Fotoreportáž: Městečko Câmara de Lobos na ostrově Madeira

DestinaceMadeiraPortugalsko

Dovolená na portugalském ostrově Madeira, ležícím v Atlantském oceánu západně od Maroka, láká především milovníky přírody. Je tu však i několik měst a vesnic, které zaujmou nevšední architekturou, výtvarnými a sochařskými díly, poutavými tradicemi, pozoruhodnými přírodními unikáty a v neposlední řadě restauracemi nabízejícími neodolatelnou místní gastronomii. Rozhodně si nenechte ujít návštěvu malebné rybářské vesnice Câmara de Lobos.

V padesátých letech minulého století zde pobýval britský politik, státník, novinář, spisovatel a výtvarník Winston Churchill, který městečko se zalíbením maloval. Po tomto velikánovi jsou pojmenované některé zdejší podniky a turistické atrakce. Ostatně – v přístavišti, před hotelem Pestana Churchill Bay, spatříte jeho sochu.

Skulptura evokuje moře

Jedním ze symbolů rybářské vesnice Câmara de Lobos je nepřehlédnutelná skulptura s názvem Mar de Esperança (Sea of Hope), jejímž autorem je Francisco Lucena. Umělecké dílo, které ztvárňuje silné pouto mezi místními obyvateli a mořem, vzniklo v roce 2004 během sochařského sympozia Simpósio Internacional de Escultura en Pedra (SINEP).

skulptura Mar de Esperança neboli Sea of Hope

Místní pobřeží je úchvatné, domy vybudované na útesech si doslova říkají o obdiv. Procházka podél Atlantského oceánu je pastvou pro oči i skvělou příležitostí pro fotografy.

pobřeží ostrova Madeira

Chcete se během procházky občerstvit? Jednou z variant je stylový bar Agrela v ulici Largo do Poço.

Bar Agrela v ulici Largo do Poço

Rybí restaurace nabízí božský výhled

Ulice v městečku Câmara de Lobos vypadají úplně jinak než ty české. Aby ne – vzdálenost mezi Prahou a tímto místem činí 3 219 kilometrů. Odlišná kultura, podnebí, terén i smýšlení obyvatel jsou zkrátka znát na první pohled. Není vyloučeno, že si zde budete připadat pohodověji a bezpečněji než ve své domovině. Každopádně je tu mnohem větší pořádek…

ulice Nossa Senhora da Conceição

Centrum městečka je soustředěno kolem stejnojmenného zálivu. V něm najdete přístaviště a menší oblázkovou pláž. Když si stoupnete na pláž čelem k moři, na útesu nalevo uvidíte několik domů, včetně rybí restaurace Churchill’s, skýtající jedinečný výhled do okolí. Vpravo se tyčí bílý maják (farol).

přístaviště a pláž ve vesnici Câmara de Lobos

Lachtana si zamilujete

Jen několik desítek metrů od majáku vám doslova padne do oka nepřehlédnutelné umělecké dílo typu mural art. Jmenuje se Lobo Marinho (Lachtan) a je vyrobeno z odpadků nalezených na mořském dně a na pobřeží. Jeho autorem je lisabonský umělec Artur Bordalo, který si říká Bordalo II.

mural art s názvem Bordalo II - Lobo Marinho

Asi tak 300 metrů od Lachtana se nalézá úchvatná vyhlídka Ilhéu de Câmara de Lobos. Přímo na její vrchol vede krátká silnice Caminho do Ilhéu. Jestliže se sem vydáte, rozhodně nebudete litovat. A fotografové obzvlášť!

vyhlídka Ilhéu de Câmara de Lobos

Máte-li slabost pro výtvarné umění, bude se vám městečko na jihu ostrova Madeira líbit o to více. Většina pouličních výtvorů je soustředěná na ulici São João de Deus a na ni navazujícím náměstíčku São Sebastião.

předěl mezi náměstím São Sebastião a ulicí São João de Deus

Dveře místních domů zdobí pestrobarevná dílka portugalských umělců. Tohle je jedno z nich!

Largo de São Sebastião

Metafoře vděčí Câmara de Lobos za mnohé

Iniciátorem zkulturnění náměstíčka São Sebastião, ulice São João de Deus a dalších lokalit je místní asociace přátel umění – Teatro Metaphora. Toto neziskové sdružení organizuje kulturní a vzdělávací aktivity. Především mládež motivuje ke sběru městského odpadu, který následně přeměňuje na umělecká díla vystavená v ulicích. V roce 2019 spolek získal Evropskou cenu za udržitelnost (The European Sustainability Award).

Metaphora

Zvykli jste si v Česku na ošklivě posprejované domy, haldy odpadků v ulicích a parcích a na žebrající individua pod vlivem drog či alkoholu? Toho se v Câmara de Lobos nedočkáte! To jedině, že byste čirou náhodou narazili na nevychovaného turistu. Mimochodem – nejen toto městečko, ale de facto celá Madeira je symbolem čistoty.

Street Art Galery v ulici São João de Deus

Foto – Richard Sacher

Rady a tipy

„Moje babička říkávala – kulturu národa poznáš podle záchoda. V městečku Câmara de Lobos nemusíte hledat toaletu, abyste zjistili, že místní obyvatelé mají smysl pro pořádek a čistotu. Návštěvu rybářské vesnice spojte s výletem na 6 km vzdálenou vyhlídku Cabo Girão Skywalk. Sportovci to hravě zvládnou pěšky, budou se při tom kochat nádhernými výhledy. Pokud umíte – alespoň trochu – fotit, pořídíte desítky parádních záběrů. A ještě něco – Câmara de Lobos se řadí mezi první osídlené oblasti na Madeiře. Vznikla někdy kolem roku 1430. Neminete několik kostelů a kaplí, které vás překvapí svým skvostným interiérem. Například Nossa Senhora da Conceição Chapel (kaple Neposkvrněného početí Panny Marie) či Igreja Matriz de São Sebastião (kostel svatého Šebestiána).“

cestovatel Richie u skulptury Sea of Hope v rybářské vesnici Câmara de Lobos

Milos Beach neboli Mylos Beach je nádherná pláž na ostrově Lefkada

Fotoreportáž: Pláž Milos na řeckém ostrově Lefkada

Fira: Největší město na ostrově Santorini zdobí hranu kaldery

město Fira na ostrově Santorini

Mohlo by vás zajímat

Rethymno

Rethymno: Třetí největší město na Krétě překvapí pláží i památkami

Budete-li trávit letní dovolenou na řeckém ostrově Kréta, neváhejte navštívit přístavní město Rethymno (neboli Rethymnon). Kromě kavárniček, taveren a kamenných obchůdků zde narazíte na spoustu památek, tradiční benátské domy s krytými dřevěnými balkony a starobylé uličky, v nichž na vás dýchne dávná historie. Dnešní město se totiž rozprostírá na území starověkého Rithymna, které tu existovalo […]

Číst více

Experti na cestách: 49. díl

Experti na cestách: 49. díl

Hlavním tématem nového dílu Expertů na cestách bude First Minute dovolená. Podle čeho a jak si vybrat dovolenou s předstihem? Co za výhody a slevy lze získat? O to vše se s námi podělí obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek. Představí nám také novinky roku 2024 a oblíbený moderátor TV Nova Martin Pouva navíc […]

Číst více

Jak si naplno užít dovolenou a posílit své zdraví

Chystáte se na dovolenou, na které si chcete pořádně odpočinout, ale zároveň byste ještě rádi udělali něco navíc pro svoje zdraví? Máme pro vás hned několik tipů, jak si užít volno se vším všudy a bezstarostí! Share Tweet Email

Číst více