Lefkada: Poznejte s námi řecký ostrov v Jónském moři

LefkadaDestinaceŘecko

K nejnovějším destinacím, v nichž můžete strávit letní dovolenou s CK Blue Style, patří řecký ostrov Lefkada. Ten se pyšní úchvatnými plážemi, které si velmi rychle zamilujete. Pokud jste na Lefkadě dosud nebyli, případně jste na tomto pozoruhodném ostrově v Jónském moři pobývali před mnoha lety, nejspíš oceníte následující fotoreportáž z června 2022. Soustředili jsme se nejen na přírodní lokality.

Lefkada leží necelých 10 km od Kefalonie a 75 km od Korfu. Od Prahy ji dělí přibližně dvě a půl hodiny letu, což je stejná doba, jako kdybyste jeli autobusem z Prahy do Brna. Cestovní pas není nutný, vystačíte si s občanským průkazem. Řecko je součástí Evropské unie a zároveň Schengenského prostoru. To znamená, že lety na Lefkadu jsou operovány z Terminálu 2. Ještě větší výhodou je skutečnost, že v destinaci lze telefonovat a využívat mobilní data v rámci svého tarifu. Nebudete tedy odkázáni na wi-fi v hotelu nebo v kavárně, ani nemusíte platit za to, že přijmete příchozí hovor… Před tím, než si prohlédneme zajímavé lokality na ostrově Lefkada, vám prozradím, že v současnosti lze s CK Blue Style vycestovat na dalších osm řeckých ostrovů. Které to jsou? Kréta, Kos, Rhodos, Samos, Korfu, Zakynthos, Kefalonie a Santorini.

O hotely je obrovský zájem

Lefkada svádí k výletům i k návštěvě restaurací, tudíž není nutné zamluvit si hotel s all inclusive. Přespával jsem v pohodovém tříhvězdičkovém hotelu Poseidonio B na okraji letoviska Nidri. Možností je však mnohem více, jednou z nich je prosluněná Villa Theodora ve vesničce Nikiana. Ale pozor – ubytovací zařízení na ostrově Lefkada obvykle pojmou jen několik desítek osob, tudíž jsou v hlavní sezóně častokrát plně obsazena. Chcete odletět na Lefkadu už za několik dní a zatím nemáte zamluvený zájezd? V tom případě se nedivte, že nabídka hotelů je značně omezená. Předběhli vás totiž jiní klienti.

Villa Theodora na řeckém ostrově Lefkada

V letovisku Nidri neboli Nydri jsem trávil hodně času. Když to napíšu lidově – není to díra po granátu, ale ani přehnaně hlučné město, kde neuslyšíte vlastního slova. Žije to tady především večer a v noci, většina obchodů zavírá až kolem půlnoci, restaurace a bary zpravidla ještě později. Nidri se navíc pyšní skvělou polohou. Rozprostírá se totiž uprostřed východního prostředí, a tak to odsud není nikam daleko… Socha na snímku ztělesňuje řeckého miliardáře Aristotela Onassise, jenž proslul vztahem se slavnou operní pěvkyní Marií Callasovou. Pohřben je na sousedním ostrově Skorpios.

socha řeckého rejdaře a miliardáře Aristotela Onassise v letovisku Nidri neboli Nydri

Nejvíce restaurací v letovisku Nidri je rozeseto kolem pobřežní promenády. Přes den vám doslova padne do oka skvěle hodnocený podnik s názvem Panorama. Když ho obejdete z jedné nebo druhé strany, stanete v ulici plné barů, kiosků, obchodů a cukráren. Máte-li rádi zmrzlinu, ani minutu neváhejte. Je skvělá! K dostání je na vícero místech, dáte za ni přibližně dvě eura.

restaurant Panorama

Přivezete si nejen olivový olej

Chcete-li si z ostrova Lefkada přivézt atraktivní řecké suvenýry, v Nidri seženete ledacos. Tašky či trička s potiskem, místní potraviny, vína a likéry, magnetky, pohlednice, obrázky na zeď či přírodní kosmetiku s přídavkem olivového oleje. Ten samozřejmě zakoupíte i samostatně.

