Tarator: Osvěžující polévka, na které si pochutnáte v Bulharsku

20. 11. 2020DestinaceBulharskoChutě světaRecepty

Sportovci a všichni ti, co si hlídáte kila, zpozorněte! Pokud se chystáte na dovolenou do Bulharska a budete se chtít – v parném létě – osvěžit něčím, co vás lehce zasytí a po čem rozhodně nepřiberete, objednejte si tarator. Jedná se o hodně zvláštní polévku, která je součástí menu téměř každé restaurace. Poznáte ji podle toho, že je bílá a zároveň studená.

Kdo tarator dosud neochutnal, nejspíš si položí otázku, zda je to skutečně polévka, anebo spíše tekutý salát. Každopádně chutná náramně! Samozřejmě má i své skalní odpůrce, jimž se pokrmy tohoto typu příčí. Brzy zjistíte, do které skupiny se řadíte právě vy!

Plave v ní kopr i okurka

Tarator, respektive jeho základ, tvoří kopr a kyselé mléko. Nechybí nastrouhaná či najemno nakrájená okurka a trocha česneku. I díky tomu, že se polévka podává chlazená, je značně osvěžující. V restauraci vám ji přinesou na talíři nebo v misce, v bistrech ji častokrát podávají v kelímku.

Mimochodem – kopr podporuje tvorbu žaludečních šťáv, zlepšuje trávení, působí proti nadýmání. Současně zmírňuje křeče ve střevech a žaludku a dodává chuť k jídlu. Tato bylinka působí i protizánětlivě a má čisticí účinky, a to jak na střeva, tak i na močové cesty a ledviny. Zdraví prospěšná je rovněž okurka a česnek, to je všeobecně známo.

Pokrm je populární nejen v Bulharsku, ale občas na něj narazíte taktéž v Turecku. Tato pochoutka, pocházející z Balkánu, se rozšířila i do jiných částí Evropy. Není vyloučeno ani to, že se někde setkáte s její obdobou. „Zmutovaný“ tarator obsahuje rovněž jogurt (místo mléka), ořechy, mrkev, hlávkový salát či pórek.

studená polévka tarator

Recept na tarator pro celou rodinu

Chcete si tarator, respektive jeho českou verzi, připravit doma? Na 4 porce budete potřebovat ¼ litru kysaného mléka (smetany), 2 bílé jogurty, 3 stroužky česneku, 600 gramů salátových okurek, 2 lžíce jemně nasekaného kopru, 2 lžíce oleje, mletý pepř a sůl.

Příprava:

Jogurty rozšleháme s kysaným mlékem či smetanou.

Přidáme mletý pepř a česnek rozetřený se solí. Za stálého šlehání přidáváme po kapkách olej.

Na závěr vmícháme oloupané, jemně nastrouhané okurky a také kopr. Poté tarator vychladíme.

Přejeme dobrou chuť!

Golf

Djerba Golf Club: Vyhlášené golfové hřiště na tuniském ostrově Djerba

Hierapolis

Tip na výlet: Antické město Hierapolis, jež sousedí s Pamukkale

Mohlo by vás zajímat

Dovolená v Bulharsku

Dovolená v Bulharsku: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

Poletíte v létě do Varny či Burgasu? Ať už si vyberete letovisko Sv. Konstantin a Helena, Zlaté Písky, Kranevo, Albena, Obzor, Elenite, Svatý Vlas, Slunečné pobřeží, Nesebar, Ravda, Pomorie, Sozopol, Primorsko či Lozenec, téměř všichni si v duchu položíte stejné otázky: Co si vzít s sebou? Potřebuju cestovní pas, případně vízum? Mám si v Česku […]

Číst více

Djerba

Djerba: Tuniský ostrov, kde je krásně od dubna až do listopadu

Písčité pláže s pozvolným vstupem do moře, 320 slunečných dní v roce, pohodové hotelové komplexy s praktickým režimem all inclusive, výtečná kuchyně, přátelský personál, možnost výhodných nákupů, sportovní vyžití ve vodě i na souši či největší krokodýlí farma ve Středomoří – to jsou hlavní důvody, proč turisté nadšeně míří na největší tuniský ostrov Djerba. Share […]

Číst více

Fotoreportáž: Dar Jilani aneb Dům umění a řemesel na ostrově Djerba

Tuniský ostrov Djerba, vzdálený necelé tři hodiny letu z České republiky, je velice oblíbenou destinací. Spousta našich turistů sem míří v období od dubna až do listopadu, někteří i několikrát do roka. Dovolená na Djerbě však nemusí být pouze o opalování a koupání, lze vyrazit na zajímavý výlet. Jedním z nich je Okruh ostrovem, během […]

Číst více