Dovolená v Řecku je hlavně o pohodě, přírodě, nádherně čistém moři, antických památkách a vynikající gastronomii. Během pobytu v této oblíbené zemi patrně narazíte na pokrm zvaný dolmades (neboli dolma). Je celý zelený a na první pohled tak trochu tajemný. Jedná se o vinné listy plněné rýží a zeleninou, výjimečně i masem.
Ať už se vydáte na ostrov Kos, Rhodos, Kréta, Zakynthos, Samos, Korfu či Kefalonie, všude si lze na dolmades pochutnat. Pravděpodobně vám toto jídlo nabídnou v hotelové restauraci, případně si ho můžete objednat v nedaleké taverně. Vzhledem k tomu, že obsahuje snadno dostupné suroviny, jeho cena je ve většině případů nízká.
Předkrm může být i studený
Dolma je turecké slovo, které znamená „plnit“. Už ve starověkém Řecku lidé s oblibou konzumovali plněné listy. Avšak dolmades tak, jak je známe dnes, nejspíš vznikly v pozdním středověku v Konstantinopoli. Název dolma se ujal za turecké nadvlády a správně by se měl používat výhradně pro plněnou zeleninu. Pro listy by měl platit název sarma, ale ten je v současnosti vyhrazen jen pro plněné zelné listy.
Dolmades se servírují teplé i za studena. Studená verze zpravidla neobsahuje maso, podává se spíše jako předkrm – s česnekovo-jogurtovou omáčkou. Teplé dolmades představují hlavní jídlo. Obecně platí, že řecké speciality jsou velmi chutné a obvykle i zdravé. Jestliže umíte alespoň trochu vařit, můžete si dolmades připravit doma. Přinášíme recept na českou verzi této pochoutky, která se zavděčí i jedincům, co si úzkostlivě hlídají postavu.
Recept na dolmades pro 4 osoby
Příprava pokrmu dolmades vyžaduje následující ingredience:
- 20 vinných listů
- 300 gramů rýže
- cibuli
- čerstvé bylinky (mátu, kopr, oregano)
- olivový olej
- citron
- bílý řecký jogurt
- sůl a pepř
Příprava
- Listy vinné révy spaříme vroucí vodou a necháme okapat.
- Rýži zalijeme vodou, osolíme a povaříme cca 10 minut.
- Scedíme a následně přidáme nakrájenou cibuli, pepř a nasekané bylinky.
- Na dlaň nebo na podložku pokaždé položíme list vinné révy žilnatinou nahoru. Odstraníme stopku a na širší okraj dáme doprostřed trochu náplně.
- Kraje překlopíme přes náplň a vytvoříme závitek. Po naplnění na závitky vymačkáme šťávu z citronu.
- Do nízkého hrnce nalijeme trochu oleje, závitky položíme těsně k sobě. Přidáme vodu, aby dosahovala až po okraj závitků. Zakryjeme pokličkou a na mírném plameni necháme podusit 20–30 minut.
- Dolmades podáváme s jogurtovým dresinkem a klidně i s pečivem.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat

Phaselis: Ruiny antického přístavního města v tureckém Kemeru
Chystáte se do tureckého Kemeru? Tuto nádhernou přírodní oblast plnou krásných pláží a lemovanou majestátním pohořím Taurus si oblíbila spousta Čechů, kteří zde pravidelně tráví jarní, letní nebo podzimní dovolenou. Míří sem rovněž milovníci dávné historie. Jedním z důvodů jsou pozůstatky antického města Phaselis, rozkládající se mezi obcemi Çamyuva a Tekirova. Chcete-li si udělat zajímavý […]

Mahdia: Proslulé tuniské město, na které navazuje oblíbené letovisko
Dovolenou na tuniském ostrově Djerba si během uplynulých dvou desítek let zamilovala spousta Čechů. A co takhle tuniská pevnina? Pokud jste tam dosud nebyli a tím pádem nemáte svoji oblíbenou lokalitu, můžete si vybrat hned z několika přímořských letovisek. Jedním z nich je Mahdia, ležící na severovýchodě této africké země. Share Tweet Email

Colmar: Nádherné francouzské město s přezdívkou Malé Benátky
Francie stále patří k zemím, o které mají cestovatelé největší zájem. I díky tomu, že byla po staletí společně s Itálií kolébkou umění a architektury, ale i vína a jídla. Kromě Paříže, kam zavítá „povinně“ každý, stejně jako do okolních zámků na Loiře, je tu řada nádherných měst, o nichž u nás skoro nikdo neví. […]