řecké suvenýry

Ozdobou hlavní třídy v letovisku Nidri je kostel Ekklisia Kimisi Theotokou. Hned vedle něj je autobusová zastávka a o kousek dál začíná pěší zóna.

kostel Ekklisia Kimisi Theotokou

Hodláte-li poznat Lefkadu již letos, moje rada zní – zvolte jakýkoliv hotel, který je ještě dostupný. A nebojte se cestovat po ostrově. Můžete si pronajmout auto nebo jiný dopravní prostředek. Spolehlivá je taktéž autobusová doprava, například za jízdenku z Nidri do letoviska Agios Nikitas zaplatíte něco málo přes tři eura.

cestovatel Richie na pláži u hotelu Eva Beach v letovisku Nidri

V Nidri kotví několik výletních lodí. Stačí se domluvit s delegátem CK Blue Style a můžete se vydat například na celodenní lodní výlet spojený s návštěvou ostrovů Kefalonie a Ithaka. Já ho absolvoval. Nejdříve se mi moc nechtělo, ale nakonec jsem byl rád, že jsem si tuto příležitost nenechal ujít. Stálo to za to!

výletní lod v přístavu v Nidri na ostrově Lefkada

Navštívíte i přístav Fiskardo

Vstříc dobrodružství jsem se vydal na této lodi. Nejdříve jsme pluli podél ostrova Lefkada. Na západním pobřeží se rozprostírá skvostná pláž Egremni, kde jsme měli přibližně hodinovou přestávku na koupání a opalování. Mimochodem – prohlédnout si ji můžete i na úvodním snímku.

Egremni Beach na ostrově Lefkada

Egremni Beach je hodně dlouhá, cesta z jednoho konce na druhý trvá více než 15 minut. Loď vás vysadí u jižního okraje, takto vypadá ten severní. Na pláž se můžete dostat i po souši, ale je to krapet komplikované. Musíte jet autem a pak sestoupat dolů do dlouhém kovovém schodišti. Tam to ještě jde, ale cesta zpět je mnohem náročnější.

pláž Egremni na řeckém ostrově Lefkada

Další zastávka, tentokrát jen na plavání a šnorchlování kolem lodi, byla u podstatně menší pláže Porto Katsiki. I na ni se dostanete pronajatým autem a pak pěšky po schodech. V blízkosti parkoviště narazíte na kavárnu a na restauraci, kde se lze skvěle občerstvit.

pláž Porto Katsiki

Následně doplujete až na ostrov Kefalonie, konkrétně do malebného přístavu v letovisku Fiskardo. Tam budete mít volný čas na nákupy a posezení v některém z mnoha podniků s výhledem na moře. Jak už jsem zmínil před chvílí – na Kefalonii můžete prožít celou dovolenou. CK Blue Style má tuto destinaci už několik let ve svém katalogu, mnozí klienti se sem velice rádi vracejí každým rokem.

přístav v letovisku Fiskardo na ostrově Kefalonie

V průběhu lodního výletu poplujete i kolem ostrova Ithaka, který byl podle Homéra sídlem krále Odyssea. Jednou z turistických atrakcí je toto fotogenické místo, nesoucí název Plaza.

