Tarator: Osvěžující polévka, na které si pochutnáte v Bulharsku

ReceptyDestinaceBulharskoChutě světa

Sportovci a všichni ti, co si hlídáte kila, zpozorněte! Pokud se chystáte na dovolenou do Bulharska a budete se chtít – v parném létě – osvěžit něčím, co vás lehce zasytí a po čem rozhodně nepřiberete, objednejte si tarator. Jedná se o hodně zvláštní polévku, která je součástí menu téměř každé restaurace. Poznáte ji podle toho, že je bílá a zároveň studená.

Kdo tarator dosud neochutnal, nejspíš si položí otázku, zda je to skutečně polévka, anebo spíše tekutý salát. Každopádně chutná náramně! Samozřejmě má i své skalní odpůrce, jimž se pokrmy tohoto typu příčí. Brzy zjistíte, do které skupiny se řadíte právě vy!

Plave v ní kopr i okurka

Tarator, respektive jeho základ, tvoří kopr a kyselé mléko. Nechybí nastrouhaná či najemno nakrájená okurka a trocha česneku. I díky tomu, že se polévka podává chlazená, je značně osvěžující. V restauraci vám ji přinesou na talíři nebo v misce, v bistrech ji častokrát podávají v kelímku.

Mimochodem – kopr podporuje tvorbu žaludečních šťáv, zlepšuje trávení, působí proti nadýmání. Současně zmírňuje křeče ve střevech a žaludku a dodává chuť k jídlu. Tato bylinka působí i protizánětlivě a má čisticí účinky, a to jak na střeva, tak i na močové cesty a ledviny. Zdraví prospěšná je rovněž okurka a česnek, to je všeobecně známo.

Pokrm je populární nejen v Bulharsku, ale občas na něj narazíte taktéž v Turecku. Tato pochoutka, pocházející z Balkánu, se rozšířila i do jiných částí Evropy. Není vyloučeno ani to, že se někde setkáte s její obdobou. „Zmutovaný“ tarator obsahuje rovněž jogurt (místo mléka), ořechy, mrkev, hlávkový salát či pórek.

bulharská studená polévka tarator

Recept na tarator pro celou rodinu

Chcete si tarator, respektive jeho českou verzi, připravit doma? Na 4 porce budete potřebovat ¼ litru kysaného mléka (smetany), 2 bílé jogurty, 3 stroužky česneku, 600 gramů salátových okurek, 2 lžíce jemně nasekaného kopru, 2 lžíce oleje, mletý pepř a sůl.

Příprava:

Jogurty rozšleháme s kysaným mlékem či smetanou.

Přidáme mletý pepř a česnek rozetřený se solí. Za stálého šlehání přidáváme po kapkách olej.

Na závěr vmícháme oloupané, jemně nastrouhané okurky a také kopr. Poté tarator vychladíme.

Přejeme dobrou chuť!

Djerba Explore Park

Fotoreportáž: Djerba Explore Park na tuniském ostrově Djerba

Tip na výlet: Antické město Hierapolis, jež sousedí s Pamukkale

Hierapolis

Mohlo by vás zajímat

bulharské letovisko Zlaté Písky

Zlaté Písky: Bulharské letovisko láká na pláže i zajímavé okolí

Bulharské pobřeží Černého moře se v posledních několika letech stalo velmi oblíbenou letní destinací českých dovolenkářů. Důvodů je spousta – krátká doba letu, nízké ceny potravin i točeného piva, neustále se zlepšující úroveň služeb, písčité pláže včetně naturistických, spousta zeleně, památky, evropská kultura… Jedním z nejproslulejších a nejrušnějších přímořských letovisek v Bulharsku jsou Zlaté Písky, […]

Číst více

Kos: Sestupte do sopečného kráteru na ostrově Nisyros

Chystáte se na dovolenou na řeckém ostrově Kos a rádi byste si ji zpestřili nezapomenutelným výletem? Máme pro vás tip! Vydejte se s námi na sopečný ostrůvek Nisyros! Užijte si nejen malebné uličky zdejších měst, ale také fascinující návštěvu pekelného kráteru spící sopky. Share Tweet Email

Číst více

letovisko Kiotari na ostrově Rhodos

Kiotari: Letovisko na ostrově Rhodos nabízí pohodu a skvělé hotely

Řecký ostrov Rhodos leží 50 km jižně od tureckého města Marmaris. Díky této skvělé poloze tady panuje nádherné počasí od května až do října. Letoviska, v nichž lze strávit pohodovou dovolenou, jsou rozeseta převážně na východní straně ostrova. Jedním z nich je bývalá rybářská vesnice Kiotari, situovaná mezi letovisky Gennadi a Lardos. Share Tweet Email

Číst více