí za návštěvu a co byste si tam rozhodně neměli nechat ujít. Hostem pořadu je také rodilý Řek Robert Karanikos, který nám představí […]

Balčik: Bulharské letovisko s palácem a botanickou zahradou
Nejsevernější bulharské letovisko Balčik je proslulé zejména díky stejnojmennému paláci, který nechala v letech 1926 až 1937 vybudovat rumunská královna Marie. Objekt obklopuje nádherná botanická zahrada s vodopádem. Město, které se rozkládá nad širokým zálivem a které lemují dominantní vápencové skály, upoutá rovněž zajímavě řešenou terasovitou zástavbou. Share Tweet Email

Dovolená na Madeiře: Rady, tipy a důležité informace pro turisty
Chystáte se s CK Blue Style na Madeiru, portugalský ostrov v Atlantském oceánu? Pokud ano, nejspíš si v duchu položíte následující otázky: Co si vzít s sebou? Potřebuju vízum? Mám si už v Česku proměnit peníze? Čeho se během pobytu vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co tam nakupovat a co ne? Tyto a […]