Plaza na ostrově Ithaka

Extroverti míří na pláž Kathisma

Vraťme se zpátky na Lefkadu. Jestliže patříte k jedincům, kteří milují rušnější pláže se spoustou lehátek a slunečníků a také velkých barů, v nichž vás obletují číšníci a hraje tam reprodukovaná hudba, jednoznačně zamiřte na pláž Kathisma na severozápadním pobřeží. Je rozdělená do několika sekcí, pojmenovaných podle nejbližšího baru a lišících se barvou a tvarem slunečníků. Jedna z nich se jmenuje Copla a je situovaná zhruba uprostřed pláže.

sekce Copla na pláži Kathisma

Toužíte-li po klidu a lehátka a slunečníky nemáte v oblibě, projděte se na jižní konec pláže Kathisma. Je neorganizovaný a můžete si tam roztáhnout osušku přímo na písku. Pokud půjdete ještě dál, po několika minutách narazíte na pláž Gaidaros. Ta je zcela neorganizovaná, zato tu vládne božský klid. Většina návštěvníků nemá plavky, jedná se o oficiální nudapláž. Když si přinesete jídlo a pití, můžete tu prožít velice pohodový den, nebo alespoň několik hodin.

pláž Gaidaros na ostrově Lefkada

Jak se vám líbí Pefkoulia?

Pláže Kathisma a Gaidaros se rozprostírají nedaleko velmi klidného letoviska Agios Nikitas, v němž se rovněž lze ubytovat. Najíst se dá na vícero místech, například v taverně Klimataria. Ovšem za zábavou a většími nákupy je třeba dojíždět do 13 km vzdáleného hlavního města.

taverna Klimataria v letovisku Agios Nikitas

Do Agios Nikitas bych se ihned a bez váhání vydal na dovolenou. V noci to tam sice moc nežije, ale zato se v blízkém okolí nalézají další skvělé pláže. A také parádní vyhlídky, odkud si je můžete prohlédnout a samozřejmě se tam vyfotit na památku. Za mými zády se ukrývá pláž Tsoukalades. Na ni lze dojít pěšky nebo se přímo k ní dostanete autem.

cestovatel Richie na vyhlídce nad pláží Tsoukalades na ostrově Lefkada

Jen několik metrů od místa, kde jsem se nechal zvěčnit, se vám naskytne dechberoucí výhled na dlouhou a klidnou pláž Pefkoulia. Ta začíná jen pouhých 2,5 km od letoviska Agios Nikitas a lze na ni dojít pěšky po pobřeží, případně dojet pronajatým dopravním prostředkem.

pláž Pefkoulia na ostrově Lefkada

Pýchou Agios Nikitas je Milos

Pláž přímo v Agios Nikitas je vhodná pro všechny věkové kategorie. Obklopují ji bary, tudíž se tu lze kdykoliv najíst a napít. Je situovaná v malé zátoce, a tak zde obvykle nejsou vlny. Ovšem nesrovnatelně krásnější, rozlehlejší a zároveň klidnější je pláž Milos neboli Mylos (na snímku). Je však problém se na ni dostat. Tedy jak pro koho. V polovině letoviska Agias Nikitas zahnete doleva a po úzké pěšině vystoupáte na zalesněný kopec, který pak musíte sejít, ideálně v pevné obuvi. Je to dost náročné na fyzičku, především cesta zpět. Dále lze na pláž Milos přeplavat z pláže v Agios Nikitas, ale pouze v případě, že zrovna nejsou velké vlny. Přeplaval jsem z pláže Milos, kde jsem měl věci, do Agios Nikitas a zpátky. V polovině trasy jsem prozkoumal výhradně z moře přístupnou pláž Milos Hidden Beach. No a třetí možností, jak dobýt pláž Milos, je člun nebo paddleboard.

řecká pláž Milos neboli Mylos

Ať už na pláž Milos dorazíte pěšky, doplavete, nebo doplujete, ocitnete se na jejím severním konci. Tam se sluní nejvíc lidí. Chcete-li úplný klid a třeba i odhodit plavky, přejděte na její opačný konec. Nezapomeňte si přinést jídlo a pití, případně vlastní slunečník. Servis tu není žádný, ani WC nebo sprchy. Maximálně se může stát, že kolem vás projde samozvaný plážový prodavač s chladicí taškou a nabídne ledovou kávu, pivo nebo nealko. Na to však nelze spoléhat.

severní konec pláže Milos neboli Mylos

Skvostnou pláž Milos na ostrově Lefkada jsem si zamiloval. Díky tomuto snímku nejspíš pochopíte proč.

nádherná pláž Milos neboli Mylos na ostrově Lefkada

Ve městě Lefkada vás nadchne západ slunce

Hlavní město, které v roce 1648 založili Benátčané, se jmenuje stejně jako celý ostrov – Lefkada. Setkáte se však i s názvy Lefkas nebo Leukas. Leží v severním cípu ostrova a dostanete se do něj místním autobusem, taxíkem nebo pronajatým dopravním prostředkem, případně stopem. Z Agios Nikitas je to 13 km, z Nidri 16 km. Ideální je vypravit se sem před západem slunce. Ten je tady ohromující. Uděláte nejlépe, když si ho vychutnáte z dřevěného mostu, který je na mapách označený jako Lefkada Wooden Bridge. Hned vedle se nachází kavárna a čajovna Lagoon, odkud uvidíte také velmi dobře.

most Lefkada Wooden Bridge a kavárna a čajovna Lagoon ve městě Lefkada

Když přejdete dřevěný most, ocitnete se na betonovém molu, lemujícím pobřežní promenádu. Pakliže se po něm projdete krátce před západem slunce, pořídíte úžasné záběry. Vznikla tam předchozí fotka i ta následující. Tuhle jsem zmáčknul, když jsem stál na mostě.

betonové molo ve městě Lefkada

Čluny, kotvící u mola, i budovy, stojící na nábřeží, zbarví zapadající slunce do oranžova. V pozadí vidíte podniky Old Navy, Loukolos a Piperia.

člun a podniky Old Navy, Loukolos a Piperia ve městě Lefkada

Nezapomeňte si včas udělat fotku na dřevěném mostě – se zapadajícím sluncem za vámi. Poté vstupte nejbližší uličkou do centra města a oddejte se nákupům, zmrzlině a dalším kratochvílím. Milovníci historie si nejspíš nenechají ujít bezplatnou návštěvu fonografického muzea, jediného v celém Řecku

cestovatel Richie si ve městě Lefkada vychutnal západ slunce

A to není zdaleka vše!

Atraktivních míst spatříte na ostrově Lefkada samozřejmě mnohem více. Jde jen o to, zda budete mít čas, chuť a možnost se tam vydat. Okouzlí vás Alabastrová jeskyně v Agia Ekaterini na severozápadě, klášter Faneromeni z roku 1634, stojící na severu, nebo třeba vodopády Nidri nedaleko stejnojmenného letoviska.

Foto – Richard Sacher (22x) a Kristýna Sejková (3x)

Řecko

10 důvodů, proč milujete Řecko

Oia: Vesnička na ostrově Santorini nadchne výhledy i architekturou

vesnička Oia na řeckém ostrově Santorini

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách: 46. díl

Experti na cestách: 46. díl

Tentokrát se Experti na cestách věnovali benefitům pro volný čas, které zaměstnanci dostávají od svých zaměstnavatelů, a jejich využití pro koupi zájezdů. O tématu mluvila Markéta Pekárnová (HR manažerka společnosti Ontex), Jan Michelfeit (marketingový ředitel Sodexo Benefity) a Lucie Dryáková (expertka na daňovou problematiku benefitů). Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style, uvedla, jak využívají […]

Číst více

Tunisko

Djerba: výlety za zábavou

Share Tweet Email

Číst více

řecká pláž Matala

Matala: Řecká pláž, kterou proslavili stoupenci hnutí hippies

Pláž Matala na jihu řeckého ostrova Kréta je unikátní díky velké pískovcové skále s četnými katakombami, ručně vytesanými již v neolitu a časem zdokonalenými Římany. Na přelomu 60. a 70. let minulého století v nich přebývali členové hnutí hippies, kteří oblast proslavili. V současnosti na populární pláž navazuje turistické letovisko, v němž lze prožít pohodovou […]

Číst více